Η Βόρεια Κύπρος αντιδρά στα λόγια του Ερντογάν: «Μια απόφαση ότι η χώρα θα φιλήσει και θα βάλει στο μέτωπό της» – HABERDAR

Οι αντιδράσεις συνεχίζονται στα λόγια του Προέδρου και του προέδρου του AKP, Tayyip Erdogan σχετικά με την απόφαση που έλαβε το Συνταγματικό Δικαστήριο σχετικά με τα μαθήματα θρησκείας στη Βόρεια Κύπρο.

Ο Εμίν Ντιζντάρλι, ο Ανώτατος Ελεγκτής Διαχείρισης, υπενθύμισε ότι ορισμένες από τις δηλώσεις του σχετικά με τα μαθήματα Κορανίου στο παρελθόν συνέπεσαν με την απόφαση που ελήφθη και είπε: “Αυτό έπρεπε να συμβεί, το έλεγα από την πρώτη ημέρα που ανέλαβα τα καθήκοντά μου ” αυτός είπε.

Δηλώνοντας ότι η απόφαση που ελήφθη στην πραγματικότητα σήμαινε ότι «όλοι δεν μπορούν να κάνουν μαθήματα Κορανίου όπως θέλουν» Ο Ντιζντάρλι επισήμανε ότι αυτά τα μαθήματα μπορούν να διεξαχθούν από το Υπουργείο Παιδείας, υπό παρακολούθηση και από ειδικούς. Σημειώνοντας ότι με την απόφαση, η εξουσία δόθηκε πλήρως στο Υπουργείο Παιδείας, ο Ντιζντάρλι σημείωσε ότι σε διάφορα σχόλια, η απόφαση ελήφθη σε διαφορετικές διαστάσεις που δεν συμπίπτουν με τον κοσμικό.

Τόνισε ότι αυτό είναι πολύ λάθος.

Ανέφερε επίσης ότι οι κρατικοί αξιωματούχοι και ο Τύπος έχουν μεγάλη ευθύνη να αποτρέψουν αυτά τα παραπλανητικά σχόλια και συζητήσεις.

Ο Ντιζντάρλι τόνισε σε πολλές από τις δηλώσεις του ότι ακόμη και για μαθήματα ανάγνωσης και γραφής σύμφωνα με τον Εθνικό Νόμο περί Παιδείας, πρέπει να ληφθεί άδεια από το Υπουργείο Παιδείας και ότι τα μαθήματα Κορανίου πρέπει να δίνονται με την άδεια του υπουργείου και να δηλώνονται πολλές φορές ότι εγκλήματα διαπράχθηκαν με μαθήματα που δεν υπάγονται στην άδεια και την επίβλεψη του Υπουργείου Παιδείας.

Αναφέροντας ότι η απόφαση που ελήφθη στο Συνταγματικό Δικαστήριο σχετικά με τα εν λόγω μαθήματα είναι κατάλληλη, ο Ντιζντάρλι έδωσε το μήνυμα, “Η απόφαση αυτή είναι προς το δημόσιο συμφέρον”.

Ο Ντιζντάρλι είπε, “Αυτή η απόφαση ελήφθη προκειμένου να δοθούν μαθήματα σε άτομα που δεν γνωρίζουν παιδαγωγική, που δεν εκπαιδεύονται σε αυτά τα μαθήματα, να κάνουν κατάχρηση θρησκείας ή να αποτρέψουν αιρέσεις.” χρησιμοποίησε τις εκφράσεις.

Τόνισε ότι οι δημοσιευμένες αποφάσεις θα πρέπει να γίνουν κατανοητές πλήρως και οι σωστές πληροφορίες θα πρέπει να κοινοποιούνται στην κοινωνία.

Δηλώνοντας ότι η απόφαση δεν συζητήθηκε σωστά, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, ο δικηγόρος Χασάν Εσένταγλι, ο οποίος διενήργησε την υπόθεση, δήλωσε ότι η απόφαση στη δήλωσή του της προηγούμενης ημέρας ήταν χειραγωγημένη.

