Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ αποδέχεται ρήτρα κατηγορίας για την οποία ο Τραμπ κατηγορείται για «υποκίνηση εξέγερσης»

Κατά την ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, έγινε δεκτή η ρήτρα κατηγορίας κατά την οποία ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγορήθηκε για «υποκίνηση εξέγερσης».

Οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο των ΗΠΑ πήραν ένα σημαντικό βήμα εναντίον του Τραμπ, τον οποίο κατηγόρησαν για την επιδρομή του Κογκρέσου στις 6 Ιανουαρίου

Ο Τραμπ κατηγορήθηκε για “υποκίνηση εξέγερσης” στη ρήτρα καταδίκης του νομοσχεδίου, το οποίο ήρθε στην ημερήσια διάταξη της Βουλής των Αντιπροσώπων μία εβδομάδα πριν από τη λήξη της θητείας του.

Στο νομοσχέδιο που ζητήθηκε να απορριφθεί, ο Τραμπ θεωρήθηκε υπεύθυνος για τη βία που συνέβη εκείνη την ημέρα λόγω των δηλώσεών του πριν από την επιδρομή του Κογκρέσου.

Μετά από μια μακρά συζήτηση, στη Γενική Συνέλευση της Βουλής των Αντιπροσώπων, η ρήτρα καταδίκης στην οποία ο Τραμπ κατηγορήθηκε για “υποκίνηση εξέγερσης” έγινε δεκτή με 232 ψήφους έναντι 197 όχι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 10 Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές ψήφισαν επίσης ναι στην εν λόγω ρήτρα απόλυσης.

Έτσι, ο Τραμπ, ο 45ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, καταγράφηκε ως «ο πρώτος πρόεδρος που κατηγορήθηκε δύο φορές για κατηγορίες» στην ιστορία της χώρας.

Η κύρια δίκη βρίσκεται στη Γερουσία

Δεν είναι ακόμη σαφές πότε η Γερουσία, η οποία αποτελεί το κύριο δικαστικό σκέλος της διαδικασίας κατηγορίας και θα αποφασίσει εάν ο Τραμπ είναι ένοχος, θα διενεργήσει την εν λόγω ψηφοφορία.

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών Μιτς ΜακΚόνελ στη Γερουσία δήλωσε στην τελευταία του δήλωση ότι η σύνοδος για τη δίκη του Τραμπ δεν θα πραγματοποιηθεί πριν από τις 20 Ιανουαρίου. Έτσι, έγινε σίγουρο ότι η δίκη της Γερουσίας του Τραμπ θα παραμείνει στη βασιλεία του Τζο Μπάιντεν.

Για να καταδικάσει η Γερουσία τον Τραμπ, τουλάχιστον 2 στους 100 γερουσιαστές, ή τουλάχιστον 67 γερουσιαστές, πρέπει να ψηφίσουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ένα σημαντικό μέρος των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία σκέφτονται να ψηφίσουν ότι “ο Τραμπ δεν είναι ένοχος”.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ κατηγορήθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων τον Δεκέμβριο του 2019 για τηλεφωνική κλήση με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βλαντιμίρ Ζελένσκι, και εκκαθαρίστηκε στη σύνοδο της Γερουσίας τον Φεβρουάριο του 2020.

Οι Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκριναν το νομοσχέδιο χθες βράδυ, τοπική ώρα, καλώντας τον Μάικ Πενς να επιβάλει το 25ο πρόσθετο άρθρο του συντάγματος και να κατηγορήσει τον Τραμπ. Ο Πενς, από την άλλη πλευρά, κατέστησε σαφές ότι δεν είχε καμία πρόθεση να χρησιμοποιήσει την εν λόγω ουσία.

Source