Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου σχετικά με τη θρησκευτική εκπαίδευση στην ΤΔΒΚ πλήττει τη συνείδησή τους

Αντιπρόεδρος Φουάτ ΟκτάιΜιλώντας στον Οργανισμό Anadolu (AA), την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου) στο πλαίσιο των οδηγιών του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (TRNCΠρόεδρος Έρσιν Τατάρ και ότι είχε πραγματοποιήσει τηλεφωνικές κλήσεις με τον Πρωθυπουργό της ΤΔΒΚ Ersan Saner, και ότι αξιολογούσαν αυτήν την απόφαση και τις ρυθμίσεις που θα μπορούσαν να γίνουν μετά.

Υπενθυμίζοντας ότι ο υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu συνέχισε να αξιολογεί το ζήτημα στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην ΤΔΒΚ, ο Οκτάι είπε, “Το κράτος πρέπει να διασφαλίσει την ελευθερία της θρησκείας και της συνείδησης όλων, παρέχοντας την απαραίτητη εποπτεία και έλεγχο.” χρησιμοποίησε την έκφραση.

“Η απόφαση που έλαβε το Συνταγματικό Δικαστήριο στην ΤΔΒΚ για τη θρησκευτική εκπαίδευση έχει πληγώσει ιδιαίτερα τη συνείδησή τους τον τρέχοντα μήνα του Ραμαζανιού.” Ο Οκτάι τόνισε ότι τα δικαστήρια που βασίζονται στην κυριαρχία του έθνους πρέπει να αποφεύγουν διατάξεις που θα βλάψουν την ελευθερία της θρησκείας και της συνείδησης του έθνους.

Οκτάη, το παρελθόν της Τουρκίας χάνεται για πολλά χρόνια με προσεγγίσεις όπως αυτές που έβλαψαν τη συνείδηση ​​με το πρόσχημα του κοσμικού και της ηγεσίας του Προέδρου σημειώνοντας ότι ο Ερντογάν άφησε πίσω σε αυτήν τη διαδικασία, είπε:

«Ακριβώς όπως η Προεδρία των Θρησκευτικών Υποθέσεων μπορεί να παρέχει θρησκευτική εκπαίδευση υπό την επίβλεψη και τον έλεγχο του κράτους, όπως και στη χώρα μας, δεν μπορεί να είναι τόσο φυσικό όσο το Υπουργείο Θρησκευμάτων στην ΤΔΒΚ. Είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε την εκπαίδευση, τη διαχείριση και ελέγξτε την υποδομή, τις διαδικασίες και τις αρχές εργασίας με την ΤΔΒΚ ως υποδειγματικό μοντέλο. Η ελευθερία της θρησκείας και της συνείδησης είναι ένα από τα πιο θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και η αρχή του κοσμικού δεν εμποδίζει ποτέ τη χρήση αυτού του δικαιώματος. “

“Η κοσμικότητα αποτελεί εγγύηση της ελευθερίας της θρησκείας και της συνείδησης του ατόμου”

Υπογραμμίζοντας ότι δεν θα επιτρέπεται η κατανόηση που δεν ταιριάζει με το ιδρυτικό πνεύμα της ΤΔΒΚ, τη δομή του τουρκοκυπριακού λαού και το πνεύμα του έθνους, είπε ο Οκτάι, “Ο κοσμικός είναι εγγύηση της ελευθερίας της θρησκείας και της συνείδησης του ατόμου. Δεν πρέπει να ξεκινήσει ένα μονοπάτι που θα μετατρέψει την αρχή του κοσμικού σε μέσο δίωξης ερμηνεύοντας την αρχή του κοσμικού με περιοριστικό και κατασταλτικό τρόπο. ” είπε.

Δηλώνοντας ότι τα μαθήματα θα παραμείνουν ανοιχτά στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν ληφθεί, αλλά αυτό δεν θα είναι αρκετό, ο Οκτάι συμπλήρωσε τα λόγια του ως εξής:

“Επιπλέον, δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε με τέτοιες ατζέντες σε αυτήν τη διαδικασία κατά την οποία ο δίκαιος αγώνας μας συνεχίζεται στην Ανατολική Μεσόγειο και τις παραμονές της συνάντησης του ΟΗΕ 5 +. Δυστυχώς, αυτή η απόφαση, που κάνει αυτούς που καταπιέζουν και καταπιέζουν ο τουρκοκύπριος λαός ευτυχισμένος, θα κρατηθεί στην πράξη με τρόπο που θα λαμβάνει υπόψη την ελευθερία και τη βούληση του τουρκοκυπριακού λαού. Πιστεύω. Μας ενδιαφέρει να διασφαλίσουμε την ελευθερία της θρησκείας και της συνείδησης στην ΤΔΒΚ κάνοντας νομικές ρυθμίσεις που θα λύσει εντελώς αυτό το πρόβλημα και θα το ακολουθήσουμε. “

Τα νέα που παρουσιάζονται στους συνδρομητές μέσω του AA News Flow System (HAS) συνοψίζονται και δημοσιεύονται στον ιστότοπο του Anadolu Agency. Παρακαλούμε επικοινωνήστε για εγγραφή.

.Source