Η αναφορά επισημαίνει τις παραβιάσεις κτιρίων από πρώην βουλευτές που συνδέονται με σχέδιο διαβατηρίων

Η υπηρεσία ελέγχου ανέφερε την Πέμπτη ότι οι πολιτειακές και τοπικές αρχές παραβίασαν τους εθνικούς και κοινοτικούς νόμους επιτρέποντας την κατασκευή ενός τεράστιου έργου που συνδέεται με έναν πρώην βουλευτή του Akel, ο οποίος πρωταγωνίστησε σε ένα μυστικό βίντεο με τον πρώην πρόεδρο του Σώματος, προσφέροντας να βοηθήσει στην εξασφάλιση της ιθαγένειας ενός ατόμου με ποινικό μητρώο.

Η υπόθεση προέκυψε μετά από ένα μυστικό βίντεο που ηχογράφησε ο Al Jazeera όπου έδειξε ο προγραμματιστής και ο πρώην βουλευτής του Akel Christakis Giovanis και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης να προσφέρουν βοήθεια σε έναν φανταστικό Κινέζο επιχειρηματία με ποινικό ρεκόρ να εξασφαλίσει την ιθαγένεια μέσω του αμφιλεγόμενου πολίτη του νησιού μέσω επενδυτικού προγράμματος.

Και οι δύο άνδρες αναγκάστηκαν να παραιτηθούν εν μέσω της δημόσιας κατακραυγής, αλλά το βίντεο βοήθησε επίσης να χτυπήσει το καπάκι σε πολλούς κώδικες και άλλες παραβιάσεις κατά την κατασκευή ενός μεγάλου τουριστικού έργου στην ακτή της Σωτήρα.

Η υπηρεσία ελέγχου διαπίστωσε ότι παρά το έργο που συνορεύει με προστατευόμενη περιοχή Natura 2000, εγκρίθηκε από την περιβαλλοντική αρχή βάσει προκαταρκτικής εκτίμησης επιπτώσεων, αλλά χωρίς αιτιολόγηση ή καταγραφή της συλλογιστικής της. Δεν πραγματοποιήθηκε η δέουσα αξιολόγηση σχετικά με τον αντίκτυπό της στην περιοχή, ανέφερε έκθεση ελέγχου.

Μαζί με ένα πενταώροφο ξενοδοχείο 15.930 τετραγωνικών μέτρων, η ιδιοκτήτρια εταιρεία, JCD, δημιούργησε μια τετραώροφη πολυκατοικία με 39 μονάδες και σχεδίαζε να κατασκευάσει 11 πολυτελείς βίλες.

Οι τρεις διευθυντές του JCD, μαζί με τα ανήλικα παιδιά τους, είχαν λάβει όλοι υπηκοότητα στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος της Κύπρου. Σύμφωνα με την υπηρεσία ελέγχου, η μονάδα καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες Mokas, είχε διερευνήσει την ομάδα, αλλά δεν δόθηκαν άλλες λεπτομέρειες. Και οι τρεις παραιτήθηκαν ως διευθυντές αφού έλαβαν τα διαβατήριά τους.

Ο Γιοβάνης ήταν διευθυντής στο JCD και στην κατασκευαστική εταιρεία.

Ένα δεύτερο έργο περιελάμβανε την κατασκευή δύο κατοικιών σε οικόπεδα που εισέβαλαν στην περιοχή Natura, αλλά δεν είχε πραγματοποιηθεί μελέτη επιπτώσεων, ενώ η αρχή πολεοδομίας δεν είχε ενημερώσει εκ των προτέρων το τμήμα περιβάλλοντος για το σχέδιο.

«Με αυτήν την ενέργεια, η πολεοδομική αρχή παραβίασε τόσο το ευρωπαϊκό όσο και το εθνικό θεσμικό πλαίσιο, δεδομένου ότι δεν παρέχει στην πολεοδομική αρχή το δικαίωμα να εγκρίνει πριν από την απόφαση της περιβαλλοντικής αρχής».

Κατά τη στιγμή του ελέγχου, οι πολυκατοικίες του ξενοδοχείου και των διαμερισμάτων ήταν σχεδόν πλήρεις και είχε καθοριστεί ότι δεν ήταν σύμφωνα με τα εγκεκριμένα σχέδια.

Η κατασκευή των δύο σπιτιών ήταν επίσης σε προχωρημένο στάδιο, παρόλο που δεν εξασφάλισε άδειες κατασκευής.

Η υπηρεσία ελέγχου σημείωσε ότι οι αρχές, συμπεριλαμβανομένου του δήμου Sotira και της υπηρεσίας παιχνιδιών, είχαν επιδείξει «μεγάλη ανοχή» όσον αφορά τις παραβιάσεις στα δύο έργα.

Ο δήμος παραβιάζει επίσης τους κοινοτικούς και εθνικούς νόμους για την προστασία του περιβάλλοντος για επτά χρόνια, ανέφερε η έκθεση.

Μόνο μετά τη δημοσίευση του βίντεο στις 12 Οκτωβρίου 2020, οι αρχές άλλαξαν την προσέγγισή τους επί του θέματος.

Η έκθεση ανέφερε ότι ένας επιπλέον όροφος είχε προστεθεί στο ξενοδοχείο και δύο στην πολυκατοικία χωρίς άδειες.

Αντί να χτίσουν 11 βίλες, οι προγραμματιστές δημιούργησαν 10, με μία εισβολή στον χώρο που έπρεπε να ληφθεί ως καταπράσινη περιοχή.

Οι αρχές είχαν απορρίψει τις αλλαγές και ο προγραμματιστής υπέβαλε ένσταση. Η έφεση απορρίφθηκε από μια υπουργική επιτροπή στις 12 Οκτωβρίου 2020, 18 μήνες μετά την υποβολή της και λίγο μετά τη μετάδοση του καταδικαστικού βίντεο. Εκδόθηκε επίσης μια παραγγελία στις 21 Οκτωβρίου, ζητώντας από τους προγραμματιστές να αποκαταστήσουν την ιδιοκτησία σύμφωνα με το σχέδιο.

Η εταιρεία άσκησε έφεση στις 9 Νοεμβρίου 2020 και απορρίφθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών στις 18 Ιανουαρίου 2021.

Η εταιρεία υπέβαλε μια νέα αίτηση σχεδιασμού στις 3 Φεβρουαρίου 2021, συμπεριλαμβανομένων όλων των παράνομα κατασκευασμένων προσθηκών, ανέφερε η υπηρεσία ελέγχου.

«Η τεράστια καθυστέρηση της υπουργικής επιτροπής στην εξέταση της πρώτης έφεσης, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη το μέγεθος και τη σημαντική περιβαλλοντική πτυχή του έργου, καθώς και την ευαισθητοποίηση των αρχών για την κατάφωρη παραβίαση των όρων της άδειας σχεδιασμού από τον ιδιοκτήτη εγείρει ερωτήματα , “Είπε η υπηρεσία ελέγχου. «Σημειώνουμε ότι η απόφαση της υπουργικής επιτροπής ελήφθη μετά τη δημοσίευση της τηλεοπτικής έκθεσης… η οποία συνέβαλε στον βουλευτή και τον διευθυντή στις ιδιοκτήτες και τις συμβαλλόμενες εταιρείες»

Source