Η Γαλλία καταδικάζει το σχέδιο του Ισραήλ να οικοδομήσει περισσότερα σπίτια εποίκων στη Δυτική Όχθη

Η Γαλλία καταδίκασε την Τρίτη το σχέδιο του Ισραήλ να προωθήσει την κατασκευή 800 ακόμη εβραίων εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη σε μια κίνηση για την ενίσχυση των έργων λίγο πριν αποχωρήσει από τον πρόεδρο των ΗΠΑ υπέρ του οικισμού Ντόναλντ Τραμπ.

Σε δήλωση, το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών προέτρεψε τις ισραηλινές αρχές να εγκαταλείψουν το σχέδιο. Αναφερόμενος στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους, που αναζητούν ένα κράτος στην κατεχόμενη από το Ισραήλ έδαφος, είπε: “(Ζητούμε) από τα μέρη να αποφύγουν μονομερή μέτρα που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη λύση των δύο κρατών που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και τις συμφωνημένες παραμέτρους.”

Το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ Benjamin Netanyahu δήλωσε τη Δευτέρα ότι περίπου 800 σπίτια θα χτιστούν στους οικισμούς Beit El και Givat Zeev, βόρεια της Ιερουσαλήμ, και στο Tal Menashe, Rehelim, Shavei Shomron, Barkan και Karnei Shomron στη βόρεια Δυτική Όχθη. Δεν έδωσε ημερομηνία έναρξης για την κατασκευή.

Οι Παλαιστίνιοι έχουν καταδικάσει τέτοια παράνομη κατασκευή. Η κίνηση φάνηκε εγκαίρως να θέσει το σχέδιο του Ισραήλ σε ανεξίτηλο μελάνι πριν ο Joe Biden, ο οποίος ήταν επικριτικός για τις πολιτικές διακανονισμού του, να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει υποστηρίξει αποτελεσματικά το δικαίωμα του Ισραήλ να οικοδομήσει οικισμούς της Δυτικής Όχθης, εγκαταλείποντας μια μακροχρόνια θέση των ΗΠΑ ότι παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Ο Τραμπ επίσης ευχαρίστησε τους Ισραηλινούς ηγέτες και εξόργισε τους Παλαιστίνιους αναγνωρίζοντας την αμφισβητούμενη Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και μεταφέροντας την Πρεσβεία των ΗΠΑ εκεί.

Οι περισσότερες χώρες θεωρούν τους ισραηλινούς οικισμούς ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Το Ισραήλ το αμφισβητεί, επικαλούμενο ιστορικούς, πολιτικούς και βιβλικούς δεσμούς με τη Δυτική Όχθη, όπου περισσότεροι από 440.000 Ισραηλινοί έποικοι ζουν τώρα μεταξύ 3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων που έχουν περιορισμένη αυτοδιοίκηση υπό την ισραηλινή κατοχή.

.Source