Η απόπειρα της Σλοβακίας απέτυχε. Τότε … |: Δημοσιογράφος Κύπρος

Όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και σε διεθνές επίπεδο, υπάρχει πολλή συζήτηση σχετικά με τη μαζική εργαστηριακή δοκιμή του COVID-19, τα αποτελέσματα των οποίων είναι το παράδειγμα της Σλοβακίας, η οποία είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που την έχει ακολουθήσει για ολόκληρο τον πληθυσμό. Είναι όμως μια πρακτική που μπορεί να αποτρέψει σκληρά μέτρα; Η απάντηση είναι όχι, αποδεικνύεται από αποδεικτικά στοιχεία, αλλά και από το αποτέλεσμα.

Στη Σλοβακία, με πληθυσμό 5,5 εκατομμυρίων, ήταν σχεδόν αδύνατο να ελεγχθεί ολόκληρος ο πληθυσμός, αλλά περίπου το 60% του πληθυσμού. Ένα άλλο σημαντικό γεγονός είναι ότι ο μαζικός έλεγχος του πληθυσμού δεν εμπόδισε τον αποκλεισμό. Αυτό έγινε σε συνδυασμό με ολικό ή μερικό αποκλεισμό.

Από τις 15 Οκτωβρίου 2020, έχουν απαγορευτεί συγκεντρώσεις άνω των 6 ατόμων, κλειστές πόρτες (ναοί, θέατρα, γυμναστήρια, μπαρ κ.λπ.), τα εστιατόρια μπορούν να λειτουργούν μόνο έξω, ενώ μαθητές άνω των 14 ετών έχουν παρακολουθήσει μαθήματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Από τις 24 Οκτωβρίου έως την 1η Νοεμβρίου, επιβλήθηκε γενική απαγόρευση διαμονής στο σπίτι, εκτός από τις βασικές ανάγκες και τη μεταφορά παιδιών στο σχολείο.

Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου μαζικών εξετάσεων (2 Νοεμβρίου 2020), συνεχίστηκαν οι περιορισμοί της 15ης Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένης της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για παιδιά άνω των 10 ετών.

Η διεθνής επιστημονική εκτίμηση των αποτελεσμάτων του σλοβακικού έργου δείχνει ότι έχει σημειωθεί μείωση κατά 70% στον επιπολασμό της νόσου (ποσοστό θετικό μεταξύ του πληθυσμού). Ωστόσο, όπως σημειώνεται σε επιστημονικά άρθρα, δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί εάν αυτή η μείωση οφείλεται αποκλειστικά στον μαζικό έλεγχο ή στην ύπαρξη περιοριστικών μέτρων (κλείδωμα).

Το πιο σημαντικό, ωστόσο, δεν είχε τον αναμενόμενο αντίκτυπο, καθώς η επιδημιολογική εικόνα επιδεινώθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου 2020, η οποία είχε σημαντικό αντίκτυπο στη θνησιμότητα.

Η Σλοβακία έχει 674 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους κάτω από το σωρευτικό αντίκτυπο 14 ημερών που καταγράφεται από το ECDC. Η Κύπρος, για παράδειγμα, είναι ελαφρώς υψηλότερη – 717 περιπτώσεις. Όσον αφορά τη θνησιμότητα, η Σλοβακία κατέγραψε 17,72 θανάτους ανά 100.000 πληθυσμούς τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ενώ η Κύπρος έχει 4,47, που είναι τουλάχιστον ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στην ΕΕ μέχρι στιγμής.

Είναι σαφές από αυτά ότι ο συνολικός έλεγχος του πληθυσμού ως μοναδικό μέτρο, εκτός από το υψηλό λειτουργικό του κόστος, δεν μπορεί να φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Σε μέρη όπου έχει πραγματοποιηθεί, συνοδεύεται από αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της κινητικότητας στην κοινότητα և για τον έλεγχο της μετάδοσης του ιού, ενώ, όπως δείχνουν τα δεδομένα, δεν παρέχει μακροπρόθεσμα οφέλη στον περιορισμό της μετάδοσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ.

Source