Η Βορειοανατολική Συρία θα μετατραπεί σε στάση μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας;

Δύο δεκαετίες αναθεωρήσεις ρυθμού σαλιγκαριού σε σχολικά βιβλία της Σαουδικής Αραβίας που αποσκοπούν στην κατάργηση των υπερεξιστικών αναφορών σε Εβραίους, Χριστιανούς και Σιίτες υποδηλώνουν την προθυμία να διαγράψουν προσβλητική γλώσσα διατηρώντας παράλληλα τις θεμελιώδεις έννοιες μιας εξαιρετικά συντηρητικής, αντι-πλουραλιστικής και μισαλλοδοξίας ερμηνείας του Ισλάμ.

Σε ένα διάλειμμα με το παρελθόν, το Human Rights Watch και το Impact-se, μια ερευνητική ομάδα του Ισραήλ που επικεντρώθηκε στην εκπαίδευση, ανέφεραν για πρώτη φορά σε δύο δεκαετίες μετά την πίεση μετά τη 9/11 στη Σαουδική Αραβία ότι το βασίλειο είχε σημειώσει σημαντική πρόοδο στην αναθεώρηση βιβλία

Οι εκθέσεις επικεντρώθηκαν σε ρητές αναφορές σε άλλες θρησκείες, αλλά σημείωσαν ότι χρειάζονταν περαιτέρω αναθεωρήσεις για να εξαλειφθεί η γλώσσα που υποτιμά τις πρακτικές που σχετίζονται με θρησκευτικές μειονότητες, ιδίως Σιίτες Μουσουλμάνους και Σούφι, αιρέσεις που θεωρούνται αιρετικές από υπερ-συντηρητικούς.

«Όσο τα κείμενα συνεχίζουν να υποβαθμίζουν τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και τις πρακτικές των μειονοτικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των Σαουδαραβών πολιτών, θα συμβάλει στην κουλτούρα των διακρίσεων που αντιμετωπίζουν αυτές οι ομάδες», δήλωσε ο Michael Page, αναπληρωτής διευθυντής της Human Rights Watch στη Μέση Ανατολή.

«Αφαίρεσαν μερικά από τα πιο προσβλητικά πράγματα, όπως εικόνες των σιιτικών ιερών που ονομάζονταν σάρκ (πολυθεϊστικές) και αφαίρεσαν κάποια προσβλητική γλώσσα, αλλά ο πυρήνας είναι ακόμα εκεί… Προσπαθούν να κάνουν τη γλώσσα λιγότερο προσβλητική, αλλά όλη η ιδέα είναι προσβλητική , “Πρόσθεσε ο ερευνητής της Human Rights Watch στη Μέση Ανατολή, Adam Coogle.

Σιωπηρό στα συμπεράσματα των δύο εκθέσεων, αλλά στην καλύτερη περίπτωση μόνο που αναφέρεται συνοπτικά, ήταν το γεγονός ότι η υπερ-συντηρητική ερμηνεία των βασικών θρησκευτικών εννοιών όπως προωθήθηκε από τη Σαουδική Αραβία μέχρι την άνοδο του Βασιλιά Salman και του γιου του, του πρίγκιπα Mohammed bin Salman, παραμένει αμετάβλητο στα σχολικά βιβλία.

Αυτές οι ερμηνείες σχετίζονται με την απαγόρευση των bida’a ή τη θρησκευτική καινοτομία και τη συρρίκνωση ή τον πολυθεϊσμό, καθώς και την απόρριψη της παραίτησης, μια λεπτή κάλυψη της σιιτικής πρακτικής μεσολάβησης.

Οι επικριτές, συμπεριλαμβανομένων διακεκριμένων μουσουλμάνων μελετητών, υποστηρίζουν ότι η αποτυχία της Σαουδικής Αραβίας να αντιμετωπίσει προβληματικές έννοιες του Ισλάμ, που αποτελούν τη βάση για υπερβολικά συντηρητική απόρριψη του θρησκευτικού πλουραλισμού και των υπέρμαχων και μισαλλοδοξιών ερμηνείες της πίστης, θέτουν υπό αμφισβήτηση την προβολή του βασιλείου ως πρότυπο της θρησκευτικής μετριοπάθειας και ηγέτης του ισλαμικού κόσμου.

Οι επικριτές ισχυρίζονται ότι η σημαντική πρόοδος που αναφέρθηκε από το Human Rights Watch και το Impact-se αποτελεί μέρος της προσπάθειας της Σαουδικής Αραβίας να αποτρέψει την πίεση από την κυβέρνηση Μπάιντεν καθώς επαναπροσδιορίζει τη σχέση της με το βασίλειο.

