Η ασφάλεια | Η ιστορία των δύο δεξαμενόπλοιων και η τέχνη των κυρώσεων-Busting

Πριν από πέντε χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις σε δεξαμενόπλοιο υγροποιημένου πετρελαίου (LPG) για συμμετοχή στη μεταφορά υγραερίου στο λιμάνι Baniyas στη βορειοδυτική Συρία. Η αμερικανική δράση σχεδιάστηκε για να αποδυναμώσει ένα δίκτυο που εφοδιάζει τη Δαμασκό με ενεργειακά προϊόντα – αλλά το ίδιο πλοίο συνεχίζει να επισκέπτεται τη Συρία, με δορυφορικές εικόνες που δείχνουν ότι το δεξαμενόπλοιο βρισκόταν στο Baniyas μόλις τον Δεκέμβριο του 2020.

Ορισμένα από τα δίκτυα που επέβαλε κυρώσεις στην Ουάσιγκτον το 2015 έχουν αναπτύξει περίπλοκες τακτικές για να συγκαλύψουν τις θαλάσσιες δραστηριότητές τους και να αποκρύψουν τις πραγματικές ιδιοκτησίες τους, αποδεικνύοντας την αποφασιστικότητά τους να αποφύγουν τις κυρώσεις στις σκοτεινές γωνιές της ναυτιλιακής βιομηχανίας όπου κυριαρχεί η ανομία. Το δεξαμενόπλοιο LPG Μελωδία (IMO 8800298) είναι ένα από τα πολλά πλοία που συνέχισε να καλεί τη Συρία παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Ορισμένα από τα δίκτυα που επέβαλε κυρώσεις στην Ουάσιγκτον το 2015 έχουν αναπτύξει περίπλοκες τακτικές για να συγκαλύψουν τις θαλάσσιες δραστηριότητές τους και να αποκρύψουν τις πραγματικές ιδιοκτησίες τους.

Διαδρομή Romano-Baniyas
Πρόσφατα δεδομένα παρακολούθησης πλοίων και δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι το Μελωδία μετακινήθηκε μεταξύ Αλβανίας και Συρίας, πιθανότατα μεταφέροντας υγραέριο στο Baniyas. Χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες, TankerTrackers.com, μια ανεξάρτητη διαδικτυακή υπηρεσία που παρακολουθεί τις αποστολές και την αποθήκευση αργού πετρελαίου, επιβεβαίωσε την παρουσία του δεξαμενόπλοιου LPG σε ένα από τα αγκυροβόλια στο λιμάνι της Baniyas στις 3 Δεκεμβρίου.

Δορυφορικές εικόνες που δείχνουν τη μελωδία στη Συρία στις 3 Δεκεμβρίου 2020, πηγή: Sentinel Hub μέσω TankerTrackers.com

Πριν φτάσετε στο Baniyas, το Μελωδία είχε βρεθεί στο λιμάνι του Romano στο Durres της Αλβανίας, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης σκαφών από MarineTraffic. Το δεξαμενόπλοιο έφυγε από το λιμάνι περίπου στις 16 Νοεμβρίου και μέχρι τις 22 Νοεμβρίου περίμενε από το Dipkarpaz στην Κύπρο. ο Μελωδία απενεργοποίησε τον αναμεταδότη AIS αργότερα εκείνη την ημέρα και έγινε σκοτεινό, σημάδι ότι ήθελε να καλύψει τον προορισμό της στη Συρία. Δώδεκα ημέρες αργότερα, το δεξαμενόπλοιο LPG επανεμφανίστηκε στην ίδια τοποθεσία εκτός Κύπρου, σύμφωνα με MarineTraffic.

