Η αστυνομία πυροδότησε διαδηλωτές στη Μιανμάρ-Δύο … | Δημοσιογράφος Κύπρος

Δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 30 άλλοι τραυματίστηκαν σε αυτό που έγινε γνωστό ως Πόλεμος Mandalay στην κεντρική Μιανμάρ, το θανατηφόρο στρατιωτικό πραξικόπημα μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου.

Εκατοντάδες αστυνομικοί και στρατιώτες συγκεντρώθηκαν στο ναυπηγείο της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, προκαλώντας φόβους για σύλληψη εργαζομένων που κινητοποιήθηκαν κατά του πραξικοπήματος. Οι διαδηλωτές χτύπησαν λέβητες για να προσπαθήσουν να αποτρέψουν τις συλλήψεις, και μερικοί έριξαν αντικείμενα στην αστυνομία, η οποία στη συνέχεια άνοιξε πυρ.

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν, ένας από αυτούς ανήλικος, που πυροβολήθηκε στο κεφάλι, σύμφωνα με τις υπηρεσίες διάσωσης στο AFP, προσθέτοντας ότι τουλάχιστον 30 άτομα τραυματίστηκαν.

Η βία κλιμακώθηκε μια μέρα μετά το θάνατο της 20χρονης διαμαρτυρίας Mia Tuate Tuate Keng, η οποία τραυματίστηκε από σφαίρες στις 9 Φεβρουαρίου.

3830709401125633 23825732:

Η στρατιωτική χούντα συνεχίζει να αυξάνει την πίεση στο κίνημα υπέρ της δημοκρατίας.

Παρ ‘όλα αυτά, χιλιάδες διαδηλωτές πλημμύρισαν ξανά στους δρόμους της οικονομικής πρωτεύουσας της Γιανγκόν σήμερα. Απαιτούν την επιστροφή της πολιτικής κυβέρνησης, την απελευθέρωση των αιχμαλώτων και την κατάργηση του Συντάγματος, το οποίο είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό για τον στρατό.

Σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά το πραξικόπημα, η ανατροπή της κυβέρνησης της Aung San Suu Kyi έληξε μια εύθραυστη δεκαετή δημοκρατική μετάβαση, διαμαρτυρίες από τη διεθνή κοινότητα και η ανακοίνωση των νέων κυρώσεων δεν σταμάτησε τους στρατηγούς.

Οι συλλήψεις συνεχίζονται με περίπου 550 άτομα να συλληφθούν σε τρεις εβδομάδες (πολιτικοί αξιωματούχοι, απεργιακοί δημόσιοι υπάλληλοι, ακτιβιστές…), σύμφωνα με την ΜΚΟ. Μόνο 40 από αυτούς απελευθερώθηκαν.

3830709477254609 23825730:

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Source