Η γαλλική απάντηση Covid αποτελεί πηγή εθνικής ντροπής

Η Γαλλία είναι το μόνο μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που δεν έχει αναπτύξει εμβόλιο κοροναϊού και πονάει. ΗΠΑ: δύο; Ηνωμένο Βασίλειο: ένα; Ρωσία: ένα; Κίνα: ένα, Γαλλία nul πόντους. Για να επιδεινωθούν τα πράγματα, η Γαλλία έχει επίσης μια ενοχλητική διεθνή κατάταξη στον αριθμό των πολιτών που έχει εμβολιάσει.

«Η Γαλλία είναι το γέλιο της Ευρώπης», φωνάζει μια σειρά πολιτικών και μέσων μαζικής ενημέρωσης. Πώς είναι δυνατό αυτό στη γη του Louis Pasteur, οι Γάλλοι αναρωτιούνται; Ακόμη και με έκπτωση στον Έντουαρντ Τζένερ έναν αιώνα πριν από τον Παστέρ (τον οποίο αναγνώρισε ευγενικά ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας), οι Γάλλοι το βλέπουν ως τη συνέχεια της «αποσυμπίεσης» της χώρας, μια αδιάκοπη ιστορική παρακμή από καλύτερες ημέρες.

Ο Πρόεδρος Macron ζήτησε με ενθουσιασμό το 2020 να είναι το έτος de Gaulle, 50 χρόνια από το θάνατό του. Ο στόχος ήταν να υπενθυμίσει στη Γαλλία τις δυνατότητές της και να ελπίζει να κολυμπήσει στην ανακλώμενη δόξα. Αλλά δεν ήταν καλή χρονιά.

Αντίθετα, ο Μακρόν έρχεται αντιμέτωπος με το 2021, τη χρονιά του Μίτερραντ, την 25η επέτειο του οποίου ο θάνατος στις 8 Ιανουαρίου αναγνώρισε προσωρινά με στεφάνι στον τάφο του στο Γιάρνατς, στη νοτιοδυτική Γαλλία. Εκτός από την επιθυμία συγκέντρωσης αριστερών ψήφων για τις προεδρικές εκλογές του 2022, στα μάτια του Elysée, η σύνδεση Mitterrand είναι πολύ κοντά στην αύξηση του εθνικού χρέους, της ανεργίας, της εθνικοποίησης και της γαλλικής οικονομικής παρακμής.

Ο στρατηγός ενίσχυσε τη θέση της Γαλλίας ως μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών το 1960 με ένα ανεξάρτητο πυρηνικό όπλο, μετά τις ΗΠΑ, την ΕΣΣΔ και το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά τουλάχιστον μπροστά από την Κίνα. Το δώρο του Mitterrand στη Γαλλία ήταν περισσότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, μέσω του ενιαίου ευρωπαϊκού νόμου και του Μάαστριχτ. Σε αυτό, ο Macron είναι ένας με τον Mitterrand, όχι με τον de Gaulle. Ωστόσο, η ΕΕ δεν είναι δημοφιλής θεσμός στη Γαλλία αυτή τη στιγμή.

Αν και τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να προστατεύσουν το κοινό από τις αποτυχίες της ΕΕ, η θλιβερή εμφάνιση των Βρυξελλών σχετικά με την προμήθεια εμβολίων είναι έντονη, παρά τους φαινομενικά εντυπωσιακούς αριθμούς παραγγελιών της ΕΕ που συχνά παραλείπουν προσεκτικά τις ημερομηνίες παράδοσης. Εκτός από τη συνήθη γραφειοκρατική νωθρότητα της ΕΕ, τη ρυθμιστική εμμονή και τη σηματοδότηση της ενότητας, έχει τοποθετήσει ορισμένα κακά στοιχήματα σε εμβόλια που βασίζονται περισσότερο στην πολιτική παρά στην ιατρική. Οι Γάλλοι αγωνίστηκαν στα μερίδια προμηθειών των Βρυξελλών για να διασφαλίσουν ότι ο εθνικός πρωταθλητής της Sanofi (στην πραγματικότητα Sanofi-GSK, μια γαλλο-βρετανική επιχείρηση) κέρδισε παραγγελίες 300 εκατομμυρίων δόσεων για να εξισορροπήσει την παραγγελία του πρωταθλητή της Γερμανίας Pfizer-BioNTech. Τα κράτη μέλη πληρώνουν πάλι το τίμημα για τη γαλλο-γερμανική αντιπαλότητα, καθώς ακόμη και με έναν καλό άνεμο η Sanofi-GSK δεν μπορεί να επιτύχει πριν από το τέλος του 2021.

