Η Βόρεια Κύπρος «στο σωστό δρόμο» για την προστασία των Κυπρίων Τούρκων

Η Βόρεια Κύπρος κυβέρνηση ακολουθεί τη σωστή στρατηγική για την προστασία του Τουρκοκυπριακού λαού, δήλωσε ο πρόεδρος του έθνους την Παρασκευή.

“Βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο, βλέπουμε ότι έχουμε φτάσει σε ένα σημαντικό στάδιο προστασίας των δικαιωμάτων και των συμφερόντων του τουρκοκυπριακού λαού”, δήλωσε ο Πρόεδρος Ersin Tatar.

«Μετά τη συνάντηση 5 1, η κατάσταση θα πρέπει να αξιολογηθεί ξανά», πρόσθεσε, αναφερόμενος σε μια ανεπίσημη συνάντηση του ΟΗΕ, των μερών στο διχασμένο νησί και των χωρών εγγυήσεων που ορίστηκαν για τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο.

Σε συνάντηση με τους επικεφαλής πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ), ο Τατάρ είπε ότι η τουρκική Κύπρος που είναι σταθερή σε μια λύση δύο κρατών έχει αντίκτυπο στην κυβέρνηση της Νότιας Ελληνοκυπριακής Δημοκρατίας.

Λέγοντας ότι 50 χρόνια διαπραγματεύσεων για μια ομοσπονδία δεν παρήγαγαν τίποτα, η Τουρκική Κύπρος και η Τουρκία τόνισαν πρόσφατα ότι τυχόν μελλοντικές συνομιλίες πρέπει να βασίζονται σε δύο κυρίαρχα κράτη στο νησί.

“Με την εκλογή μου, άνοιξε μια νέα σελίδα στην Κύπρο”, δήλωσε ο Τατάρ, αναφερόμενος στις εκλογές του τον περασμένο Οκτώβριο, ο οποίος θεωρείται ότι δίνει εντολή για μια νέα προσέγγιση στο Κυπριακό.

Οι Τουρκοκύπριοι θα συνεχίσουν την παρουσία τους στο νησί μαζί με την Τουρκία, είπε.

– «Τουρκία, Τουρκοκύπριοι έδειξαν μεγάλη ευελιξία στις τελευταίες συνομιλίες»

Όσον αφορά τις αποτυχημένες συνομιλίες της Κύπρου το 2017 στο Crans-Montana, Ελβετία – τις τελευταίες μέχρι σήμερα συνομιλίες – ο Tatar είπε: «Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά έδειξαν μεγάλη ευελιξία στις τελευταίες συνομιλίες στο Crans-Montana για μια ομοσπονδιακή λύση για την Κύπρο, και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη το γνωρίζουν πολύ καλά. “

Η Τουρκική Κύπρος συνεργάζεται αρμονικά με την Τουρκία και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν επίσης αυξήσει την ισχύ της ΤΔΒΚ στην περιοχή, οπότε θα ήταν προς το συμφέρον όλων να επιτευχθεί συμβιβασμός για την Κύπρο, πρόσθεσε.

Το νησί της Κύπρου χωρίζεται από το 1974, όταν ένα ελληνοκυπριακό πραξικόπημα ακολούθησε βία κατά των Τούρκων του νησιού και παρέμβαση της Τουρκίας ως εγγυητικής δύναμης.

Έχει δει μια ειρηνευτική διαδικασία εντός και εκτός λειτουργίας τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης μιας αποτυχημένης πρωτοβουλίας του 2017 στην Ελβετία υπό την αιγίδα των εγγυητικών χωρών Τουρκία, Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο. Η ΤΔΒΚ ιδρύθηκε το 1983.

* Γράφοντας από τον Merve Berker

Source