Η βρετανική παραλλαγή Covid ανακαλύφθηκε στην Κύπρο

Covid παραλλαγή
Πίστωση: AMNA

Η ταχέως διαδεδομένη παραλλαγή Covid, που βρέθηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει εντοπιστεί στην Κύπρο. Έχουν διαγνωστεί συνολικά 12 περιπτώσεις μετάλλαξης στο νησιωτικό έθνος.

Οι περιπτώσεις της νέας παραλλαγής ανακαλύφθηκαν αφού η Κύπρος διενήργησε περαιτέρω δοκιμές δειγμάτων που ελήφθησαν από εκείνους που είχαν φτάσει στη χώρα από το Ηνωμένο Βασίλειο και έδειξαν θετικό για το Covid-19.

Αυτή η διαδικασία εντοπισμού της εξάπλωσης της νέας μετάλλαξης συνιστάται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων.

Από τα 19 άτομα που ήρθαν στην Κύπρο από το Ηνωμένο Βασίλειο και είχαν δοκιμαστεί θετικά για τον ιό, 12 από αυτά είχαν μολυνθεί με τη μετάλλαξη στο ΗΒ.

Από την ανακάλυψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Νοέμβριο, η ταχεία εξάπλωση της μετάλλαξης κοραναϊού έχει διαγνωστεί σε δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο.

Προς το παρόν δεν είναι σαφές εάν η νέα παραλλαγή οδηγεί σε πιο σοβαρές περιπτώσεις του ιού ή όχι, αλλά οι επιστήμονες έχουν αποφασίσει ότι η μετάλλαξη εξαπλώνεται πολύ πιο γρήγορα από ό, τι ο μη-παραλλαγμένος κοροναϊός.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημοσίευσε μια δήλωση λέγοντας ότι η νέα παραλλαγή ήταν υπεύθυνη για περισσότερες από τις μισές νέες περιπτώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και είναι η πιο διαδεδομένη στους νέους.

Αν και απαιτούνται περισσότερες δοκιμές, οι περισσότεροι επιστήμονες είναι πεπεισμένοι ότι τα ευρέως αποτελεσματικά εμβόλια Covid θα προστατεύσουν αυτά που εμβολιάζονται από παραλλαγές όπως αυτή.

Ιικές μεταλλάξεις

Όταν ένα άτομο έχει μολυνθεί από έναν ιό, ο ιός δημιουργεί αντίγραφα του εαυτού του μέσα στο σώμα του. Οι μεταλλάξεις αρχίζουν να σχηματίζονται ως ένζυμα, υπεύθυνα για την αντιγραφή του RNA του ιού, είναι επιρρεπείς σε λάθη στη διαδικασία πολλαπλασιασμού. Συχνά, αυτά τα λάθη είναι οριακά.

Εάν ο ξενιστής αυτών των ιών με λάθη στο RNA του διαδώσει την ασθένεια, γίνεται μια παραλλαγή ή μετάλλαξη. Συνήθως, αυτές οι μεταλλάξεις έχουν μικρή διαφορά από τον τυπικό ιό ή μπορεί ακόμη και να είναι λιγότερο μεταδοτικές.

Μέχρι την ανακάλυψη της παραλλαγής του Ηνωμένου Βασιλείου, οι επιστήμονες εξέπληξαν ότι περισσότερες παραλλαγές του Covid-19 δεν εντοπίστηκαν σε όλη την πανδημία.

Περαιτέρω έρευνα έδειξε ότι αυτή η έλλειψη μεταλλάξεων Covid οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει ένα ένζυμο στον ιό που επιστρέφει για να “διορθώσει” τα λάθη που έκανε το άλλο ένζυμο που είναι υπεύθυνο για την αντιγραφή του RNA του ιού.

.Source