Η βία συνεχίστηκε στη Βόρεια Ιρλανδία

Προτεστάντες Προτεστάντες, οι οποίοι αντιτίθενται στον κανονισμό που περιορίζει το εμπόριο μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου σύμφωνα με τη συμφωνία Brexit που επιτεύχθηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), βγήκαν ξανά στους δρόμους.

Οι διαδηλωτές, που μπλόκαραν το δρόμο φωτίζοντας φωτιά, πέταξαν πέτρες και μπουκάλια στην αστυνομία. Η αστυνομία δεν επέτρεψε στην ομάδα να εισέλθει στην περιοχή όπου ζούσαν καθολικοί.

Τα γεγονότα που ξεκίνησαν στις 29 Μαρτίου ανεστάλησαν μετά τον θάνατο του πρίγκιπα Φίλιππου στις 9 Απριλίου. Ωστόσο, οι υποστηρικτές της ένωσης ζήτησαν πολιτική ανυπακοή μετά την κηδεία στις 17 Απριλίου.

ΑΙΤΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Οι συνδικαλιστές αντιτίθενται στο πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο αποτελεί μέρος της συμφωνίας Brexit. Το πρωτόκολλο ρυθμίζει τις συναλλαγές μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας, η οποία αποτελεί μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας-μέλους της ΕΕ.

Παρά το Brexit, η Βόρεια Ιρλανδία εξακολουθεί να υπόκειται στους κανόνες της ΕΕ για την τελωνειακή ένωση, σύμφωνα με το πρωτόκολλο. Το εμπόριο με το υπόλοιπο ΗΒ είναι υπεύθυνο για λιμάνια της Βόρειας Ιρλανδίας.

Οι συνδικαλιστές υποστηρίζουν ότι το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας βλάπτει το εμπόριο και απειλεί τη θέση της Βόρειας Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Επιπλέον, μέλη και αξιωματούχοι του αυτονομιστικού κόμματος Sinn Fein εισήχθησαν στον νέο τύπο κατά την κηδεία ενός πρώην επικεφαλής πληροφοριών της IRA τον περασμένο Ιούνιο. Κορωνοϊός Ένας άλλος λόγος είναι ότι παραβίασε τις απαγορεύσεις του και η αστυνομία δεν παρενέβη.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ

Η Βόρεια Ιρλανδία, η οποία αποτελεί το υπόλοιπο τμήμα της Αγγλίας από το νησί της Ιρλανδίας, η πρώτη αποικία της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, ήταν η σκηνή συγκρούσεων και τρομοκρατίας μεταξύ Καθολικών αυτονομιστών και Βρετανίας και Προτεσταντών από τη δεκαετία του 1960 έως το 1998. Στα χρόνια που είναι γνωστά ως “Προβλήματα” και εκτείνονται σε 40 χρόνια, 3.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τρομοκρατικά περιστατικά.

Μόνο όταν το νησί ξεκουράστηκε με τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998, συμφωνήθηκε η ίδρυση περιφερειακής κυβέρνησης στη Βόρεια Ιρλανδία βάσει της εταιρικής σχέσης των αντιμαχόμενων μερών.

Τα κείμενα, γνωστά και ως συμφωνία του Μπέλφαστ, αποτελούν τη βάση της περιφερειακής διοίκησης που ισχύει σήμερα στη Βόρεια Ιρλανδία.

Παρά τα περισσότερα από 20 χρόνια από την ειρηνευτική συμφωνία, η εμπιστοσύνη δεν έχει καθιερωθεί πλήρως μεταξύ των λαών της περιοχής.

.Source