Η Βόρεια Κορέα επιδεικνύει νέους πυραύλους που υποβλήθηκαν σε υποβρύχιο μετά από συνέδριο σπάνιων πάρτι

Βόρειος Κορέα παρουσίασε αυτό που φαινόταν να είναι ένας νέος βαλλιστικός πύραυλος που εκτοξεύτηκε από υποβρύχιο (SLBM) σε παρέλαση την Πέμπτη το βράδυ, ανέφεραν κρατικά ΜΜΕ, καλύπτοντας περισσότερες από μια εβδομάδα πολιτικών συναντήσεων με μια επίδειξη στρατιωτικής δύναμης.

Ντυμένος με δερμάτινο παλτό και γούνινο καπέλο, ο ηγέτης Kim Jong Un χαμογέλασε και κυμάτισε καθώς επέβλεψε την παρέλαση στην πλατεία Kim Il Sung της Πιονγκγιάνγκ, έδειξαν φωτογραφίες από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η παρέλαση περιελάμβανε σειρές στρατιωτών πορείας, καθώς και μια σειρά στρατιωτικών εξοπλισμών, συμπεριλαμβανομένων τάνκ και εκτοξευτών πυραύλων.

Στο τέλος, μια σειρά από αυτά που ανέφεραν οι αναλυτές φαίνεται να είναι νέες παραλλαγές βαλλιστικών πυραύλων μικρής εμβέλειας και SLBM που κυλούν στην πλατεία με φορτηγά.

«Το πιο ισχυρό όπλο στον κόσμο, οι βαλλιστικοί πύραυλοι εκτόξευσης υποβρυχίων, μπήκαν στην πλατεία το ένα μετά το άλλο, δείχνοντας δυναμικά τη δύναμη των επαναστατικών ενόπλων δυνάμεων», ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Βόρειος Κορέα έχει δοκιμάσει αρκετές SLBM από κάτω από το νερό, και οι αναλυτές λένε ότι επιδιώκει να αναπτύξει ένα επιχειρησιακό υποβρύχιο για τη μεταφορά των πυραύλων.

Οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν από κρατικά μέσα ενημέρωσης έδειξαν ότι το SLBM φέρει την ονομασία Pukguksong-5, πιθανώς σηματοδοτεί μια αναβάθμιση του Pukguksong-4 που παρουσιάστηκε σε μια μεγαλύτερη στρατιωτική παρέλαση τον Οκτώβριο.

«Ο νέος πύραυλος φαίνεται σίγουρα μακρύτερος», δήλωσε ο Michael Duitsman, ερευνητής στο James Martin Center for Nonproliferation Studies που εδρεύει στην Καλιφόρνια.

Σε αντίθεση με την παρέλαση του Οκτωβρίου, η εκδήλωση της Πέμπτης δεν παρουσίασε τον Βορρά ΚορέαΟι μεγαλύτεροι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι (ICBM), οι οποίοι πιστεύεται ότι είναι σε θέση να παραδώσουν μια πυρηνική κεφαλή σε οπουδήποτε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ αρνήθηκε να σχολιάσει. Νότος ΚορέαΗ κυβέρνηση δεν σχολίασε αμέσως την παρέλαση, αλλά το υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι ο κορυφαίος πυρηνικός απεσταλμένος της είχε συζητήσει τον Βορρά ΚορέαΟι πρόσφατες κινήσεις με τον ομόλογό του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ

Η παρέλαση από μόνη της δεν προοριζόταν να προκαλέσει, αλλά ήταν ένα ανησυχητικό σημάδι των προτεραιοτήτων της Πιονγκγιάνγκ, δήλωσε ο Leif-Eric Easley, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ewha της Σεούλ.

«Η οικονομία είναι σοβαρά τεταμένη από το κλείσιμο των πανδημιών στα σύνορα, την κακή διαχείριση της πολιτικής και τις διεθνείς κυρώσεις», είπε. «Παρά ή ίσως εξαιτίας αυτού, ο Kim Jong Un αισθάνεται την ανάγκη να αφιερώσει λιγοστούς πόρους σε μια άλλη πολιτική-στρατιωτική επίδειξη».

Βόρειος Κορέαn αξιωματούχοι συναντιούνται στην Πιονγιάνγκ για το πρώτο συνέδριο του κόμματος από το 2016. Ο Κιμ ανακοίνωσε ένα νέο πενταετές σχέδιο για την αναζωογόνηση της οικονομίας ενόψει κρίσεων που προκαλούνται από μέτρα κατά της κοροναϊκής, φυσικές καταστροφές και διεθνείς κυρώσεις για τον πυρηνικό και πυραύλο προγράμματα.

Ο Suh Kune-yull, καθηγητής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ, ο οποίος ειδικεύεται στην πυρηνική τεχνολογία, δήλωσε ότι το εύρος και η αναβάθμιση του SLBM δεν είναι τόσο σημαντικό όσο το μήνυμα που προσπαθεί να στείλει ο Kim πραγματοποιώντας το συνέδριο και την στρατιωτική παρέλαση ακριβώς πριν από τον πρόεδρο των ΗΠΑ -επιλέξτε τον Joe Biden αναλαμβάνει τα καθήκοντά του.

«Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι αυτός είναι ο προάγγελος της επανάληψης πυρηνικών δοκιμών που αναβλήθηκαν», είπε. «Ο Βορράς προετοιμάζει τη σκηνή πριν αναλάβει την εξουσία η κυβέρνηση του Μπάιντεν»

Βόρειος Κορέα δεν έχει δοκιμάσει μια πυρηνική βόμβα ή έχει εκτοξεύσει τις ICBM μακρύτερου φάσματος από το 2017, αλλά ο Κιμ έχει δηλώσει ότι δεν αισθάνεται πλέον δεσμευμένος από αυτό το αυτοεπιβαλλόμενο μορατόριουμ μετά τις διακοπές της αποπυρηνικοποίησης με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Την Τετάρτη, ο Kim Yo Jong, η αδελφή του Kim Jong Un και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος, κάλεσε τον Νότο Κορέα «Κορυφαίοι ηλίθιοι» για την παρακολούθηση σημείων παρέλασης στην Πιονγκγιάνγκ νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.

Source