Ο Esendağlı είπε, “Οι ισχυρισμοί για την κοσμικότητα που δεν εμπίπτουν σε νομική βάση και δεν έχουν σχέση με την απόφαση απορρίφθηκαν και ο δρόμος καθορίστηκε σε αυτή τη βάση.” είπε.

Επαναλαμβάνοντας τη δήλωση ότι αποφασίστηκε ότι το μάθημα «Κουράνι» του Hafiz δεν μπορεί να διεξαχθεί στο Τμήμα Θρησκευμάτων »με την απόφαση που ελήφθη, ο Esendağlı είπε ότι αποφασίστηκε ότι η αρχή σχετικά με τα μαθήματα Κορανίου μπορεί να γίνει μόνο υπό την αιγίδα. του κράτους.

Ο Esendağlı είπε, «Στην απόφαση, δηλώθηκε ότι το Τμήμα Θρησκευμάτων δεν ήταν υπό τη νομική προσωπικότητα του Ιδρύματος. Για αυτόν τον λόγο, τονίστηκε ότι η εποπτεία που θα διενεργηθεί από μια επιτροπή που θα σχηματιστεί πριν από το Τμήμα Θρησκευμάτων δεν μπορεί να γίνει δεκτή ως επιτήρηση και έλεγχος του κράτους. ” χρησιμοποίησε τις εκφράσεις. Πηγή: “Η απόφαση σημαίνει στην πραγματικότητα ότι” όλοι δεν μπορούν να κάνουν μαθήματα Κορανίου όπως θέλουν “”

Δηλώνοντας ότι ζούμε σε μια κοσμική χώρα, ο δικηγόρος Μουσταφά Ασένα είπε, “Η κατανόηση του κοσμικού είναι σαν αυτό που είπε το Συνταγματικό Δικαστήριο.” είπε.

Η Asena επέκρινε σκληρά ορισμένες από τις δηλώσεις που έγιναν σχετικά με την απόφαση, και κάλεσε τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό να αντιταχθούν στην επέκταση της γλώσσας στην ανεξάρτητη δικαστική αρχή του κράτους.

Σχολιάζοντας τη λειτουργία του Ανώτατου Δικαστηρίου στη χώρα, η Asena είπε, “Η τελευταία μας πένα, πρέπει να προστατεύσουμε”.

Asena, “το Ανώτατο Δικαστήριο είπε ότι εργάζεστε με την Τουρκία για πολλά χρόνια. Δεν μπορούσε να το πάρει. Χρειαζόμαστε αυτό το δικαστήριο, πρέπει να το διεκδικήσουμε, τέτοια κριτική δεν είναι αλήθεια. Χρειαζόμαστε αυτό το δικαστήριο για την κοινωνική μας ύπαρξη, αυτό είναι το τελευταίο μας στυλό. “Αυτό το δικαστήριο είναι ένα κάστρο που μάλιστα αντιτάχθηκε στους διοικητές, πρέπει να το προστατεύσουμε”, είπε.

Ο δικηγόρος Abdurrahman Şeref ερμήνευσε την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου ως «απόφαση ότι η χώρα θα φιλήσει και θα βάλει στο μέτωπό της». Ο Şeref είπε, «Αυτή η απόφαση. Είναι απλώς ότι το δικαστήριο μας έχει δώσει μια αρχή του κοσμικού χαρακτήρα, η οποία έχει γίνει αποδεκτή από τον κόσμο ως προς το εσωτερικό και το διεθνές δίκαιο, και η οποία υιοθετείται πολύ ανοιχτά και ειλικρινά από ολόκληρο τον κόσμο. είπε.

Εκφράζοντας ότι χαιρέτισε τις συζητήσεις για την απόφαση ως «ανωμαλίες», ο Şeref είπε, «Είμαι περίεργος όποιος το συζητάει. Δεν νομίζω ότι αυτό το θέμα είναι ένα θέμα που μπορεί να συζητηθεί σε αυτήν την εποχή. ” Σχολίασε.

