Η αντίδραση του Oktay στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της ΤΔΒΚ – BRTK

Ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας Fuat Oktay, Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (TRNC) σχετικά με την απόφαση σχετικά με τα μαθήματα Κορανίου του Συνταγματικού Δικαστηρίου, “οι αποφάσεις που ελήφθησαν σχετικά με τη θρησκευτική εκπαίδευση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της ΤΔΒΚ, είμαστε τον μήνα του Ραμαζανιού, ειδικά τραυματισμένη συνείδηση. ” είπε.

Μιλώντας στον Οργανισμό Anadolu (AA), ο Oktay είπε ότι είχε πραγματοποιήσει τηλεφωνικές κλήσεις με τον Πρόεδρο της ΤΔΒΚ Ersin Tatar και τον Πρωθυπουργό της TRNC Ersan Saner στο πλαίσιο των οδηγιών του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ότι αξιολόγησαν αυτήν την απόφαση και τις ρυθμίσεις που θα μπορούσαν να να γίνει μετά.

Υπενθυμίζοντας ότι ο υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu συνέχισε τις αξιολογήσεις του σχετικά με το θέμα στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην ΤΔΒΚ, ο Oktay είπε, “Το κράτος πρέπει να διασφαλίσει την ελευθερία της θρησκείας και της συνείδησης όλων παρέχοντας την απαραίτητη εποπτεία και έλεγχο.” χρησιμοποίησε την έκφραση.

“Η απόφαση που έλαβε το Συνταγματικό Δικαστήριο στην ΤΔΒΚ για τη θρησκευτική εκπαίδευση έπληξε ιδιαίτερα τη συνείδησή τους τον τρέχοντα μήνα του Ραμαζανιού.” Ο Οκτάι τόνισε ότι τα δικαστήρια που βασίζονται στην κυριαρχία του έθνους πρέπει να αποφεύγουν διατάξεις που θα βλάψουν την ελευθερία της θρησκείας και της συνείδησης του έθνους.

Οκτάη, το παρελθόν της Τουρκίας χάνεται για πολλά χρόνια με προσεγγίσεις όπως αυτές που έβλαψαν τη συνείδηση ​​με το πρόσχημα του κοσμικού και της ηγεσίας του Προέδρου σημειώνοντας ότι ο Ερντογάν άφησε πίσω σε αυτήν τη διαδικασία, είπε:

«Όπως και στη χώρα μας, η Προεδρία των Θρησκευτικών Υποθέσεων μπορεί να παρέχει θρησκευτική εκπαίδευση υπό την επίβλεψη και τον έλεγχο του κράτους, δεν μπορεί να είναι τόσο φυσικό όσο το Τμήμα Θρησκευμάτων στην ΤΔΒΚ. Όπως και σε πολλούς άλλους τομείς, είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε το Κοράνι και τη θρησκευτική εκπαίδευση, τις υποδομές διαχείρισης και ελέγχου, τις διαδικασίες εργασίας και τις αρχές της Προεδρίας μας με την ΤΔΒΚ ως υποδειγματικό μοντέλο. Η ελευθερία της θρησκείας και της συνείδησης είναι ένα από τα πιο θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και η αρχή του κοσμικού δεν εμποδίζει ποτέ την άσκηση αυτού του δικαιώματος. “

“Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΤΟΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ HÜRRYYET ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ”

Υπογραμμίζοντας αυτή την κατανόηση που δεν ταιριάζει με το ιδρυτικό πνεύμα της ΤΔΒΚ, τη δομή του τουρκοκυπριακού λαού και το πνεύμα του έθνους με οποιονδήποτε τρόπο, ο Οκτάι είπε, «Ο σεξουαλισμός είναι εγγύηση της ελευθερίας της θρησκείας και της συνείδησης του ατόμου. Δεν πρέπει να ξεκινήσει μια πορεία που θα μετατρέψει την αρχή του κοσμικού σε εργαλείο δίωξης ερμηνεύοντας την αρχή του κοσμικού με περιοριστικό και κατασταλτικό τρόπο. είπε.

Δηλώνοντας ότι τα μαθήματα θα παραμείνουν ανοιχτά στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν ληφθεί, αλλά αυτό δεν θα είναι αρκετό, ο Οκτάι συμπλήρωσε τα λόγια του ως εξής:

«Επιπλέον, δεν έχουμε χρόνο να σπαταλήσουμε με τέτοιες ατζέντες σε αυτή τη διαδικασία κατά την οποία ο δίκαιος αγώνας μας συνεχίζεται στην Ανατολική Μεσόγειο και την παραμονή της συνάντησης των 5 + Ηνωμένων Εθνών. Πιστεύω ότι αυτή η απόφαση, η οποία δυστυχώς κάνει ευτυχισμένους αυτούς που καταπιέζουν και καταπιέζουν τον τουρκοκυπριακό λαό, θα οργανωθεί με τρόπο που να λαμβάνει υπόψη την ελευθερία πίστης και βούλησης του τουρκοκυπριακού λαού. Μας ενδιαφέρει να διασφαλίσουμε την ελευθερία της θρησκείας και της συνείδησης στην ΤΔΒΚ, κάνοντας νομικές ρυθμίσεις που θα λύσουν αυτό το πρόβλημα ριζικά και θα το ακολουθήσουμε. “

Source