Η Βόρεια Κύπρος κατατάσσεται 76η στην ελευθερία του Τύπου στον κόσμο

Έχει δημοσιευτεί ο Δείκτης Παγκόσμιας Ελευθερίας του Τύπου του 2021 για τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSB).

ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΘΕΣΗ.

Στη βόρεια Κύπρο, η νομοθεσία προστατεύει την ελευθερία του Τύπου, αλλά του επιτρέπει να περιορίζεται για την προστασία της δημόσιας τάξης, της εθνικής ασφάλειας ή των δημόσιων ηθών, ενώ η δυσφήμιση παραμένει ποινικό αδίκημα. Ένας νέος νόμος για τα «εγκλήματα που σχετίζονται με την τεχνολογία πληροφοριών» θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης, με ασαφείς διατάξεις σχετικά με το «παράνομο περιεχόμενο» και τις «τρομοκρατικές δραστηριότητες».

Τουρκία και προβληματική για την κάλυψη της πολιτικής έναντι της Κύπρου. Ευρωπαίος συντάκτης της εφημερίδας, γελοιογραφία το 2019 και δύο κατηγορήθηκαν ότι έγραψαν προσβολές και συκοφαντίες στον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η εισαγγελία άσκησε έφεση αφότου τον αθώωσε ένα δικαστήριο της Άγκυρας. Το Ανώτατο Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης της Τουρκίας (RTÜK), ο τουρκικός δορυφορικός φορέας Turksat, ο Ερντογάν, “προσβάλλει” και “ανεξαρτησία της Δημοκρατίας της Τουρκίας και παραβιάζει την αδιαίρετη ενότητα των” λόγων που η Κύπρος έδωσε στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι να ακολουθήσει την εντολή διακοπής.

Η ανεξάρτητη δημοσιογράφος Esra Aygın, ανταποκριτής της RSF, προσβλήθηκε και απειλήθηκε όταν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ersin Tatar επέκρινε τις δηλώσεις του σχετικά με τις παραδόσεις εμβολίων Covid-19

Ενώ η διαδικτυακή εφημερίδα Özgür Gazete διεκδίκησε την προεδρία του Τατάρ, όταν ο Ερντογάν δημοσίευσε κρυφά φωτογραφίες της συνάντησής του με την ομάδα της εκστρατείας, ο Τατάρ είπε ότι οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν από ξένη υπηρεσία πληροφοριών, υπονοώντας ότι οι δημοσιογράφοι του Özgür Gazete ήταν κατάσκοποι.

Η Aisha Ali σε άρθρο από τις τουρκικές αρχές κατηγόρησε τον δημοσιογράφο ότι προσβάλλει την Τουρκία και τον λαό.

Ο συντάκτης της εφημερίδας Γιένι Μπάκης είπε ότι εκφοβίστηκε από την αστυνομία.

Το κλείσιμο των σημείων διέλευσης μεταξύ των δύο πλευρών του νησιού κατά τη διάρκεια της επιδημίας Covid-19 εμπόδισε τις κινήσεις των δημοσιογράφων και την πρόσβαση σε πληροφορίες.

76. png

Source