“Η Βαρκελώνη κινδυνεύει να χρεοκοπήσει” Protathlima.com

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Vanguardia, η λογιστική κρίση στη Βαρκελώνη είναι σοβαρή.

Σύμφωνα με την κύρια εφημερίδα της Καταλονίας, η κατάσταση του χρέους της “Blaugrana”, η οποία εξαρτάται από τη διάρθρωση των δαπανών που σχετίζονται με το σενάριο εισοδήματος που σχετίζεται με την επιδημία “Covid-19”, η οποία δεν αντιστοιχεί ακόμη στο νέο σενάριο, φαίνεται ασταθής αυτή τη στιγμή.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η La Vanguardia έχει τίτλο “Barça. λιτότητα ή αφερεγγυότητα »: Με άλλα λόγια, σύμφωνα με την ανάλυση της εφημερίδας, εάν ο καταλανικός σύλλογος δεν μειώσει το κόστος της ύπαρξης των απαραίτητων πόρων για την κάλυψη βραχυπρόθεσμων χρεών ή την επανεξέταση του οφειλόμενου χρέους, στην πραγματικότητα θα καταστεί αφερέγγυο, δηλαδή ένα βήμα μακριά από την πτώχευση.

Από τις 30 Ιουνίου 2020, σύμφωνα με την εφημερίδα, η Βαρκελώνη είχε συνολικό ακαθάριστο χρέος περίπου 900 εκατομμυρίων ευρώ (καθαρά 500 εκατομμύρια ευρώ). Το χρέος, εξηγεί η La Vanguardia, διανέμεται σε 4 μήνες για μακροπρόθεσμη αποπληρωμή 480 εκατομμυρίων և 420 εκατομμυρίων.

Ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα που η εφημερίδα θεωρεί «ασταθές», το οποίο, σύμφωνα με τη La Vanguardia, θα αναγκάσει την Barça να προσπαθήσει να μεταμορφώσει τις ανοιχτές θέσεις διαφόρων δανειστών (όχι μόνο τράπεζες αλλά και κλαμπ). διευθυντές և προμηθευτές).

Από τα περίπου 900 εκατομμύρια χρέη που οφείλει η La Vanguardia, όπως φαίνεται στη δήλωση της Βαρκελώνης στις 30 Ιουνίου 2020, τα χρέη προς τις τράπεζες ήταν 480, από 271 εκατομμύρια στις 30 Ιουνίου 2019, ενώ τα τέλη που οφείλονται στους ποδοσφαιρικούς συλλόγους ήταν 323. εκατομμύρια (261 εκατομμύρια από τις 30 Ιουνίου 2019), συνολικά 820 εκατομμύρια ευρώ.

Πληρώθηκαν με ρευστότητα περίπου 164 εκατομμυρίων loans ποδοσφαιρικών συλλόγων, τα οποία ανήλθαν σε 168 εκατομμύρια. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η συμφωνία που επιτεύχθηκε σχετικά με τους μισθούς των παικτών της πρώτης ομάδας μπορεί να μην είναι αρκετή για να αποκαταστήσει τη ρευστότητα που απαιτείται για την κάλυψη των χρεών.

Οι παίκτες της Βαρκελώνης έχουν πραγματικά πληρώσει 122 εκατομμύρια ευρώ για τη σεζόν 2019-2020, αλλά η συμφωνία ορίζει ότι ο σύλλογος θα τους πληρώσει τις επόμενες σεζόν, χωρίζοντάς τους σε περισσότερες από 4 ετήσιες προσόδους το χρόνο, ανεξάρτητα από τη λήξη του συμβολαίου. τους

Για παράδειγμα, στην περίπτωση του Lionel Messi, του οποίου η σύμβαση με την εταιρεία λήγει τον Ιούνιο του 2021, ο επικεφαλής του συλλόγου θα λάβει τα τέλη που χωρίζονται σε τέσσερα τμήματα έως το 2025.

Το σχέδιο προϋπολογισμού της Βαρκελώνης 2020-2021, το οποίο εγκρίθηκε από την απερχόμενη διοίκηση, προβλέπει 791 εκατομμύρια ευρώ σε έσοδα. Ένας στόχος που, σύμφωνα με τις πηγές που ανέφερε η εφημερίδα, “μοιάζει με χίμαιρα”.

