Η αρχαία σύγκρουση κεφαλαίων κεφαλαίων, διαγράφει τον πολιτισμό

(MENAFN – Asia Times) Συνδέοντας μερικούς από τους φτωχότερους ανθρώπους στον πλανήτη με μερικούς από τους πιο πλούσιους μυαλά του, το παγκόσμιο εμπόριο κλεμμένων αρχαιοτήτων είναι μια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Ανατολική Μεσόγειος και η Μέση Ανατολή αποτελούν επί μακρόν το επίκεντρο αυτού του εμπορίου.

Τα τελευταία χρόνια όμως, πολλοί από τους αρχαίους χώρους και τα μουσεία της περιοχής έχουν επίσης επιρρεπή σε λεηλασίες, λόγω των συγκρούσεων που μαίνονται γύρω τους.

Ωστόσο, ενώ το μονοπάτι των λαθρεμπόρων μπορεί να ξεκινήσει σε αυτά τα καταστρεμμένα από τον πόλεμο μέρη, συχνά τρέχει κατευθείαν σε αποθήκες χιλιάδες μίλια μακριά – στην Ασία.

Αποστέλλονται από τις ζώνες πολέμου της Μέσης Ανατολής στο Χονγκ Κονγκ, την Μπανγκόκ και τη Σιγκαπούρη, αυτά τα ασιατικά κέντρα λειτουργούν τώρα ως αποθήκες για λαθρεμπόρους και τους πελάτες τους.

Αυτά τα κλεμμένα αντικείμενα – που ονομάστηκαν «αρχαιότητες αίματος» από τους αγωνιστές – δεν είναι πάντοτε μεγάλα έργα, αλλά, συχνά, ήσσονος σημασίας, φθηνότερα αντικείμενα.

Πράγματι, χάρη στη διαθεσιμότητα διαδικτυακών πλατφορμών συναλλαγών και κοινωνικών μέσων, αυτή η παγκόσμια επιχείρηση αναπτύχθηκε πρόσφατα στοχεύοντας περισσότερους αγοραστές μεσαίου εισοδήματος, πέρα ​​από τους παγκόσμιους ολιγάρχες.

«Οι λογαριασμοί Instagram, ο Tik Tok και το Facebook καθιστούν πολύ πιο εύκολο να βρουν αγοραστές και συνεργάτες», δήλωσε ο Sam Hardy, ερευνητής στην πολιτιστική κληρονομιά και συγκρούσεις με το Νορβηγικό Ινστιτούτο στη Ρώμη. «Αυτό κάνει τις κλεμμένες αρχαιότητες σε μια πολύ μεγαλύτερη αγορά».

Ταυτόχρονα, όμως, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κινητοποιούνται όλο και περισσότερο για να προσπαθήσουν να σταματήσουν το εμπόριο.

Κοινοτικές ομάδες σε όλο τον κόσμο έχουν αρχίσει να καταγράφουν τους τοπικούς τους ιστότοπους, στη συνέχεια ταιριάζουν με αυτούς τους καταλόγους με καταλόγους πωλήσεων – και αστυνομικές δυνάμεις – στην Ευρώπη και την Αμερική, όπου πωλούνται οι περισσότερες αρχαιότητες.

Παρακινώντας πολλούς από αυτούς τους ακτιβιστές, είναι επίσης η αίσθηση ότι η λεηλασία αυτών των αναντικατάστατων πολιτιστικών αντικειμένων είναι κάτι πολύ περισσότερο από την κλοπή οικονομικά πολύτιμων αντικειμένων.

«Εάν αφαιρέσετε αυτά τα πράγματα, αφαιρείτε την κουλτούρα κάποιου», δήλωσε η ακτιβίστρια της Τσουούλα Γεωργίου Χατζητόφη, κατά της αιματολογικής αρχαιολογίας, στην Asia Times. «Τότε, έχετε μια κενή σελίδα για να ξαναγράψετε ιστορία – για να ξαναγράψετε την ιστορία του ποιος έζησε εκεί, για να διαγράψετε την παρουσία και το παρελθόν τους. Βιάζει την ψυχή ενός λαού ».

Έργα που λεηλατήθηκαν από ένα μουσείο της Βαγδάτης μετά την εισβολή υπό την ηγεσία των ΗΠΑ του 2003 εκτίθενται από την υπουργό Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Ιορδανίας Maha Khatib στο Αμμάν στις 22 Ιουνίου 2008. Φωτογραφία: AFP / Awad Awad
Δισεκατομμύρια δολάρια

Η UNESCO εκτιμά ότι το κλεμμένο εμπόριο αρχαιοτήτων αξίζει 6-10 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ετησίως, με ζώνες πολέμου ιδιαίτερα ευάλωτες.

Διάσημα παραδείγματα περιλαμβάνουν την κλοπή περίπου 10.000 αντικειμένων από το μουσείο Idlib της Συρίας το 2015 και τη λεηλασία του Εθνικού Μουσείου του Ιράκ το 2003.

