Η απογοήτευση ξεκινά στο στρατόπεδο μεταναστών της Κύπρου

Οι αιτούντες άσυλο στο στρατόπεδο Pournara στην Κύπρο λένε ότι είναι υπερπλήρης και αισθάνεται «σαν φυλακή». Οι περιορισμοί πανδημίας έχουν επιδεινώσει τις συνθήκες, προκαλώντας τριβή μεταξύ ομάδων μεταναστών.

Ο Emmanuel Conteh ζει στο στρατόπεδο υποδοχής μεταναστών στην Πουρνάρα στην Κύπρο τους τελευταίους δύο μήνες. Παρά το κρύο, φοράει σορτς και σχισμένα πλαστικά σαγιονάρες καθώς διαπραγματεύεται τα λασπωμένα μονοπάτια του καταυλισμού.

Ο Conteh ήρθε στην Κύπρο αφού πέταξε στην τουρκική πλευρά των συνόρων και έπειτα έπεσε στον διεθνώς αναγνωρισμένο νότο. Λέει ότι εγκατέλειψε την πατρίδα του τη Σιέρα Λεόνε επειδή διώχθηκε επειδή αρνήθηκε να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα του και να ασκήσει ένα είδος μαγείας.

“Ο επικεφαλής αυτής της κοινωνίας, θέλουν να με εκπαιδεύσουν, αλλά αρνήθηκα”, δήλωσε ο Conteh στο πρακτορείο ειδήσεων ΑΡ.

Θέλει οι κυπριακές αρχές να επεξεργαστούν γρήγορα την αίτησή του για άσυλο και να τον αφήσουν και άλλους να βγουν από τα Πουρνάρα. Λέει ότι το πρώην στρατιωτικό στρατόπεδο που περιβάλλεται από ξυράφι κοντά στις βιομηχανικές δυτικές παρυφές της πρωτεύουσας Λευκωσία αισθάνεται σαν φυλακή και ότι οι συνθήκες είναι «κολαιστικές». Τη νύχτα δεν μπορεί να κοιμηθεί στη βαριά σκηνή του καμβά λόγω του κρύου.

“Δεν είμαστε κρατούμενοι. Είμαστε αιτούντες άσυλο. Αφήστε τους να ολοκληρώσουν τη διαδικασία μας και στη συνέχεια (ελευθερώσουν) μας”, δήλωσε ο Κοντέ ΑΡ. “Μόνο αυτό ζητάμε.”

Εκτοπισμένοι άνθρωποι που φτάνουν στην ακτή κρατούνται συχνά στο κέντρο υποδοχής Pournara |  Φωτογραφία: DW / L.Iiritsas
Εκτοπισμένοι άνθρωποι που φτάνουν στην ακτή κρατούνται συχνά στο κέντρο υποδοχής Pournara | Φωτογραφία: DW / L.Iiritsas

Διαμαρτυρίες

Η εγκατάσταση Pournara έχει σχεδιαστεί για να φιλοξενήσει το πολύ 1.000 άτομα και είναι ένα «στρατόπεδο πρώτης ανάγκης» όπου οι αιτούντες άσυλο αρχικά υποβάλλονται σε επεξεργασία και προορίζονται να φύγουν μετά από τρεις ημέρες. Αλλά τώρα στεγάζει 1.500 άτομα, μερικά από τα οποία ήταν εκεί εδώ και μήνες .

Η Κύπρος εξακολουθεί να έχει μεγάλο πλήθος αιτήσεων ασύλου παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να επιταχύνει τη διαδικασία και λιγότερες αφίξεις μεταναστών κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τον Ιανουάριο, 600 από τους κατοίκους του καταυλισμού τοποθετήθηκαν σε καραντίνα για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού. Οι κάτοικοι των καταυλισμών εμποδίστηκαν να φύγουν λόγω εθνικού αποκλεισμού. Ως αποτέλεσμα, οι εντάσεις μεταξύ των αιτούντων άσυλο αυξήθηκαν και μάλιστα ξέσπασαν σε βίαιες φιλονικίες στις οποίες 25 άνθρωποι τραυματίστηκαν στις 12 Ιανουαρίου.