Ισχυρίζονται επίσης ότι η πρόοδος έχει σχεδιαστεί για να κάνει τη Σαουδική Αραβία, της οποίας η εικόνα έχει αμαυρωθεί από την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη δολοφονία του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi το 2018, εύγευστο στους άμεσους ξένους επενδυτές, καθώς και να ενισχύσει την πίεση στις διεθνείς εταιρείες να μετατοπίσουν τις περιφερειακές τους δραστηριότητες από Ντουμπάι στο βασίλειο.

Οι μελετητές στη Σαουδική Αραβία έκαναν πρόβλημα με την έκθεση Human Rights Watch «Δεν ξέρω γιατί ο κόσμος είναι τόσο απασχολημένος μαζί μας. Αν και οι χώρες τους είναι γεμάτες από πράγματα που χρειάζονται προσοχή, αναθεώρηση, ρύθμιση και οργάνωση », δήλωσε ο πολιτικός κοινωνιολόγος Widad al-Jarwan, προσθέτοντας ότι« ακόμη και τα προγράμματα σπουδών τους στη Δύση είναι γεμάτα λάθη εναντίον »των Μουσουλμάνων.

Ινδονησιακοί μουσουλμάνοι μελετητές υποστηρίζουν ότι η Σαουδική ερμηνεία της ιμπάντα, οι κανόνες που διέπουν τη λατρεία, αποτελεί καινοτομία καθορίζοντας πτυχές της λατρείας που ασκείται από την πλειοψηφία των μουσουλμάνων με τρόπους που θεωρούνται από τους υπερ-συντηρητικούς πέρα ​​από το χλωμό.

«Αυτό που έχει σημασία είναι πώς οι Σαουδάραβες ερμηνεύουν τις διδασκαλίες που σχετίζονται με το πώς οι Μουσουλμάνοι πρέπει να αντιμετωπίζουν οποιονδήποτε διαφορετικής θρησκείας ή θρησκείας. Το πρόβλημα είναι πώς πιστεύουν ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί ο άλλος. Δεν έχει σημασία τι με λένε. Δεν έχει σημασία αν με αποκαλούν καφίρι, άπιστο, αρκεί να πιστεύουν πραγματικά ότι πρέπει να αντιμετωπίζω ίση μεταχείριση. Το πρόβλημα είναι ότι οι Σαουδάραβες δεν θέλουν πραγματικά να αλλάξουν το καθιερωμένο σύστημα πεποιθήσεών τους », δήλωσε ο Yahya Cholil Staquf, ένας εξέχων ισλαμικός λόγιος και γενικός γραμματέας του Nahdlatul Ulama της Ινδονησίας, του μεγαλύτερου μουσουλμανικού κινήματος στον κόσμο.

Ο κ. Staquf ήταν μια από τις σημαντικότερες δυνάμεις πίσω από τον χάρτη του ανθρωπιστικού Ισλάμ του Nahdlatul Ulama που αγκαλιάζει την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών και ζητά τη μεταρρύθμιση προβληματικών ή ξεπερασμένων θρησκευτικών νομικών εννοιών που αναιρούν τα ίσα δικαιώματα για όλους.

Ο Αλί αλ-Αχμάντ, διευθυντής του Ινστιτούτου Υποθέσεων του Κόλπου με έδρα την Ουάσινγκτον, το οποίο επισήμανε εδώ και πολύ καιρό προβλήματα με τα σαουδαραβικά εγχειρίδια, ισχυρίστηκε ότι «όταν πρόκειται για μπιντάιτ και αποτροπές, οι Wahhabis είναι πιο ένοχοι από άλλους μουσουλμάνους. Η Σαουδική Αραβία δεν θα είναι σε θέση να προχωρήσει με τον Wahhabism ως κρατική θρησκεία της. Η έννοια της κρατικής θρησκείας πρέπει να καταργηθεί προτού η χώρα μετακινηθεί στη σύγχρονη εποχή. “

Το σχόλιο του κ. Al-Ahmed πηγαίνει στον πυρήνα της συζήτησης σχετικά με τη θρησκευτική μεταρρύθμιση στον μουσουλμανικό κόσμο και εάν κράτη όπως η Σαουδική Αραβία χωρίς το προβάδισμα και το συμφέρον της κοινωνίας των πολιτών μπορούν να επιτύχουν πραγματική και διαρκή αλλαγή.

«Δεν υπάρχει κοινωνία των πολιτών. Δεν υπάρχει διάλογος. Μηδέν », είπε ο κ. Coogle.

Σημαντικές κοινωνικές μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια σχεδιάστηκαν κυρίως για να καλύψουν τις φιλοδοξίες των νέων, να επιτρέψουν την οικονομική διαφοροποίηση, να προσελκύσουν άμεσες ξένες επενδύσεις και να ενισχύσουν την αμαυρωμένη εικόνα της χώρας, διασφαλίζοντας παράλληλα τον κρατικό έλεγχο στην αρχή της απόλυτης υπακοής στον κυβερνήτη. Δεν είχαν τις ρίζες τους σε μια αναγνώριση ότι τα εξαιρετικά συντηρητικά ήθη του βασιλείου ήταν προβληματικά από μόνα τους.