Στην ουσία, ο προϋπολογισμός 2020-2021 βασίστηκε στην ολοκλήρωση του Camp Nou κατά 25% από τον Δεκέμβριο έως τον Φεβρουάριο. Ένα απροσδόκητο σενάριο είναι απίθανο να υλοποιηθεί τους επόμενους μήνες, δεδομένης της τάσης της επιδημίας, θέτοντας σε κίνδυνο τα αναμενόμενα έσοδα 320 εκατομμυρίων ευρώ από το γήπεδο, το μουσείο ή το επίσημο κατάστημα.

“Αυτές οι προβλέψεις”, εξήγησε μια πηγή στο κλαμπ La Vanguardia, “περιελάμβανε επίσης ενημερώσεις σε χορηγούς όπως ο Rakuten (55 εκατομμύρια) ή ο Bacon (19) που δεν θα ήταν ικανοποιημένοι.” “Εάν οι απώλειες της περασμένης σεζόν ήταν σχεδόν 100 εκατομμύρια, οι απώλειες αυτής της σεζόν θα μπορούσαν να ήταν ακόμη μεγαλύτερες.”

Σύμφωνα με την καταλανική εφημερίδα, μόνο οι αρνητικές συνέπειες της επιδημίας δεν μπορούν να θέσουν τη Βαρκελώνη σε σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, ακόμη και αν το Covid-19 είναι επιβαρυντικός παράγοντας. “Τα προβλήματα οικονομικής ρευστότητας της Barça έχουν προκύψει για μεγάλο χρονικό διάστημα”, εξηγεί η εφημερίδα.

Ένα εξαιρετικό παράδειγμα είναι το μπόνους 39 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο το κύριο αθλητικό πλεονέκτημα του συλλόγου συμφωνήθηκε με τον Lionel Messi κατά την τελευταία ανανέωση του Νοεμβρίου 2017. Το συμβούλιο, σύμφωνα με την εφημερίδα, έχει αναβάλει την πληρωμή αρκετές φορές μέχρι το προηγούμενο έτος. Μάρτιος, όταν προσπάθησε ξανά να αναβάλει την προθεσμία. Ένα γεγονός που έγινε μια από τις αιτίες της θερινής κρίσης με τον παίκτη.

Στη συνέχεια, η Βαρκελώνη πραγματοποίησε την πληρωμή τον Ιούλιο, σχεδόν τρία χρόνια μετά την ανανέωση του Μέσι, αλλά η πίστη στα προβλήματα ρευστότητάς της παρέμεινε ισχυρή στο μυαλό όλων των εμπλεκομένων.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι το σημείο καμπής έλαβε χώρα το 2017-2018, τη χρονιά που ο Neymar πωλήθηκε στο Παρίσι Saint-Germain για 222 εκατομμύρια ευρώ. Μια επιχείρηση που, σύμφωνα με τη La Vanguardia, “υποτίμησε στρατηγικά τον σύλλογο, αποδυνάμωσε την ομάδα και προκάλεσε μια τρελή ορμή δαπανηρών μεταφορών για να αντισταθμίσει το χτύπημα στην εικόνα της Βαρκελώνης.”

Έκτοτε, ο σύλλογος, κάποτε με επικεφαλής τον Josep Bartomeu, άρχισε να εμπορεύεται τον εαυτό του, πληρώνοντας “χρυσό” για το βάρος παικτών όπως οι Coutinho, Dembele ή Griezmann. Επιχειρήσεις που έχουν εξασθενίσει οικονομικά τον σύλλογο, έχοντας καταφέρει να φτάσουν στο ευρωπαϊκό βάθρο τις τελευταίες πέντε σεζόν χωρίς την Barça.

Χωρίς αυτό το εξαιρετικό εισόδημα, το οποίο περιλαμβάνει την πώληση πολλών αμφίβολων παικτών για την κάλυψη θεωρητικών λογιστικών κερδών, η Βαρκελώνη αντιμετώπισε επίμονα λειτουργικά ελλείμματα.

18 εκατομμύρια το 2015-2016
2016-2017 42 εκατομμύρια
168 εκατομμύρια το 2017-2018
89 εκατομμύρια το 2018-2019

Οι λόγοι, εξηγεί η La Vanguardia, είναι διπλοί. Τεράστια αύξηση του κόστους μεταφοράς և Μια τεράστια αύξηση του κόστους λειτουργίας της ομάδας, συμπεριλαμβανομένης της απόσβεσης, απορροφά περισσότερο από το 70% των εσόδων.

Εξάλλου, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Βαρκελώνη έχει ένα άλλο παγκόσμιο ρεκόρ – τον υψηλότερο μισθό ενός αθλητικού συλλόγου.

Πηγή: sdna.gr

Source