Χάρτης που δείχνει το προηγούμενο κομμάτι του Melody, Νοέμβριος 2020-7.2020 Δεκεμβρίου, Πηγή: MarineTraffic

Το 2015, το Μελωδία έπλεε με το όνομα του Μπλε τρόπος και ανήκε στην Milenyum Energy SA – μια οντότητα μαύρης λίστας που ασχολείται με τη μεταφορά ενεργειακών προϊόντων στη Συρία. Ορισμένοι έμποροι δεν γνωρίζουν τους τελικούς προορισμούς των προϊόντων που πωλούν: το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ κατηγόρησε ορισμένους αξιωματούχους στο Milenyum ότι πιθανότατα «παραπλανούσε» το 2015 έναν ρουμανικό προμηθευτή πετρελαίου «να κρύψει τον τελικό χρήστη της Συρίας για αποστολή υγραερίου».

Η εγγεγραμμένη στον Παναμά εταιρεία – η οποία είναι επίσης γνωστή ως Milenyum Denizcilik Gemi και συνήθως αναφέρεται απλώς ως “Milenyum” – λειτουργεί στην Τουρκία και ορίστηκε από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ για την προμήθεια στη Δαμασκό με υγραέριο και πετρέλαιο ενώ χρησιμοποιούσε μπροστινές εταιρείες για να αποκρύψει το αληθινό ιδιοκτησία των εμπλεκόμενων σκαφών.

Δύο άλλα δεξαμενόπλοια LPG μαύρης λίστας, που ανήκουν επίσης στη Milenyum, συμμετείχαν σε ένα θανατηφόρο ατύχημα στα στενά του Κερτς το 2019 κατά τη μεταφορά ενός LPG Ship-to-Ship (STS), ενώ οι αναμεταδότες τους AIS ήταν απενεργοποιημένοι. Τα δύο δεξαμενόπλοια, το Candy και ο Maestro, περιλαμβάνονται επίσης στον κατάλογο του Υπουργείου Υπουργείου Εξωτερικών του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (OFAC) για τα πλοία που ασχολούνται με μεταφορές πετρελαίου STS που προορίζονται για τη Συρία. Και αυτές ανήκαν σε δύο εταιρείες που πιθανότατα ενεργούσαν ως πρώτες εταιρείες για τη Milenyum – η Maestro Shipping Ltd και η Milano Shipping Ltd – ως έκθεση της Deutsche Welle (DW) που σημείωσε τον Σεπτέμβριο βάσει των διαρροών FinCen Files.

“Όταν ο αναμεταδότης AIS σβήσει, υπάρχει γενικά κάτι ύποπτο.”

Συμπεριφορά πλοήγησης δεξαμενόπλοιων υψηλού κινδύνου
ο ΜελωδίαΗ συμπεριφορά πλοήγησης είναι παρόμοια με εκείνη άλλων σκαφών που έπλεαν στη Συρία, διατηρώντας παράλληλα άγνωστα τα στοιχεία του ταξιδιού τους ή στέλνοντας ψευδή δεδομένα. «Όταν ο αναμεταδότης AIS σβήνει, γενικά υπάρχει κάτι ύποπτο, καθώς ο αναμεταδότης AIS είναι ένα κρίσιμο κομμάτι εξοπλισμού ασφάλειας πλοήγησης. Οι αξιόπιστοι διαφανείς ναυλωτές, οι ιδιοκτήτες, οι διαχειριστές, δεν θα απενεργοποιούσαν τους αναμεταδότες », δήλωσε ο Wayne Hurley, επικεφαλής της Επιχειρηματικής Ανάπτυξης του Διεθνούς Οργανισμού Αξιολόγησης Θαλάσσιων Κινδύνων (IMRRA).

Το Melody έχει βαθμολογία υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με το IMRRA. Μεταξύ 2015 και 2018, το δεξαμενόπλοιο LPG άλλαξε τη σημαία ευκαιρίας του τρεις φορές, αλλάζοντας μεταξύ των σημαιών της Μογγολίας, της Τανζανίας και των Κομορών, σύμφωνα με τη διαδικτυακή βάση δεδομένων αποστολής Equasis. Και τα τρία περιλαμβάνονται στη μαύρη λίστα από το Μνημόνιο Συμφωνίας του Παρισιού – ένας 27μελής οργανισμός του οποίου η αποστολή είναι να εξαλείψει τη λειτουργία πλοίων κάτω από το πρότυπο. «Πρόκειται για σημαίες με ένα ιδιαίτερα αδύναμο ιστορικό επιβολής του διεθνούς δικαίου», σημείωσε ο Χούρλι.