Συζητώντας τις αναθεωρήσεις του εγχειριδίου, ο κ. Coogle σημείωσε ότι «δεν φαίνεται ότι οι Σαουδάραβες κοίταξαν τα βιβλία τους και είδαν ένα πρόβλημα. Άλλοι άνθρωποι δεν του άρεσαν και οι Σαουδάραβες προσπαθούν να ξεπεράσουν αυτές τις ανησυχίες. “

Η αναβαθμισμένη αναθεώρηση σχολικών βιβλίων στη Σαουδική Αραβία εν μέρει υποκινήθηκε από ένα νομοσχέδιο στο Κογκρέσο των ΗΠΑ που θα απαιτούσε από τον Υπουργό Εξωτερικών να υποβάλλει ετησίως έκθεση σχετικά με τη θρησκευτική μισαλλοδοξία στο εκπαιδευτικό υλικό της Σαουδικής Αραβίας. Το προσχέδιο παρουσιάστηκε αρχικά το 2017 από έναν Ρεπουμπλικανικό χορηγό ο οποίος έκτοτε αποσύρθηκε και επανήλθε το 2019.

Η έκθεση Human Rights Watch σημείωσε ότι παρόλο που τα αναθεωρημένα σχολικά βιβλία δεν περιέχουν πλέον ρητές αναφορές στο Σιιτικό Ισλάμ, εξακολουθούν να περιλαμβάνουν σκληρή κριτική για τις Σιιτικές πρακτικές και παραδόσεις, επισημαίνοντάς τα ως στοιχεία πολυθεϊσμού που απειλούν την ύπαρξη του Ισλάμ.

Ένα σχολικό βιβλίο για ενήλικες 4ης τάξης συμβούλεψε ότι η τήρηση τέτοιων πρακτικών θα οδηγούσε στην ακύρωση των καλών πράξεων ενός ατόμου, στην απόρριψη του Θεού από τη μετάνοιά του και στην αιώνια καταδίκη.

Οι πρακτικές περιλαμβάνουν προσευχή στους αγίους και επίσκεψη σε τάφους και ιερά διακεκριμένων θρησκευτικών προσώπων που απορρίπτονται από τον Wahhabism ως μορφή ειδωλολατρίας. Περιλαμβάνουν επίσης τη σιιτική παρακλήσεις προς τον Θεό μέσω διαμεσολαβητών, καθώς και γονατιστή σε οποιονδήποτε άλλο εκτός του Θεού, οικοδόμηση τζαμιών και ιερών πάνω από τάφους, και θρηνώντας τους νεκρούς.

«Οποιοσδήποτε Σαουδάραβας διαβάζει αυτό θα καταλάβει τι σημαίνει», είπε ο κ. Coogle.

Οι Σαουδάραβες Σιίτες σημείωσαν ότι όλοι οι μουσουλμάνοι μαθητές, συμπεριλαμβανομένων των Σιίτες, ήταν υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν αυτά τα εγχειρίδια, ακόμα κι αν θεωρούνταν προσβλητικά.

«Τα εγχειρίδια γράφονται υπό τη στενή επίβλεψη κορυφαίων κληρικών Wahhabi με επικεφαλής τον Sheikh Saleh Al-Fawzan», δήλωσε ένας από τους πιο ανώτερους υπερ-συντηρητικούς κληρικούς της Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε ο κ. Al-Ahmad.

Ο κ. Al-Fawzan «βλέπει το Ισλάμ ως θρησκεία μόνο για Wahhabi. Αυτό το όραμα αντικατοπτρίζεται στα σαουδαραβικά εγχειρίδια και σε άλλες θρησκευτικές λογοτεχνίες. Αυτό σημαίνει ότι οι Σιίτες Μουσουλμάνοι, οι Σούφι, άλλοι Σουνίτες Μουσουλμάνοι – είναι πολυθεϊστές και αποκλίνοντες “, πρόσθεσε ο κ. Al-Ahmad.

Ο κ. Page προειδοποίησε ότι «όσο παραμένουν αναξιόπιστες αναφορές σε θρησκευτικές μειονότητες στο κείμενο, θα συνεχίσει να προκαλεί διαμάχες και καταδίκη».

Με τον ίδιο τρόπο, η αποτυχία της Σαουδικής Αραβίας να αντιμετωπίσει τις εξαιρετικά συντηρητικές ερμηνείες των θρησκευτικών εννοιών που δικαιολογούν την απόρριψη του πλουραλισμού και της θρησκευτικής ανοχής αμφισβητεί τον ισχυρισμό του βασιλείου ότι είναι ηγετική φωνή μετριοπάθειας – ένας πυλώνας της προσπάθειας της χώρας να αναγνωριστεί ως, αν όχι ο ηγέτης του μουσουλμανικού κόσμου σε μια νέα παγκόσμια τάξη.

Source