Η Γαλλία ελέγχει σταθερά την Air France-KLM

Το γαλλικό κράτος ανέλαβε τον αυστηρό έλεγχο της Air France-KLM μετά την ανακεφαλαιοποίηση με 1,03 δισ. Ευρώ μέσω της έκδοσης μετοχών.

Αργά τη Δευτέρα, η αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε ότι είχε θέσει με επιτυχία τα 214 εκατομμύρια νέες μετοχές στις τιμές των 4,84 ευρώ ανά μετοχή. η έκδοση ανέρχεται σχεδόν στο ήμισυ της κεφαλαιοποίησης της εταιρείας.

Το γαλλικό κράτος αύξησε το μερίδιό του στην αεροπορική εταιρεία στο 28,6%, ενώ η κυβέρνηση των Κάτω Χωρών αρνήθηκε να συμμετάσχει στη νέα προσφορά μετοχών. Το μερίδιο της ολλανδικής κυβέρνησης μειώνεται στο 9,3%. Η China Eastern Airlines αύξησε το μερίδιό της από 8,8% σε 9,6%.

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Wopke Hoekstra δήλωσε ότι η κυβέρνηση συμφώνησε να επιτρέψει την εξασθένιση του μεριδίου της, αν και είχε προηγουμένως πιέσει να αυξήσει το μερίδιο στο 14%. Η Hoekstra είχε δαπανήσει 774 εκατομμύρια ευρώ σε δημόσια κεφάλαια για να αυξήσει το ολλανδικό μερίδιο στην Air France-KLM σε αυτό το επίπεδο. Ο Hoekstra είχε πει εκείνη τη στιγμή ότι ζητούσε μια επιπλέον θέση στο διοικητικό συμβούλιο για τη χώρα του.

«Αυτή η αλλαγή στις αναλογίες των μετόχων δεν έχει συνέπειες για τη διατήρηση των δημοσίων συμφερόντων», έγραψε σε σημείωμά του στο Tweede Kamer (ολλανδικό κοινοβούλιο) τη Δευτέρα.

«Η επιτυχία της αύξησης κεφαλαίου και της ανανεωμένης υποστήριξης από τους υφιστάμενους μετόχους μας δείχνει ότι οι επενδυτές μας είναι σίγουροι για τις προοπτικές για την Air France-KLM», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Benjamin Smith.

Όπως ανακοινώθηκε προηγουμένως, δάνεια αξίας 3 δισ. Ευρώ θα μετατραπούν επίσης σε διαρκή υβριδικά ομόλογα για την ενίσχυση της κεφαλαιακής θέσης της Air France.

Η Air France-KLM οφείλει συνολικά περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ στη γαλλική κυβέρνηση, την ολλανδική κυβέρνηση και τους ιδιώτες επενδυτές.

Η Γαλλία συμφώνησε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η Air France πρέπει να παραδώσει 18 κουλοχέρηδες στο αεροδρόμιο Παρίσι-Ορλί ως αντάλλαγμα για τη λήψη κρατικής ενίσχυσης, αλλά η ολλανδική κυβέρνηση βρίσκεται ακόμη σε συνομιλία σχετικά με τους όρους που θα συνοδεύονται από την υποστήριξή της προς την KLM στη βάση της στο Schiphol Αεροδρόμιο.

Source