Την περασμένη εβδομάδα, αιτούντες άσυλο στο στρατόπεδο πραγματοποίησαν και πάλι διαμαρτυρίες. Σύμφωνα με την οργάνωση στήριξης μεταναστών KISA, η κυβέρνηση είπε στη συνέχεια ότι θα επιτρέψει σε 20 άτομα να φύγουν από το στρατόπεδο κάθε μέρα, αλλά έκτοτε παραβίασε την υπόσχεσή της.

Η ένταση οδηγεί σε παράπονα ευνοιοκρατίας

Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, έχει αναπτυχθεί τριβή μεταξύ Αφρικανών και Συρίων μεταναστών στην Πουρναρά. Hansoa Anyan, που προέρχεται από το Καμερούν, λέει ότι οι αρχές ευνοούν τους Σύρους, αφήνοντάς τους να βγουν από το στρατόπεδο νωρίτερα και πιο συχνά από τους Αφρικανούς. Αυτός είπε ΑΡ ότι κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων της περασμένης εβδομάδας, οι Αφρικανοί μετανάστες προσπάθησαν να εμποδίσουν τους Σύριους από την έξοδο.

Αξιωματούχοι της κυπριακής κυβέρνησης αρνούνται ότι υπήρξε οποιαδήποτε διάκριση στο χρόνο απελευθέρωσης των μεταναστών. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Λόιζος Μιχαήλ είπε ότι οι απελευθερώσεις πρέπει να γίνουν σταδιακά και κατά σειρά προτεραιότητας, ξεκινώντας από γυναίκες, παιδιά και ανήλικα άτομα.

Οι αρχές του στρατοπέδου καταβάλλουν «ηθικές προσπάθειες» για να βελτιώσουν την κατάσταση, πρόσθεσε ο Μάικλ, σύμφωνα με τον ΑΡ.

Ωστόσο, η επικεφαλής του Συμβουλίου Προσφύγων Κύπρου, Κορίνα Ντροουσιώτου, δήλωσε ότι οι μετανάστες κρατούνται σε «de facto κράτηση» στην Πουρναρά, ΑΡ Αναφορές. Είπε ότι αυτό είναι “εντελώς περιττό” και προκαλεί θυμό μεταξύ των μεταναστών, μερικοί από τους οποίους ζουν εκεί για πέντε μήνες.

Ο Ντροουσιώτου είπε επίσης ΑΡ ότι παρά τους συνεχιζόμενους περιορισμούς COVID-19 σε όλο το νησί, συμπεριλαμβανομένης της νυχτερινής απαγόρευσης, οι αρχές θα μπορούσαν να επιτρέψουν σε άτομα που βρήκαν μέρος να μείνουν έξω από το στρατόπεδο να φύγουν. Άλλοι θα μπορούσαν να έχουν άδεια να φύγουν για περιορισμένο χρονικό διάστημα, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιστρέψουν πριν από την έναρξη της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Σε μια διαμαρτυρία στην Κύπρο ορισμένοι μετανάστες πιστεύουν ότι υφίστανται διακρίσεις |  Φωτογραφία: Caritas Cyprus
Σε μια διαμαρτυρία στην Κύπρο ορισμένοι μετανάστες πιστεύουν ότι υφίστανται διακρίσεις | Φωτογραφία: Caritas Cyprus

Οι περισσότερες αιτήσεις ασύλου σε σχέση με τον πληθυσμό

Ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, Νίκος Νούρης, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Κύπρος παραμένει πρώτη μεταξύ όλων των άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αιτήσεις ασύλου σε σχέση με τον πληθυσμό της (περίπου 1,1 εκατομμύρια).

Το 2020, η χώρα έλαβε περίπου 7.000 αιτήσεις ασύλου – οι περισσότερες από αυτές από Σύρους. Ο Νούρης είπε ότι η κυβέρνηση κάνει ό, τι μπορεί για να επιταχύνει τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων για να επιτρέψει σε εκείνους που “πληρούν τις προϋποθέσεις” και να στείλουν πίσω μετανάστες των οποίων η αίτηση απορρίφθηκε.

Κείμενο που βασίζεται σε αναφορά του AP

Source