Η αποτελεσματικότητα δύο δόσεων του Sinovac είναι χαμηλότερη από μια εφάπαξ δόση BioNTech

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μελέτης σε πραγματικό χρόνο, το εμβόλιο Covid-19 που παράγεται από το Chinese Sinovac, δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, η αποτελεσματικότητα είναι 56%.

Τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο της Χιλής συνάδουν με το ποσοστό αποτελεσματικότητας 50 τοις εκατό που διαπιστώθηκε στις μελέτες τρίτης φάσης του εμβολίου Sinovac στη Βραζιλία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε ορίσει το 50% ως το κατώτερο όριο για το ποσοστό αποτελεσματικότητας των εμβολίων Covid-19

Η αποτελεσματικότητα της πρώτης δόσης είναι 3 τοις εκατό

Ένα άλλο αξιοσημείωτο αποτέλεσμα από τη μελέτη στη Χιλή είναι ότι η πρώτη δόση του εμβολίου Sinovac ήταν μόνο 3% αποτελεσματική κατά της μόλυνσης.

Αυτό το αποτέλεσμα αποκαλύπτει πόσο σημαντικό είναι να χτυπήσετε τη δεύτερη δόση για όσους προτιμούν το εμβόλιο Sinovac. Μετά τη δεύτερη δόση, η αποτελεσματικότητα αυξάνεται πρώτα στο 27,7% και 56% δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση.

93% εμβολιάστηκαν με Sinovac

Στη Χιλή, με πληθυσμό 19 εκατομμυρίων, 7,2 εκατομμύρια άτομα εμβολιάστηκαν, 4,3 εκατομμύρια από αυτούς έλαβαν μια δεύτερη δόση. Το εμβόλιο Sinovac χορηγήθηκε σε 93% αυτών που είχαν τη δεύτερη δόση.

Στη χώρα όπου τα εμβόλια BioNTech και AstraZeneca έχουν εγκριθεί επιπλέον του Sinovac, το εμβόλιο μίας δόσης που παράγεται από την κινεζική εταιρεία CanSino έχει επίσης προστεθεί στη λίστα έκτακτης ανάγκης.

Osman Müftüoğlu, Ελευθερία

8 χιλιάδες 195 νέα στη Χιλή χθες ‘στέμμα’ Κατά την ανακοίνωση της υπόθεσης, αυτή η επιδημία καταγράφηκε ως το υψηλότερο ημερήσιο ποσοστό περιστατικών από την αρχή. Ενώ 183 άνθρωποι πέθαναν από το Covid-19 τις τελευταίες 24 ώρες, ο συνολικός αριθμός των θυμάτων αυξήθηκε σε 23 χιλιάδες 979.

Επισημαίνοντας ότι η πρώτη δόση του εμβολίου Sinovac δεν παρείχε σημαντική προστασία σε περίοδο τεσσάρων εβδομάδων, το Πρύτανη του Πανεπιστημίου της Χιλής Ennio Vivaldi τόνισε τη σημασία της δεύτερης δόσης.

«Το Sinovac πρέπει να δωρίζεται σε φτωχές χώρες»

Μοριακός ιολόγος Καθ. Ο Jin Dong-yan δήλωσε ότι τα αποτελέσματα βγήκαν όπως αναμενόταν, γεγονός που θέτει το Sinovac σε θέση να είναι λιγότερο σε ζήτηση από άλλα εμβόλια. Ο καθηγητής, παραθέτοντας πρακτική στο Χονγκ Κονγκ, “Ακόμα κι αν ένα άτομο λάβει δύο δόσεις Sinovac, η προστασία που επιτυγχάνεται είναι μικρότερη από μία δόση BioNTech” είπε.

Ο Τζιν είπε ότι ο καλύτερος τρόπος για την αξιολόγηση των εμβολίων Sinovac είναι να τα δωρίσουμε σε χώρες με περιορισμένους πόρους.

Παρόλο που μια εφάπαξ δόση εμβολίου BioNTech φάνηκε να παρέχει 85% προστασία σε μια μελέτη στο Ισραήλ, η εταιρεία Pfizer δηλώνει ότι και οι δύο δόσεις πρέπει να δοθούν προκειμένου το εμβόλιο να δείξει την πλήρη αποτελεσματικότητά του. Σύμφωνα με τις κλινικές δοκιμές της εταιρείας, η πρώτη δόση παρέχει προστασία 52,4%, ενώ η 95% προστασία επιτυγχάνεται μετά τη δεύτερη δόση.

.Source