Η Βρετανία συγκεντρώνει χρήματα για να βοηθήσει τις «ευάλωτες χώρες» να αποκτήσουν εμβόλια κοροναϊού

Η Βρετανία έχει συγκεντρώσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια (820 εκατομμύρια ευρώ) από τους συμμάχους της για να βοηθήσει τις «ευάλωτες χώρες» να εμβολιάσουν το Covid-19. Αυτό ανακοινώθηκε από το Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών πριν από την εικονική επίσκεψη του ηγέτη του ΟΗΕ στον ΟΗΕ.

Συγκεκριμένα, το ποσό που συγκεντρώθηκαν από τον Καναδά, τη Γερμανία և Η Ιαπωνία Aponia αυξήθηκε κατά 54.548 εκατομμύρια (608 εκατομμύρια ευρώ) στο Λονδίνο, το οποίο υποσχέθηκε να συγκεντρώσει 1 για κάθε συγκεντρωμένο 4 $, το οποίο θα διανεμηθεί φέτος. “92 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων κορανοϊού σε 92 αναπτυσσόμενες χώρες”, ανέφερε το υπουργείο σε δήλωση.

“Θα προστατευτούμε από αυτόν τον ιό μόνο όταν είμαστε όλοι ασφαλείς, γι ‘αυτό επικεντρωνόμαστε σε μια παγκόσμια λύση στο παγκόσμιο πρόβλημα”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ραμπ.

“Είναι φυσικό το Ηνωμένο Βασίλειο, με τους συμμάχους του, να ξεκινήσει μια πρωτοβουλία για τη διανομή ενός δισεκατομμυρίου δόσεων εμβολίων κοραναϊού σε ευάλωτες χώρες με την ευκαιρία της 75ης επετείου των Ηνωμένων Εθνών”, πρόσθεσε.

Η ανακοίνωση έρχεται καθώς ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες πραγματοποίησε τριήμερη εικονική επίσκεψη στη Βρετανία για να τιμήσει την 75η επέτειο του ΟΗΕ, του οποίου η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της εικονικής τελετής, ο Γκουτέρες είπε σήμερα ότι ο κόσμος είναι “σε μια περίοδο του 1945”, αλλά αυτή τη φορά βρίσκεται σε πόλεμο “ενάντια σε έναν μικρό ιό”.

“Η επιδημία αποκάλυψε τη βαθιά ευθραυστότητα του κόσμου μας”, είπε, προσθέτοντας ότι η επιδημία ήταν μια ανθρώπινη τραγωδία, αλλά και μια ευκαιρία για αύξηση της παγκόσμιας συνεργασίας σε πολλά θέματα. “Οι τελευταίοι μήνες έχουν δείξει ότι είναι δυνατές τεράστιες αλλαγές όταν υπάρχει πολιτική βούληση και συμφωνία για το μέλλον”, δήλωσε ο Γκουτέρες.

Ο Γενικός Γραμματέας θα παρευρεθεί τη Δευτέρα στη συνάντηση του Πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζον Ονσον και του Υπουργού Εξωτερικών Ντομινίκ Ραμπ և με τον Άλοκ Σάρμα, Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής COP26 της Διάσκεψης Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα, η οποία πραγματοποιείται στη Βρετανία φέτος.

Στη συνέχεια θα παρευρεθεί σε μια διάσκεψη κορυφής «One Planet Summit» που φιλοξένησε η Γαλλία με τον Boris John Onson για να επαναλάβει την πράσινη διπλωματία, η οποία διακόπηκε από τον Covid-19.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Source