Η Γαλλία ζητά το Haftar: καμία στρατιωτική λύση για τη Λιβύη

Η Γαλλία κάλεσε τον Χαλίφη Χαφτάρ, τον διοικητή των δυνάμεων στα ανατολικά της Λιβύης, να «αποφύγει την επανάληψη των εχθροπραξιών και να επικεντρωθεί σε μια πολιτική λύση».

“Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση για τη Λιβύη. Η προτεραιότητα είναι η εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός της 23ης Οκτωβρίου 2020, η οποία επιτρέπει στις ξένες δυνάμεις και τους μισθοφόρους να εγκαταλείψουν τη χώρα και η πολιτική διαδικασία να συνεχιστεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών”, δήλωσε εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών τη Δευτέρα. χρησιμοποίησε τις εκφράσεις.

Ο εκπρόσωπος κάλεσε τα κόμματα στη Λιβύη να υποστηρίξουν τη διαδικασία κατάπαυσης του πυρός και να επικεντρωθούν στις εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου 2021 που συμφωνήθηκαν στο Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Χαλίφα Χάφτ είναι, ανεξαρτησίας της Λιβύης 69. Στην ομιλία του την Πέμπτη, η επέτειος της Τουρκίας «εισβάλλει σε μια χώρα» και ήταν δυνάμεις «να είναι έτοιμοι να πολεμήσουν ενάντια στις τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη», καλεί.

Τα σχόλια του Χάφτερ για τον υπουργό Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας Χούλουσι Ακάρ, “Ο δολοφόνος σε κάθε προσπάθεια επίθεσης θα γίνει σε στοιχεία τουρκικών στοιχείων παντού θα θεωρούνται νόμιμοι στόχοι”. είχε απαντήσει.

Ξεκίνησε την ανταλλαγή κρατουμένων στη Λιβύη

Μετά την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι, η Λιβύη υπήρξε η σκηνή των συγκρούσεων εξουσίας μεταξύ της κυβέρνησης που εδρεύει στην Τρίπολη και αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη και των ένοπλων ομάδων με επικεφαλής τον στρατηγό Khalifa Haftar.

Η Τουρκία υποστήριξε την κυβέρνηση στην Τρίπολη, την Αίγυπτο και το Haft βρίσκεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τα πολεμικά κόμματα στη Λιβύη αντάλλαξαν κρατούμενους μέσω των Ηνωμένων Εθνών βάσει της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που υπέγραψαν στη Γενεύη πριν από δύο μήνες.

Η αποστολή υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (UNSMIL) ανακοίνωσε ότι την ανταλλαγή της πρώτης ομάδας κρατουμένων που εποπτεύτηκε από μια κοινή στρατιωτική επιτροπή πραγματοποιήθηκε στο χωριό Shuveyrif, 417 χιλιόμετρα νότια της Τρίπολης, την Παρασκευή.

Ο Mohammed al-Omari, ο συντονιστής ασφαλείας της επιχείρησης αλλαγής και ο αρχηγός του τάγματος των μαρτύρων της Sabrata, δήλωσε: “Στην επιχείρηση, ανταλλάξαμε 15 στρατιώτες κάτω από εμάς σε αντάλλαγμα για 33 κρατούμενους της πολιτοφυλακής του Haftar.” είπε.

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός περιελάμβανε την αποχώρηση ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων από τη Λιβύη εντός τριών μηνών. Ωστόσο, υπάρχουν επικρίσεις ότι δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στο θέμα αυτό μετά από δύο μήνες.

Σύμφωνα με ειδικούς του ΟΗΕ, χιλιάδες ξένοι μαχητές μεταφέρθηκαν στη Λιβύη και από τις δύο πλευρές, συμπεριλαμβανομένων Ρώσων, Συρίων, Σουδάν και Τσαντών.

.Source