εξηγήσεις από την Τουρκία «καθώς η ήττα καταπιεί», εκφράζοντας τη θέση του ως δικηγόρου Ερντάς Ερμπίλ, «εάν καθίσει και διαβάσει την απόφαση που περιγράφεται σε ανθρώπους εκτός από τον εαυτό του δυσκολεύει να καταλάβει ότι σκοπεύει να υπονοήσει το κλείσιμο της πορείας της», σχολίασε.

Δήλωσε ότι στην απόφαση του δικαστηρίου, δήλωσε ότι η αρχή σχετικά με τα μαθήματα ήταν καθήκον του υπουργείου Παιδείας, και ότι αυτό δεν σήμαινε το κλείσιμο.

Σημειώνοντας ότι η απόφαση ελήφθη σε διαφορετικά μέρη και χειραγωγήθηκε, ο Ερμπίλεν είπε, «Δηλώθηκε ότι τα μαθήματα πρέπει να οργανώνονται υπό την επίβλεψη και την επίβλεψη του υπουργείου Παιδείας σε αρχές του κοσμικού κράτους. Δεν ειπώθηκε να κλείσει τα μαθήματα Κορανίου. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση πρέπει να θεσπίσει τους νομικούς κανονισμούς της. Οι εξηγήσεις από το TC ερμηνεύονται πολύ διαφορετικά, όχι σαν να μπορούσαν να καταναλωθούν και να καταποθούν. Είναι πολύ λυπηρό »σχολίασε.

Υπογραμμίζοντας ότι δεν υπήρχε απαράδεκτη κατάσταση στις αποφάσεις που ελήφθησαν, ο δικηγόρος Süleyman Dolmacı υπογράμμισε ότι σε αντίθεση με όσα συζητήθηκαν, συμπεριλήφθηκαν επίσης πολύ θετικές εξελίξεις.

Ο Dolmacı έκανε το ακόλουθο σχόλιο για να συνοψίσει:

«Λέγεται ότι μια ρήτρα του νόμου για τις θρησκευτικές υποθέσεις ήταν αντίθετη με το Σύνταγμα. Δηλώθηκε ότι η αρχή πρέπει να βρίσκεται υπό την κρατική διοίκηση. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν θα υπάρχει θρησκευτική εκπαίδευση στη χώρα, κανείς δεν αντιτίθεται σε αυτό. Ωστόσο, λέει ότι στη χώρα μας, η θρησκευτική εκπαίδευση πραγματοποιείται επίσης υπό τον έλεγχο και την επίβλεψη του κράτους σύμφωνα με το συνταγματικό άρθρο. Αυτό αποτρέπει στην πραγματικότητα τα μαθήματα κάτω από τη σκάλα και διάφορες λανθασμένες προπονήσεις. Αναφέρεται ότι όλα τα είδη εκπαίδευσης και κατάρτισης θα είναι υπό κρατικό έλεγχο και επίβλεψη. Με μια αλλαγή σε ένα άλλο άρθρο, οι «αυθαίρετες αναθέσεις» τους στην πραγματικότητα καταργήθηκαν επίσης. Στις αλλαγές που έγιναν, αναφέρθηκε ότι η θρησκεία και η ελευθερία ήταν ξεχωριστά μεταξύ τους. Πιστεύετε ότι όσοι κάνουν αυτές τις δηλώσεις δεν είναι λεπτομερείς. Αν εκείνοι που θέλουν να επιλέξουν και να αγοράσουν την ουσία που θέλουν, τότε μπορούμε να σχολιάσουμε ότι “οι λατρευτικοί άνθρωποι έχουν απαγορεύσει την απομνημόνευση”. Αλλά πρέπει να διαβάσουμε το χρυσό, τα πάντα, τις αποφάσεις που ελήφθησαν. “

Source