ο Μελωδία– την οποία διαχειρίζεται η NFS Shipping Inc, μια εταιρεία που είναι εγγεγραμμένη στο Saint Kitts και Nevis – άλλαξε το όνομά της τουλάχιστον τρεις φορές από το 2015 και έχει κληθεί από Ουκρανούς παρατηρητές για δυτικές κυρώσεις στην Κριμαία που προσαρτάται στη Ρωσία.

Το Jaguar S
Οι ναυτικοί αναλυτές εντόπισαν επίσης ένα πετρελαιοφόρο, το Jaguar S (IMO 9175169), πλέοντας από το λιμάνι Romano στη Συρία. Ο συγγραφέας αυτού του κομματιού ήταν ο πρώτος που ανέφερε τον Οκτώβριο για ένα ταξίδι που πήρε το δεξαμενόπλοιο τον Ιούνιο στο Baniyas, χρησιμοποιώντας δεδομένα παρακολούθησης σκαφών και δορυφορικές εικόνες που παρέχονται από TankerTrackers.com. Το πλοίο πιστεύεται ότι πήρε βενζίνη στο λιμάνι Romano στις 15 Μαΐου πριν καταλήξει στη Συρία τον επόμενο μήνα. Πριν από το ταξίδι του στην Baniyas στις 4 Ιουνίου, με τον αναμεταδότη AIS απενεργοποιημένο, το Jaguar S αγκυροβολημένο στο αγκυροβόλιο Mersin στην Τουρκία.

Εκτός από το ταξίδι του νωρίτερα φέτος από το Romano, μια έκθεση Port State Control (PSC) δείχνει ότι το 2019 το Jaguar S ναυλώθηκε από μια εταιρεία που εδρεύει σε αυτό το αλβανικό λιμάνι. Στις 17 Απριλίου 2019, το Jaguar S συνελήφθη στο ελληνικό λιμάνι Κάλι Λιμένες με 25 ελλείψεις. Ο ναυλωτής του αναγνωρίστηκε ως AV International Group SH.A, με έδρα το Romano, σύμφωνα με μια λίστα κρατήσεων που δημοσιεύθηκε από το Μνημόνιο Συνεργασίας του Παρισιού. Αυτή η εταιρεία ήταν παλαιότερα γνωστή ως A & V-Gas Sh.a, Αλβανός έμπορος υγραερίου, σύμφωνα με το SeeNews.com. Αυτό το άρθρο, ωστόσο, δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ο έμπορος εμπλέκεται άμεσα ή έμμεσα στην αποστολή ενεργειακών προϊόντων στη Συρία.

Μεγάλη διαδρομή προς τη Συρία
Η κράτηση του Jaguar S στα τέλη Σεπτεμβρίου στο λιμάνι Zahrani του Λιβάνου για «παράνομη» είσοδο στα νερά του Λιβάνου, επέστησε την προσοχή σε ένα δεξαμενόπλοιο που πιθανότατα ήθελε να παραμείνει κάτω από το ραντάρ. Όταν το πλοίο φάνηκε να φεύγει από τη Ζαχράνι την 1η Δεκεμβρίου, το τοπικό κατάστημα ΜΤV αμφισβήτησε τη νομιμότητα της έγκρισης Jaguar S με το φορτίο βενζίνης, λέγοντας ότι παραβίαζε τους κανονισμούς. Μετά την αναχώρησή του, το Jaguar S έπαιξε ένα παιχνίδι γάτας και ποντικιού στα νερά για να καλύψει τον προορισμό της στη Συρία, όπως ανέφερε ο L’Orient Today.

ο Jaguar S έπαιξε ένα παιχνίδι γάτας και ποντικιού στα νερά για να καλύψει τον συριακό προορισμό του.

