Η αντοχή δοκιμάζεται σε νοσοκομεία, φθορά … | Δημοσιογράφος Κύπρος

Οι κορυφές συναγερμών κορυφώνονται σε δημόσια νοσοκομεία, τα οποία συνεχίζουν να βρίσκονται υπό τεράστια πίεση για είκοσι τέσσερις ώρες, δοκιμάζοντας την ανθεκτικότητά τους με επικίνδυνο τρόπο. Η κατάσταση περιγράφεται ως κρίσιμη, καθώς τα κύματα των ασθενών συνεχίζουν να προβλέπουν την ανάπτυξή τους τις επόμενες ημέρες λόγω της επιδείνωσης της επιδημιολογικής εικόνας.

Μόλις εξελιχθεί η κατάσταση, παρουσιάζεται η δυνατότητα λήψης έκτακτων μέτρων, κάτι που θα διευκρινιστεί έως την Πέμπτη, όταν θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Υπουργών. Δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις σε αυτό το στάδιο, μια συνεδρίαση των μελών της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής αναμένεται σήμερα για να δει εάν θα ετοιμαστούν προτάσεις.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχασε την ευκαιρία να λάβει επείγοντα μέτρα σε μια συνέντευξη με το “Alfa”. Ο Νίκος Αναστασιάδης διευκρίνισε ότι εάν η κατάσταση συνεχίσει να αυξάνεται, “είναι πιθανό να υπάρξουν κάποια μέτρα για τον έλεγχο της διασποράς όσο το δυνατόν περισσότερο.”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ. Ο Αναστασιάδης ανακοίνωσε τα γεγονότα εκ των προτέρων και έστειλε ένα μήνυμα στο άτακτο άτομο

Οι αποφάσεις, ωστόσο, θα εξαρτηθούν από τις πιέσεις των επόμενων δύο ημερών στα νοσοκομεία και την κατάσταση στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Είναι βέβαιο ότι οι διακοπές του Πάσχα θα παραμείνουν στον πάγο, ότι στην καλύτερη περίπτωση το ισχύον διάταγμα θα παραταθεί έως τις 15 Μαΐου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ. Τρεις θάνατοι և 822 περιπτώσεις. Ένα νέο ρεκόρ για νοσηλεία σε νοσοκομεία τον Μάιο

Δραματική εικόνα στα νοσοκομεία

Ταυτόχρονα, η κατάσταση στα νοσοκομεία παραμένει δραματική. Ένα ρεκόρ σπάει μετά το άλλο, χθες το βράδυ ήταν το χειρότερο από την αρχή της επιδημίας. Ο αριθμός των νοσηλείας σε έξι νοσοκομεία έφτασε τους 284, εκ των οποίων 68 (ρεκόρ) ήταν σε κρίσιμη κατάσταση. Από τη θετική πλευρά, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών είναι σταθερός, ο οποίος είναι ένας «σκληρός» δείκτης για τα νοσοκομεία, καθώς οι ΜΕΘ έχουν τα μεγαλύτερα όρια συστήματος.

“Παραμένει μια δύσκολη κατάσταση, ένας μεγάλος αριθμός ασθενών έχει νοσηλευτεί σε νοσοκομεία ΟΚΥΠΥ. Το τρέχον πρόγραμμα εφαρμόζεται, το οποίο προβλέπει την ανάπτυξη 300 κλινών σε νοσοκομεία και περίπου 65 κλινών ICU “, δήλωσε ο Χαράλαμπος Χαριλάου, εκπρόσωπος της Κρατικής Υπηρεσίας Υγείας.

Ερωτηθείς εάν η κατάσταση ήταν διαχειρίσιμη, είπε: “Κανείς δεν θέλει να δούμε εικόνες όπως η Ελλάδα ή άλλες χώρες. “Η προσπάθειά μας είναι να παρέχουμε επαρκή ιατρική περίθαλψη σε όσους τη χρειάζονται.”

Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες, τρία νοσοκομεία μεταφέρθηκαν στην Αμμόχωστο, τη Λευκωσία και τη Λεμεσό, κάτι που έχει τεράστια σοβαρότητα για τα τελευταία. Επομένως, δίνεται έμφαση στη μεταφορά ασθενών από παθολογικά κρεβάτια στον ιδιωτικό τομέα με στόχο την απελευθέρωση των κρεβατιών και του προσωπικού.

