«Η αρχή του τέλους»: Η Ευρώπη αναπτύσσει εμβόλια για να αντιμετωπίσει την πανδημία

Η Ευρώπη ξεκίνησε μια τεράστια προσπάθεια εμβολιασμού COVID-19 την Κυριακή με συνταξιούχους και γιατρούς να παρατάσσονται για να πάρουν τις πρώτες λήψεις για να ξεπεράσουν μια πανδημία που έχει καταρρεύσει τις οικονομίες και έχει προκαλέσει πάνω από 1,7 εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως.

«Δόξα τω Θεώ», είπε η 96χρονη Αρακήλι Χιντάλγκο καθώς έγινε το πρώτο άτομο στην Ισπανία που έπασχε εμβόλιο Είπε στο προσωπικό του στο σπίτι της φροντίδας στη Γκουανταλαχάρα κοντά στη Μαδρίτη ότι δεν ένιωθε τίποτα. «Ας δούμε αν μπορούμε να εξαφανίσουμε αυτόν τον ιό».

Στην Ιταλία, την πρώτη χώρα στην Ευρώπη που κατέγραψε σημαντικό αριθμό λοιμώξεων, η 29χρονη νοσοκόμα Claudia Alivernini ήταν ένα από τα τρία ιατρικά στελέχη που ήταν επικεφαλής της ουράς για τη λήψη που ανέπτυξαν οι Pfizer και BioNTech.

«Είναι η αρχή του τέλους… ήταν μια συναρπαστική, ιστορική στιγμή», είπε στο νοσοκομείο Spallanzani της Ρώμης.

Η περιοχή των 450 εκατομμυρίων ανθρώπων έχει εξασφαλίσει συμβόλαια με μια σειρά προμηθευτών για περισσότερες από δύο δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων και έχει θέσει ως στόχο να εμβολιαστούν όλοι οι ενήλικες κατά τη διάρκεια του 2021.

Ενώ η Ευρώπη διαθέτει μερικά από τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης με τον καλύτερο πόρο στον κόσμο, η τεράστια κλίμακα της προσπάθειας σημαίνει ότι ορισμένες χώρες καλούν συνταξιούχους γιατρούς να βοηθήσουν, ενώ άλλες έχουν χαλαρώσει κανόνες για το ποιος επιτρέπεται να κάνει τις ενέσεις.

Με έρευνες που δείχνουν υψηλά επίπεδα διστακτικότητας στο εμβόλιο σε χώρες από τη Γαλλία έως την Πολωνία, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 χωρών το προωθούν ως την καλύτερη ευκαιρία να επιστρέψουν σε κάτι σαν κανονική ζωή τον επόμενο χρόνο.

«Αρχίζουμε να γυρίζουμε τη σελίδα σε μια δύσκολη χρονιά», ανέφερε σε ένα tweet η Ursula von der Leyen, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία συντονίζει το πρόγραμμα.

«Ο εμβολιασμός είναι η διαρκής έξοδος από την πανδημία.»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΤΟ GUN

Μετά την κριτική των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για το ότι δεν συνεργάστηκαν για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού στις αρχές του 2020, ο στόχος αυτή τη φορά είναι να διασφαλιστεί η ίση πρόσβαση στα εμβόλια σε ολόκληρη την περιοχή.

Αλλά ακόμη και τότε, η Ουγγαρία το Σάββατο πήδηξε το όπλο στην επίσημη διάθεση ξεκινώντας να χορηγεί πυροβολισμούς σε εργαζόμενους πρώτης γραμμής σε νοσοκομεία της πρωτεύουσας Βουδαπέστη.

Η Σλοβακία προχώρησε επίσης με ορισμένους εμβολιασμούς του προσωπικού υγειονομικής περίθαλψης το Σάββατο και στη Γερμανία, ένας μικρός αριθμός ατόμων σε ένα σπίτι φροντίδας για τους ηλικιωμένους εμβολιάστηκαν επίσης μια μέρα νωρίτερα.

«Δεν θέλουμε να χάσουμε μια μέρα που το εμβόλιο χάνει τη ζωή του στο ράφι. Θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε αμέσως », δήλωσε ο Karsten Fischer, από το πανδημικό προσωπικό της περιοχής Harz στη γερμανική πολιτεία της Σαξονίας-Άνχαλτ, στον τοπικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό MDR.