Περιοχές της Συρίας και του Ιράκ που τέθηκαν υπό τον έλεγχο του ISIS λεηλατήθηκαν επίσης τόσο συστηματικά, που οι τζιχαντιστές επέβαλαν ακόμη και τον δικό τους φόρο στα κλεμμένα αντικείμενα.

Ωστόσο, το εμπόριο δεν διεξάγεται μόνο στον πόλεμο.

«Τα εγκληματικά δίκτυα που υποστηρίζουν τη ροή των πολιτιστικών αντικειμένων υπάρχουν πριν από τον πόλεμο, κατά τη διάρκεια του πολέμου και μετά», λέει ο Hardy.

Αυτά τα δίκτυα έχουν τις επαφές που τους επιτρέπουν να μεταφέρουν εμπορεύματα πέρα ​​από τα σύνορα – καθώς και την ικανότητα να επιβιώνουν από ριζικές αλλαγές στην τοπική διοίκηση.

“Υπάρχουν μέρη στη Συρία που ελέγχονται από την κυβέρνηση, έπειτα από τους αντάρτες, έπειτα από το ISIS και έπειτα από την κυβέρνηση ξανά – και υλικό λεηλατήθηκε και διακίνησε κάτω από κάθε ένα από αυτά”, προσθέτει ο Χάρντι.

Στη συνέχεια, αυτό το υλικό συγκεντρώνεται με αγοραστές στον επόμενο σύνδεσμο αυτής της παγκόσμιας αλυσίδας.

«Οι λαθρέμποροι δηλώνουν αυτές τις κλεμμένες αρχαιότητες ως χειροτεχνήματα« χαμηλής αξίας », ή ακόμη και έπιπλα κήπου», δήλωσε ο S Vijay Kumar, ο οποίος διευθύνει το Ινδία Pride Project, που βασίζεται στην κοινότητα, κατά του λαθρεμπορίου. «Στη συνέχεια εξάγουν αυτά τα αγαθά σε αποθήκες σε ελεύθερα λιμάνια όπως το Χονγκ Κονγκ, η Μπανγκόκ ή η Σιγκαπούρη, προτού πετάξουν πιθανούς αγοραστές από την Ευρώπη για να τους ρίξουν μια ματιά».

Αυτοί οι ιστότοποι στην Ασία επιλέγονται λόγω της σχετικής απειρίας των τελωνειακών υπαλλήλων εκεί όσον αφορά τις αρχαιότητες της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης – καθώς και του πιο φιλελεύθερου καθεστώτος γραφειοκρατίας.

«Στο Χονγκ Κονγκ, η τεκμηρίωση πρέπει να φυλάσσεται μόνο για δύο εβδομάδες», προσθέτει ο Kumar.

Μετά από αυτά τα «ταξίδια για ψώνια», τα αντικείμενα στη συνέχεια επανεξάγονται, με χαρτιά που δείχνουν ασιατική προέλευση, σε εκθέσεις τέχνης και πλειστηριασμούς στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο και τη Γερμανία.

Εκεί, πωλούνται σε όλο τον κόσμο – αν και ορισμένοι μένουν επίσης στην Ασία.

«Ακόμα και αντικείμενα από τη Μέση Ανατολή μπορούν να βρουν το δρόμο τους προς τις ασιατικές αγορές σήμερα», δήλωσε η Ασία Times Times σε μια επίσημη δήλωση της Μονάδας Κίνησης και Μουσείων της UNESCO. «Σε φαινομενικά νόμιμα καταστήματα σε όλη τη Νοτιοανατολική Ασία, πολιτιστικά αντικείμενα – απαγορευμένα στην πώληση και εξαγωγή – πωλούνται παράλληλα με αντίγραφα σε« καταστήματα με αντίκες ».

Εν τω μεταξύ, τα κίνητρα για αγορά ποικίλλουν συχνά.

«Για μερικούς ανθρώπους, η κατοχή τεχνουργημάτων είναι ένας τρόπος να αποδείξει την« πολιτισμένη »φύση τους», λέει ο Hardy. «Για άλλους, πρόκειται για την απόδειξη ότι έχετε τη δύναμη να έχετε πρόσβαση σε σπάνια, παράνομα πράγματα. Για έναν πλούσιο επιχειρηματία στην Κίνα ή τη Μαλαισία, ένα άγαλμα από τη Συρία είναι επίσης ένας τρόπος επίδειξης σε δυτικούς πελάτες ή μια επένδυση σε κάτι που γνωρίζετε έχει μεγάλη αξία για αυτούς. “

Το εμπόριο είναι επίσης ένας σημαντικός τρόπος για να ξεπλύνετε χρήματα και να αποφύγετε τους φόρους.

