Η γενική κρίση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου πλησιάζει στο τέλος της

Ο Νιγηριανός Ngozi Okonjo Iweala αναμένεται να αναλάβει τη θέση του γενικού διευθυντή κενή από την 1η Σεπτεμβρίου 2020, καθώς πλησιάζει η κρίση για το ποιος θα είναι ο νέος διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Παγκόσμια οικονομία, εμπορικοί πόλεμοι και ο νέος τύπος Κορωνοϊός Βρίσκεται σε σημαντικό σημείο καμπής με τον αρνητικό αντίκτυπο της επιδημίας.

Σε μια τέτοια περίοδο, ο ΠΟΕ, που είναι ο μόνος διεθνής οργανισμός που ρυθμίζει το παγκόσμιο εμπόριο, αντιμετωπίζει κενό διαχείρισης για μήνες.

ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Μετά την αποχώρηση του Roberto Azevedo, πρώην γενικού διευθυντή του οργανισμού, την 1η Σεπτεμβρίου 2020, παραμένει ασαφές ποιος θα γίνει ο νέος γενικός διευθυντής του ΠΟΕ.

Το Γενικό Συμβούλιο του ΠΟΕ αναμένεται να πραγματοποιήσει ειδική συνεδρίαση στις 15 Φεβρουαρίου για να καθορίσει ποιος θα είναι ο νέος γενικός διευθυντής.

Αφού οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα υποστηρίξουν τον Νιγηριανό Ngozi Okonjo Iweala, για τον οποίο επιτεύχθηκε η συναίνεση στις εκλογές του Γενικού Διευθυντή του ΠΟΕ, και ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στη συναίνεση προς αυτή την κατεύθυνση, ο άλλος υποψήφιος για τον τελικό γύρο, ο Υπουργός Εμπορίου της Κορέας Ο Yoo Myung-hee, επιτάχυνε πρόσφατα τη συναίνεση μεταξύ των μελών.Η ανακοίνωσή του, σε στενή συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι αποσύρθηκε από τον διορισμό του για τη Γενική Διεύθυνση του ΠΟΕ, αφαιρεί το ερώτημα ποιος θα είναι ο νέος διευθυντής.

Ο Νιγηριανός Ngozi Okonjo Iweala αναμένεται να αναλάβει τη θέση του γενικού διευθυντή του ΠΟΕ, ο οποίος είναι κενός για μήνες.

Επισημαίνεται ότι εάν εκλεγεί η Ιουέλα, η οργάνωση θα καταγραφεί στην ιστορία ως η πρώτη γυναίκα και η πρώτη Αφρικανική πρόεδρος, ενώ πολλές κρίσεις σχετικά με το παγκόσμιο εμπόριο περιμένουν τον νέο γενικό διευθυντή στο τραπέζι.

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΣΤΗΝ ΙΒΕΑΛΑ ΑΠΟ ΗΠΑ

Υπήρξε δύο φορές ως Υπουργείο Οικονομικών, Υπουργείο Εξωτερικών και Εκτελεστικός Διευθυντής Επιχειρήσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ο Ngozi Okonjo-Iweala είναι επικεφαλής της Παγκόσμιας Συμμαχίας Εμβολίων (GAVI).

Για τον ΠΟΕ, ο οποίος αγωνίζεται για πολλά χρόνια λόγω του αποκλεισμού της ατζέντας των διαπραγματεύσεων, των αντιρρήσεων των ΗΠΑ στο πολυμερές σύστημα και των μονομερών μέτρων που έχει λάβει, η έλευση της Iweala στην εξουσία είναι σημαντική για την έναρξη ενός νέου εποχή στον οργανισμό.

Το πράσινο φως της κυβέρνησης Μπάιντεν στις ΗΠΑ για την Ιβάλα θεωρείται ως ένδειξη ότι η χώρα θα συνεισφέρει στο οργανωτικό έργο της χώρας αυτή την περίοδο.

ΠΟΛΛΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΠΙΝΑΚΑ

Ενώ πολλές συζητήσεις και προβλήματα περιμένουν τον νέο γενικό διευθυντή στον ΠΟΕ, πολλά κράτη τείνουν να συνάπτουν διμερείς ή περιφερειακές συμφωνίες αντί να επιτυγχάνουν αποτελέσματα από πολυμερείς συμφωνίες, η οποία εμφανίζεται ως ένα από τα κύρια προβλήματα του ΠΟΕ.