Έγιναν πρόσθετες παρατηρήσεις για αυτό το άρθρο χρησιμοποιώντας δεδομένα από MarineTraffic. Στις 4 Δεκεμβρίου, το Jaguar S άλλαξε τον προορισμό του από Ντόρτυλο, Τουρκία σε Αλεξάνδρεια, Αίγυπτος – ένας ψεύτικος προορισμός που χρησιμοποιήθηκε από το πλοίο για να καλύψει το σύντομο ταξίδι του στη Συρία. Κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας στις 10 Δεκεμβρίου με τον Samir Madani, συνιδρυτή της TankerTrackers.com, επιβεβαίωσε ότι το Jaguar S βρισκόταν στο αγκυροβόλιο Baniyas στις 4 Δεκεμβρίου, χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες. Ωστόσο, δεν ήταν σαφές εάν εκφόρτωσε το φορτίο του. Το ταξίδι του Jaguar S Στη συνέχεια αποκαλύπτει ότι η επιχείρηση των δεξαμενόπλοιων στην περιοχή ήταν πιθανώς ημιτελής.

Αργότερα, στις 6 Δεκεμβρίου, το δεξαμενόπλοιο άλλαξε τον προορισμό του σε «To Order» και περίμενε σε μια περιοχή εκτός Κύπρου. Στις 15 Δεκεμβρίου, το δεξαμενόπλοιο είχε ακόμη το λιμάνι καταγωγής του ως Zahrani, αλλά ο προορισμός του άλλαξε σε Mersin, Τουρκία, ένα λιμάνι που Jaguar S είδε να καλεί στο παρελθόν, ακόμη και τον Ιούνιο πριν πάει στο Μπανιά.

Δορυφορικές εικόνες που δείχνουν το Jaguar S στη Συρία στις 21 Δεκεμβρίου 2020, πηγή Sentinel Hub μέσω TankerTrackers.com

Τελικά, στις 18 Δεκεμβρίου, το δεξαμενόπλοιο αναχώρησε από τον Μερσίν, σηματοδοτώντας ξανά για ένα αιγυπτιακό λιμάνι – αυτή τη φορά το Πορτ Σαΐντ – μόνο για να σκοτεινιάσει και να πιάσει ξανά στις 21 Δεκεμβρίου TankerTrackers.com στο Baniyas της Συρίας.

Στιγμιότυπο οθόνης από την MarineTraffic που λήφθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2020, όπου δείχνει τη σήμανση Jaguar S για το Port Said της Αιγύπτου

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική βάση δεδομένων Equasis, ο εγγεγραμμένος κάτοχος του Jaguar S είναι η Jaguar Shipping LTD. Ο διευθυντής / εμπορικός διευθυντής του πλοίου, εν τω μεταξύ, είναι μια εταιρεία γνωστή ως Dry Denizcilik Ve Gemi Islet, με έδρα την Κωνσταντινούπολη, και με λίγες πληροφορίες, εάν υπάρχουν, διαθέσιμες σε αυτό.

«Το λαθρεμπόριο και η ναυτιλία είναι ένα από τα παλαιότερα επαγγέλματα στον κόσμο και πολλοί πολύ ταλαντούχοι άνθρωποι μπορούν να κρύψουν την πραγματική διαχείριση και ιδιοκτησία ενός σκάφους», δήλωσε ο Hurley του IMRRA.

Ως το Jaguar S παραμένει στο σκοτάδι, το δεξαμενόπλοιο LPG, Μελωδία, τώρα επέστρεψε στην περιοχή. Στις 22 Δεκεμβρίου – την ημέρα που το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εξέδωσε νέες κυρώσεις στην κυβέρνηση της Συρίας – το Μελωδία βρισκόταν έξω από την κυπριακή ακτή σε αναμονή εντολών.

Χάρτης και δεδομένα από την MarineTraffic που δείχνουν το Melody στα ανοικτά της Κύπρου στις 22 Δεκεμβρίου 2020


Source