Η Βιέννη θα διανείμει 651.000 δόσεις εμβολίου Pfizer στα Δυτικά Βαλκάνια

Τα εμβόλια θα διανεμηθούν σε έξι χώρες των Βαλκανίων έως τον Αύγουστο ως μέρος της βοήθειας της ΕΕ σε γειτονικές χώρες της Αφρικής.

Λήψη ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΚΥΠΡΟΥ ΕΔΩ Android για Android և ΕΔΩ για iOS

Η Αυστρία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συντονίσει τη διανομή 651.000 δόσεων Cfid / 19 έναντι εμβολίων Pfizer / BioNTech στις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων έως τον Αύγουστο, στο πλαίσιο προγράμματος παροχής βοήθειας σε γειτονικές χώρες της ΕΕ στην Αφρική.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τα σχέδιά της για τον μηχανισμό διανομής εμβολίων Covid-19 τον Ιανουάριο. Η Αυστρία ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει το ρόλο του συντονιστή των Δυτικών Βαλκανίων, έτσι ώστε μετά από αυτές τις πρώτες δόσεις να υπάρξουν περισσότερα.

Η Σερβία έχει μια από τις ταχύτερες εκστρατείες εμβολιασμού covid-19 στην Ευρώπη, αλλά άλλες χώρες εκτός των Δυτικών Βαλκανίων είναι λιγότερο επιτυχημένες. Η έλλειψη εμβολίων covid-19 στη Βοσνία προκάλεσε διαμαρτυρίες.

“Με αυτήν την πρωτοβουλία, δείχνουμε ότι δεν αφήνουμε την περιοχή πίσω”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, καθώς η χώρα έχει στενούς δεσμούς με τα Βαλκάνια.

Η Αυστρία διαπραγματεύεται συμφωνίες «χωρών εμβολίων» της Pfizer / BioNTech, ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών. Η Βιέννη θα προσφέρει χρηματοδοτική γέφυρα ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ, αν και τα εμβόλια κατά του covid-19 θα πληρώνονται από ευρωπαϊκούς πόρους για πιθανές υποψήφιες χώρες.

“Η πώληση δεν συνδέεται με την παροχή εμβολίων εδώ στην Αυστρία ή σε άλλες χώρες της ΕΕ”, δήλωσε ο Salenberg, καθώς η αυστριακή κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυξανόμενη δημόσια οργή για τον αργό ρυθμό της εκστρατείας εμβολιασμού.

“Αυτά τα ανταλλακτικά δεν προέρχονται από το εθνικό μας αποθεματικό. Αυτά είναι τα δάνεια που η ΕΕ έχει παράσχει από την αρχή, ιδίως για να τα ενισχύσει στους εταίρους της.

Αυτές οι δόσεις του εμβολίου Covid-19 θα διανεμηθούν στις χώρες που τα χρειάζονται περισσότερο από τις αρχές Μαΐου. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα λάβει τα περισσότερα εμβόλια στα 214.000, ακολουθούμενη από την Αλβανία στις 145.000 και τη Βόρεια Μακεδονία στα 119.000. Η Σερβία θα λάβει μόνο 36.000 δόσεις.

Source