Το έλλειμμα εμβολίων της ΕΕ οδήγησε τη Γερμανία – σε αντίθεση με μια μοναδική συμφωνία αγοράς σε ολόκληρη την ΕΕ – να διαπραγματευτεί μια εκ των υστέρων συμφωνία με τη BioNTech για επιπλέον 30 εκατομμύρια δόσεις και για την Κύπρο να διαπραγματευτεί απευθείας με το Ισραήλ. Εν τω μεταξύ, μετά ταπεινωτικά μετά το Brexit – ιδίως για το Παρίσι μετά το ξέσπασμα της αλιείας – ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα πρέπει να εγκρίνει επειγόντως το βρετανικό εμβόλιο Oxford-AstraZeneca (έχοντας παραγγείλει 300 εκατομμύρια δόσεις) έως τα τέλη αυτού του μήνα για να πλησιάσει σχεδόν την ασυλία των κοπαδιών για την ΕΕ 450 εκατομμύρια πληθυσμός μέχρι τις αρχές του 2022. Σε κανονικές περιόδους, το Παρίσι θα είχε επιλέξει λεπτομερείς κανονισμούς για να καθυστερήσει τον Βρετανό υποψήφιο που δεν ανήκει στην ΕΕ ως άσκηση σώματος. Αλλά με τους Γερμανούς στο πολεμικό μονοπάτι για αυτό που ονομάζεται «πύλη εμβολίων», καθώς πλησιάζουν σημαντικές εκλογές, οι Γάλλοι θα μπερδευτούν.

Με την ΕΕ να λιμοκτονεί και να μην μπορεί να εμβολιαστεί με ρυθμό άλλων οικονομικών ζωνών, θα επηρεάσει περαιτέρω τις οικονομίες των κρατών μελών. Αυτό, με τη σειρά του, θα επιδεινώσει την αυξανόμενη αναλογία χρέους προς το ΑΕγχΠ και τις σχέσεις των κρατών μελών, ιδίως του βορρά νότου, καθώς η επαναδιαπραγμάτευση και η αμοιβαιοποίηση του χρέους επιστρέφουν στο τραπέζι. Οι στατιστικές για το πανδημικό χρέος προς το ΑΕγχΠ δεν είναι ενημερωμένες κατά τη δημοσίευση. Όμως, οι τελευταίες στατιστικές της ΕΕ για το τέλος του 2020 έθεσαν την Ελλάδα στο 205,2%, η Ιταλία στο 161,85%, τη Γαλλία στο 118,74% (ο λογαριασμός χρηματοδότησης της Γαλλίας αναφέρει πάνω από 122%). Η περαιτέρω αμοιβαιοποίηση των χρεών των νότιων κρατών θα προκαλέσει περισσότερη διαμάχη στην ΕΕ.

Η οργάνωση της ιστορίας του Προέδρου Macron για τους σύγχρονους πολιτικούς σκοπούς είναι τότε επικίνδυνη. Αυτή η «μνήμη» τον δεσμεύει να γιορτάζει ιστορικά πρόσωπα σε δυνητικά δυσάρεστες στιγμές στην πολιτική ατζέντα.

Μετά τον Ντε Γκωλ και τον Μίτερραντ, ο επόμενος Γάλλος πρόεδρος για τον εορτασμό είναι ο Βαλερί Γκισκάρ ντ ‘Εσταίν. Η κηδεία του τον περασμένο μήνα ήταν ιδιωτική υπόθεση, αλλά η Γαλλία συμφώνησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να του αποτίσει φόρο τιμής στις 2 Φεβρουαρίου για την προώθηση του έργου της ΕΕ. Το Elysée εντόπισε πιθανώς μια ευκαιρία να ξαναρχίσει την ευρωπαϊκή ατζέντα του Macron. Όμως, δεδομένου του λανθασμένου, εορτασμού του VGE της ΕΕ στις Βρυξέλλες, κινδυνεύει να ξεπεράσει τα κάρβουνα του ευρωπαϊκού συντάγματος του, που απορρίφθηκε στρογγυλά στο γαλλικό δημοψήφισμα του 2005.

Εάν η εικόνα της Ευρώπης δεν βελτιωθεί φέτος, η Γαλλία θα δυσκολευτεί κατά την προεδρία της στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 1η Ιανουαρίου έως τις 30 Ιουνίου 2022. Αυτό συμβαίνει επίσης όταν γίνονται εκλογές για την επιλογή του επόμενου προέδρου της Γαλλίας. Ιστορία: αγοραστή πρόσεχε.

Source