Η διανομή του πυροβολισμού Pfizer / BioNTech παρουσιάζει δύσκολες προκλήσεις. Το εμβόλιο χρησιμοποιεί νέα τεχνολογία mRNA και πρέπει να φυλάσσεται σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες περίπου -70 βαθμούς Κελσίου (-112 ° F).

Πέρα από τα νοσοκομεία και τα κέντρα φροντίδας, οι αθλητικές αίθουσες και τα συνεδριακά κέντρα που αδειάζονται από μέτρα κλειδώματος θα γίνουν χώροι μαζικού εμβολιασμού.

Στην Ιταλία, προσωρινά περίπτερα υγειονομικής περίθαλψης με ηλιακή ενέργεια, σχεδιασμένα να μοιάζουν με λουλούδια primrose με πέντε πέταλα – σύμβολο της άνοιξης – ξεπήδησαν στις πλατείες της πόλης.

Ο Pedro Pires περίμενε έναν πυροβολισμό με άλλες νοσοκόμες στο νοσοκομείο Santa Maria της Λισαβόνας στο τέλος μιας βάρδιας 10 ωρών για μια νύχτα. «Ήταν κουραστικό… πολλή δουλειά», είπε στο Reuters.

«Είμαι χαρούμενος που θα μπορέσω τώρα να δω τα εγγόνια μου», δήλωσε η Μπράνκα Άνιτς, κάτοικος ενός κέντρου φροντίδας στο Ζάγκρεμπ και το πρώτο άτομο που πήρε έναν πυροβολισμό στην Κροατία.

ΝΕΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Η προσπάθεια εμβολιασμού είναι ακόμη πιο επείγουσα λόγω της ανησυχίας σχετικά με μια νέα παραλλαγή του ιού που συνδέεται με την ταχεία επέκταση κρουσμάτων στη Βρετανία. Τις τελευταίες ημέρες, η Σουηδία και η Γαλλία εντόπισαν επίσης περιπτώσεις της παραλλαγής.

Μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες λένε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι τα εμβόλια θα είναι λιγότερο αποτελεσματικά εναντίον του.

Στην Ισπανία, οι δόσεις παραδόθηκαν αεροπορικώς στα νησιωτικά εδάφη της και στους θύλακες της Βόρειας Αφρικής της Θέουτα και Μελίλια. Η Πορτογαλία δημιουργεί ξεχωριστές μονάδες ψυχρής αποθήκευσης για τα αρχιπέλαγος της Μαδέρας και των Αζορών στον Ατλαντικό.

Στη Γαλλία, ένας 78χρονος πρώην οικιακός εργαζόμενος, ο οποίος έδωσε το όνομά του ως Mauricette, είπε ότι συγκινήθηκε όταν έλαβε τον πρώτο εμβολιασμό εκτός των δοκιμών στη χώρα. Το προσωπικό γύρω της στο νοσοκομείο Rene-Muret στο προάστιο Sevran του Παρισιού έσπασε χειροκροτήματα.

Στην Τσεχική Δημοκρατία, ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπης ήταν επικεφαλής της ουράς. Στην Αυστρία, τρεις γυναίκες και δύο άνδρες άνω των 80 ετών έλαβαν το εμβόλιο στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης, όπως έβλεπε ο Καγκελάριος Σεμπαστιάν Κούρζ.

«Είμαστε σε πόλεμο, αλλά το όπλο μας έχει φτάσει και βρίσκεται σε αυτά τα μικρά φιαλίδια», δήλωσε ο επικεφαλής της ειδικής ομάδας της Βουλγαρίας κατά των ιών, ο στρατηγός Ventsislav Mutafchiiski μετά τον εμβολιασμό του στη Σόφια.

Εκτός ΕΕ, η Βρετανία, η Ελβετία και η Σερβία έχουν ήδη ξεκινήσει τον εμβολιασμό των πολιτών τους τις τελευταίες εβδομάδες.

(Reuters)

Εικόνα: Ο κάτοικος ευγηρίας του Los Olmos, Araceli, 96 ετών, λαμβάνει την πρώτη ένεση σε εθνικό επίπεδο, με μια δόση εμβολίου Pfizer-BioNTech COVID-19, καθώς συνεχίζεται η επιδημία της κοροναϊκής νόσου (COVID-19), στη Γκουανταλαχάρα, Ισπανία, 27 Δεκεμβρίου 2020. Pepe Zamora / Pool μέσω REUTERS

Source