«Ο φορολογικός συντελεστής βασίζεται στην αξία του αντικειμένου», λέει ο Kumar, «οπότε το αγοράζετε, κρατήστε το για έξι ή επτά χρόνια και, στη συνέχεια, το πουλήσετε σε ένα μουσείο και διεκδικήσετε φοροαπαλλαγή στην τρέχουσα αποτίμηση. Είναι ένας άλλος τύπος απάτης. “

Ο υπουργός Πολιτισμού Πραχλάντ Σινγκ Πατέλ (Ρ) παρέδωσε χάλκινα είδωλα το 2020 από τους Ράμα, Λάξμαν και Σίτα, τα οποία είχαν κλαπεί από τη Νότια Ινδία το 1978 και πρόσφατα ανακτήθηκαν από την Αγγλία. Φωτογραφία: AFP / Piyal Bhattacharjee / The Times Of India
Αντεπιτίθεμαι

Τον περασμένο μήνα, ένα πλακάκι δαπέδου από την Κύπρο που διατέθηκε προς πώληση στο e-bay συνέβη να τραβήξει το μάτι του Γεωργίου Χατζητόφη.

«Ήταν τόσο χαμηλής αξίας, δεν νομίζω ότι κάποιος θα το είχε παρατηρήσει», λέει. “Αλλά ήξερα τι ήταν και σκέφτηκα,” πώς τολμάς! “

Το κεραμίδι προήλθε από την αρχαία ελληνορωμαϊκή πόλη της Σαλαμίνας. Μετά την διαμαρτυρία της, το πλακίδιο αφαιρέθηκε από τον ιστότοπο, ωστόσο η χαμηλή αξία του και η διαδικτυακή πώληση ήταν επίσης χαρακτηριστικές των πρόσφατων τάσεων στον πολιτιστικό λεηλασία.

Το Athar Project, μια ομάδα ανθρωπολόγων και εμπειρογνωμόνων κληρονομιάς που εστιάζουν στο λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων της Μέσης Ανατολής, παρακολουθεί τώρα περίπου 120 ομάδες Facebook για λεηλατημένα αντικείμενα.

Ένα από αυτά κέρδισε 128.000 νέα μέλη μόνο σε ένα μήνα, κατά τη διάρκεια του 2020.

“Αυτό δείχνει πόσο εύκολο είναι σήμερα να αγοράζετε παράνομα λεηλατημένες αρχαιότητες και πόσο εύκολο είναι να έρθετε σε επαφή με άτομα που προτείνουν αυτά τα αντικείμενα προς πώληση”, αναφέρει η δήλωση της UNESCO.

Ωστόσο, τα διαδικτυακά έργα καταπολεμούν επίσης αυτήν την κίνηση.

Το Kumar’s India Pride Project ξεκίνησε ανάμεσα σε ερασιτέχνες που καταγράφουν τοπικούς ιστότοπους στο Facebook και στη συνέχεια συγκρίνονται με καταλόγους δημοπρασιών που σαρώθηκαν από φίλους στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, τις Βρυξέλλες και αλλού.

Ο Γεωργίου Χατζητόφη ιδρύει επίσης ένα ερευνητικό κέντρο για την Κύπρο, το οποίο θα συγκεντρώνει εμπειρογνώμονες αρχαιοτήτων, αστυνομικές δυνάμεις και τοπικούς εθελοντές για την παρακολούθηση ιστότοπων και ιστοσελίδων.

«Η πολιτιστική κληρονομιά δεν μπορεί να θεωρηθεί κάτι μόνο για την ελίτ», λέει. «Έχει τεράστια αξία και για τους απλούς πολίτες».

Ωστόσο, «για κάθε αντικείμενο που βρίσκετε, 100 ξεφύγετε», λέει ο Kumar.

Με τεντωμένες δυνάμεις της αστυνομίας – ενώ οι λαθρέμποροι υποστηρίζονται από μεγάλη δύναμη και πλούτο – η διακοπή της λεηλασίας και η διατήρηση ευάλωτων πολιτισμών και ταυτοτήτων είναι ένα ηθικό καθήκον.

Ωστόσο, φέρνει τις δικές του ανταμοιβές.

«Όταν επιστρέψαμε κάποια αγάλματα σε ένα χωριό στην Ινδία», λέει ο Kumar, «αποδείχθηκε ολόκληρη η πόλη. Οι άνθρωποι είπαν, όταν τα αγάλματα είχαν φύγει, οι βροχές ήταν κακές, οι καλλιέργειες ήταν κακές – αλλά τώρα, λένε, οι βροχές είναι καλές, οι καλλιέργειες είναι καλές. Για αυτούς, τα αγάλματα ήταν ζωντανοί θεοί. Αυτό που κάναμε ήταν να τους φέρουμε πίσω εκεί που ανήκαν ».

MENAFN09042021000159011032ID1101888747

.Source