Η Βρετανία σφίγγει τα σύνορα για να αποκλείσει νέες παραλλαγές COVID-19

Βρετανία επιταχύνει τους ελέγχους στα σύνορα για να αποκλείσει νέες παραλλαγές του COVID-19, αναστέλλοντας όλες τις ρυθμίσεις «διαδρόμου ταξιδιού» που σήμαινε ότι οι αφίξεις από ορισμένες χώρες δεν απαιτούσαν καραντίνα.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προσπαθεί να ελέγξει ένα τρίτο κύμα του ιού και να αποτρέψει την κατάρρευση της υπηρεσίας υγείας, ενώ αγωνίζεται επίσης για εμβολιασμό εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε εβδομάδα.

«Αυτό που δεν θέλουμε να δούμε είναι όλη αυτή η σκληρή δουλειά που αναιρείται από την άφιξη μιας νέας παραλλαγής που είναι εμβολιαστική», είπε σε συνέντευξη Τύπου, εξηγώντας το τέλος των διαδρόμων ταξιδιού τουλάχιστον έως τις 15 Φεβρουαρίου.

Οι αλλαγές του κανόνα τίθενται σε ισχύ στις 0400 GMT τη Δευτέρα και σημαίνει ότι όλοι οι επιβάτες πρέπει να έχουν πρόσφατο αρνητικό τεστ κοροναϊού και να μεταφέρονται αμέσως σε απομόνωση κατά την άφιξη.

Η απομόνωση διαρκεί 10 ημέρες, εκτός εάν ο επιβάτης δοκιμάσει αρνητικά μετά από πέντε.

Την Πέμπτη, Βρετανία απαγόρευσε τις αφίξεις από τη Νότια Αμερική, την Πορτογαλία και ορισμένες άλλες χώρες λόγω φόβων σχετικά με μια παραλλαγή που εντοπίστηκε στη Βραζιλία.

ΒρετανίαΟι τρέχουσες κλειδαριές απαγορεύουν τα περισσότερα διεθνή ταξίδια που σημαίνει ότι τα δρομολόγια των αεροπορικών εταιρειών είναι προς το παρόν ελάχιστα, αλλά η απόσυρση οποιουδήποτε ταξιδιού χωρίς καραντίνα θα αποτελέσει ένα ακόμη πλήγμα για μια βιομηχανία που βρίσκεται ήδη στα γόνατά της.

Η αεροπορική εταιρεία easyJet που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε ότι δεν υπήρξε άμεσος αντίκτυπος από την ανακοίνωση του Johnson, αλλά σε μια δήλωση που πρόσθεσε: «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι διάδρομοι ταξιδιού θα τεθούν σε ισχύ όταν είναι ασφαλές να το πράξουμε».

Βρετανία έχει ήδη αισθανθεί τα αποτελέσματα των μεταλλάξεων στον ιό, αφού μια παραλλαγή που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στην Αγγλία αποδείχθηκε πιο μεταδοτική.

Οι επικριτές λένε ότι η κυβέρνηση ήταν πολύ αργή για να δράσει και προηγουμένως άφησε τα σύνορα ανοιχτά.

Μεγάλο μέρος της κριτικής πριν από την ανακοίνωση της Παρασκευής έχει επικεντρωθεί στο κατά πόσον οι κανόνες που απαιτούν την άφιξη επιβατών σε καραντίνα πράγματι εφαρμόζονται, με ανεκδοτικά στοιχεία ότι γίνονται λίγες επιταγές.

«Θα ενισχύσουμε την επιβολή μας, τόσο στα σύνορα όσο και στη χώρα», δήλωσε ο Τζόνσον.

Source