Ο δεύτερος θάλαμος του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας έχει ήδη ανοίξει, ο οποίος μπορεί να φιλοξενήσει συνολικά 58 ασθενείς που πάσχουν από Covid-19, ενώ ο δεύτερος θάλαμος του Νοσοκομείου Πάφου είναι έτοιμος να φιλοξενήσει συνολικά 48 ασθενείς. Με τη λειτουργία του τελευταίου, ολοκληρώνεται το πρόγραμμα ανάπτυξης 300 κλινών εκτός της ICU.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης δεν έχει απεριόριστα όρια. “Έχει τα όριά του, δεν πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα”, δήλωσε ο κ. Charilau. «Πρέπει να δούμε στο τέλος της ημέρας πόσες περιπτώσεις μπορεί να αντιμετωπίσει το σύστημα υγείας γενικά, είτε πρόκειται για κοροναϊό είτε όχι», είπε.

Υπάρχει μεγάλη ανησυχία στο OKYPY, καθώς οι εκτιμήσεις του μαθηματικού μοντέλου που χρησιμοποιούν, οι οποίες προβλέπουν νοσηλεία σε 3-7 ημέρες, μιλούν για αύξηση της νοσηλείας. Η ανησυχία είναι ότι η ταχεία επιδείνωση της κοινότητας δεν θα οδηγήσει σύντομα σε αποσύνθεση. “Το πρόβλημα δεν είναι να αναπτύσσουμε κρεβάτια όλη την ώρα, αλλά να μειώσεις το επίπεδο θετικότητας στην κοινότητα, να μειώσεις τον αριθμό των θετικών περιπτώσεων, ώστε να μειωθούν οι εισαγωγές στο νοσοκομείο”, δήλωσε ο κ. Sharilaou, σημειώνοντας ότι θα χρειαστούν περισσότερα κρεβάτια αν χρειαστεί. θα αναπτυχθεί σε δημόσια νοσοκομεία.

Και έκανε μια δραματική έκκληση στους ανθρώπους να επιστρέψουν στις εκδηλώσεις και να εμβολιαστούν όταν ήταν η σειρά τους. “Η έκκλησή μας προς τον κόσμο είναι να εμβολιαστούν αμέσως, να ακολουθήσουμε τα πολύ απλά μέτρα χρήσης μάσκας, να διατηρήσουμε την απόσταση μας, να κόψουμε τους στενούς μας δεσμούς. “Δεν έχουμε άλλον τρόπο να καταπολεμήσουμε την επιδημία.”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ. Έκρηξη… ανεύθυνη. Εργαλεία Εργαζομένων և Αποφυγή καραντίνας

Τρία κράτη εκτός ελέγχου

Οι ανησυχίες αυξάνονται για την επικρατούσα κατάσταση στην κοινότητα, ειδικά στη Λευκωσία, τη Λάρνακα και τη Λεμεσό. Στην τελευταία, στην πραγματικότητα, καταγράφεται μια νέα μεγάλη αύξηση των περιπτώσεων. Και οι τρεις περιοχές έχουν θετικά և ανεξέλεγκτα κρούσματα.

Οι εστίες φαίνεται να επιδεινώνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και σε ασθενείς με ελαττωματικό ανοσοποιητικό σύστημα. Οι περισσότερες από τις καταγεγραμμένες μεταφορές είναι εγχώριες, η δεύτερη μεγάλη επιδημία είναι από σχολικές μονάδες. Μόνο μεταξύ 13-16 Απριλίου, 484 περιπτώσεις εντοπίστηκαν σε σχολεία όλων των επιπέδων. Η τρίτη σημαντική πηγή μετάδοσης είναι ο χώρος εργασίας, όπου έχει διαπιστωθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις τα μέτρα δεν ταιριάζουν. Τις τελευταίες ημέρες, έχουν ανακαλυφθεί αλυσίδες μετάδοσης σε τράπεζες, βιομηχανίες, γραφεία, κομμωτήρια και δύο καφετέριες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ.

Source