Η Βρετανία θα υπογράψει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Τουρκία την Τρίτη

Βρετανία και Τουρκία αναμένεται να υπογράψουν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου την Τρίτη, δήλωσε το υπουργείο εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου, το πρώτο από τότε που ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εξασφάλισε μια νέα εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα δύο έθνη θα υπογράψουν μια συμφωνία που αναπαράγει τους υπάρχοντες εμπορικούς όρους μεταξύ της Άγκυρας και του Λονδίνου, αλλά η Βρετανός υπουργός Εμπορίου Λίζ Τρους είπε ότι ήταν ελπιδοφόρος ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί σύντομα μια ειδική συμφωνία μεταξύ των χωρών.

«Η συμφωνία που αναμένουμε να υπογράψουμε αυτήν την εβδομάδα κλειδώνει στις ρυθμίσεις συναλλαγών χωρίς δασμούς και θα βοηθήσει στην υποστήριξη της εμπορικής μας σχέσης. Θα παρέχει βεβαιότητα για χιλιάδες θέσεις εργασίας σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο στις μεταποιητικές, αυτοκινητοβιομηχανίες και χαλυβουργίες », δήλωσε ο Truss σε δήλωση.

«Ανυπομονούμε τώρα να συνεργαστούμε Τουρκία προς ένα φιλόδοξο προσαρμοσμένο στο Ηνωμένο Βασίλειο-Τουρκία εμπορική συμφωνία στο εγγύς μέλλον. “

Η εμπορική σχέση ανήλθε σε 18,6 δισεκατομμύρια λίρες (25,25 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2019 και η Βρετανία δήλωσε ότι ήταν η πέμπτη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία που το Υπουργείο Εμπορίου είχε διαπραγματευτεί μετά από συμφωνίες με την Ιαπωνία, τον Καναδά, την Ελβετία και τη Νορβηγία.

Η Βρετανία έχει πλέον υπογράψει εμπορικές συμφωνίες με 62 χώρες πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου Brexit την 1η Ιανουαρίου, όταν αποχωρήσει από τις εμπορικές ρυθμίσεις της ΕΕ.

Πέτυχε την στενή εμπορική της συμφωνία με την ΕΕ, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της, την περασμένη εβδομάδα. (1 $ = 0,7367 λίβρες)

(Reuters)

Source