Η Αυστρία θα χρησιμοποιήσει το εμβόλιο Sputnik V μόνο μετά την έγκριση του EMA

Η Αυστρία θα χρησιμοποιήσει το εμβόλιο Sputnik V coronavirus της Ρωσίας μόνο όταν το εγκρίνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), δήλωσε ο Καγκελάριος Sebastian Kurz τη Δευτέρα, εν μέσω αυξανόμενης απογοήτευσης του κοινού με τον ρυθμό των εμβολιασμών Covid-19.

Η Κύπρος έχει δεσμευτεί να αποκτήσει 50.000 δόσεις του εμβολίου Sputnik V μόλις λάβει την έγκριση του EMA.

Η Αυστρία βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Ρωσία για να αγοράσει ένα εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου και ο Kurz δήλωσε στις 31 Μαρτίου ότι η παραγγελία πιθανότατα θα υποβληθεί την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, αυτή η παραγγελία δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.

Ο Κουρζ είχε αποφύγει πρόσφατα να πει εάν η χώρα του θα περιμένει την έγκριση του εμβολίου από το EMA, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο από την Ουγγαρία μέχρι στιγμής. Η EMA ξεκίνησε μια κυλιόμενη ανασκόπηση του Sputnik V.

«Ελπίζουμε ότι θα εγκριθεί γρήγορα από τον EMA καθώς κάθε επιπλέον δόση εμβολίου μας βοηθά να σώσουμε ζωές», δήλωσε ο Κουρς σε δήλωση, προσθέτοντας ότι οι συντηρητικοί του και ο συνεργάτης του συνασπισμού τους, οι Πράσινοι, συμφώνησαν να κάνουν την παραγγελία. Ένας εκπρόσωπος της Kurz επιβεβαίωσε ότι σήμαινε ότι θα χρησιμοποιηθεί μόνο μετά την έγκριση του EMA.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου Sputnik V δύο βολών χαιρετίστηκε αρχικά με σκεπτικισμό από ορισμένους δυτικούς επιστήμονες αφού η Ρωσία το ενέκρινε τον Αύγουστο του περασμένου έτους χωρίς να περιμένει τα αποτελέσματα των πλήρων κλινικών δοκιμών.

Ωστόσο, οι επιστήμονες δήλωσαν ότι ήταν σχεδόν 92% αποτελεσματικό στην καταπολέμηση του COVID-19, με βάση τα αποτελέσματα δοκιμών στα τέλη του σταδίου που δημοσιεύθηκαν από ομοτίμους που δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό The Lancet τον Φεβρουάριο.

Πολλοί ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξακολουθούν να ανησυχούν για τις προθέσεις της Ρωσίας να την εξαγάγουν σε δεκάδες χώρες, όταν δεν έχει ακόμη εμβολιάσει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της.

Μόνο δύο άλλες χώρες της ΕΕ, η Ουγγαρία και η Σλοβακία, έχουν παραγγείλει το Sputnik V και μόνο η Ουγγαρία το έχει χρησιμοποιήσει. Το ζήτημα είναι τόσο αμφιλεγόμενο στη Σλοβακία που πυροδότησε μια πολιτική κρίση που ώθησε τον Πρωθυπουργό Ιγκόρ Μάτοβιτς να παραιτηθεί τον περασμένο μήνα.

Source