Τέλος, η συμφωνία περιφερειακής συνολικής οικονομικής εταιρικής σχέσης (RCEP) που καλύπτει 15 χώρες της Ασίας-Ειρηνικού ξεχωρίζει ως παράδειγμα. Ορισμένοι κύκλοι ισχυρίζονται ότι αυτές οι συμφωνίες μπορούν επίσης να συμβάλουν στην ελευθέρωση του εμπορίου.

Ενώ αναφέρεται ότι ο ΠΟΕ και το πολυμερές σύστημα κανόνων βρίσκονται σε κρίση για μεγάλο χρονικό διάστημα, αναφέρεται ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν επιβραδυνθεί και πολλές αποφάσεις στον τομέα της γεωργίας και της ανάπτυξης δεν μπορούν να εφαρμοστούν λόγω των αυξανόμενων διαφορών απόψεων.

Ενώ η Διάσκεψη των Υπουργών στην οργάνωση δεν έχει πραγματοποιηθεί από το 2017, μονομερή μέτρα που έχουν ληφθεί σε πολλούς τομείς ως αποτέλεσμα των πολιτικών της κυβέρνησης των ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ και των εμπορικών πολέμων είναι μεταξύ των ζητημάτων που περιμένουν να επιλυθούν.

Το όργανο προσφυγών του ΠΟΕ λειτούργησε επίσης για λίγο, καθώς οι ΗΠΑ εμπόδισαν την εκλογή μελών. Αυτή η κατάσταση διαβρώνει τη δύναμη του οργανισμού να τηρεί και να εφαρμόζει τους κανόνες του.

Η αποτυχία διόρθωσης του αθέμιτου χαρακτήρα των ενισχύσεων στη γεωργική συμφωνία υπέρ των ανεπτυγμένων χωρών εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα.

Ενώ αναφέρεται ότι τα σημεία συμφόρησης σε όλους αυτούς τους τομείς για χρόνια θα είναι τα πιο σημαντικά τεστ για την Iweala, οι λειτουργίες του ΠΟΕ αμφισβητούνται σε διάφορα τμήματα και οι φωνές για την ανάγκη για την οργάνωση αυξάνονται επίσης.

Η ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΟΝ ΠΟΕ θα είναι η πιο σημαντική Ατζέντα του νέου εποχής

Αναφέρεται ότι οι συζητήσεις για τη μεταρρύθμιση του ΠΟΕ προκειμένου να ξεπεραστούν όλα αυτά τα σημεία συμφόρησης δεν έχουν προχωρήσει λόγω των διαφορών απόψεων μεταξύ των μελών, αλλά ενδέχεται να κερδίσουν δυναμική κατά την περίοδο της Ιβάλας.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρεται ότι πολλές χώρες δίνουν προτεραιότητα στη θέσπιση κανόνων σε τομείς όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο, οι επενδύσεις και το περιβάλλον όπου δεν μπορεί να επιτευχθεί πρόοδος σε πολυμερές επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτής της ατζέντας, διεξάγονται επίσης διαπραγματεύσεις για την πειθαρχία των επιδοτήσεων της αλιείας σύμφωνα με τους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης.

Στην ημερήσια διάταξη του ΠΟΕ, Κορωνοϊός Υπάρχουν επίσης προτάσεις για τη διασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού τροφίμων, τη διευκόλυνση του εμπορίου, την προστασία του περιβάλλοντος και τη συνεργασία σε ιατρικά προϊόντα, φάρμακα και εμβόλια λόγω της επιδημίας.

Σημαντικές συζητήσεις συνεχίζονται εντός του οργανισμού σχετικά με την ασφάλεια του παγκόσμιου εφοδιασμού τροφίμων που επηρεάζεται από την επιδημία.

Αναμένεται να συνεισφέρει στην αναγέννηση του οργανισμού

Αναμένεται ότι η Iweala θα διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην επίλυση αυτών των συζητήσεων και προβλημάτων μέσω της συμφιλίωσης στη νέα περίοδο. Ωστόσο, δηλώνεται ότι δεδομένου ότι ο ΠΟΕ είναι ένας οργανισμός με επίκεντρο τα μέλη, δεν θα είναι δυνατό για τον γενικό διευθυντή να επιτύχει μόνη της επιτυχία και όλα τα μέλη θα πρέπει να είναι εποικοδομητικά σε αυτές τις διαδικασίες.

Λόγω της διεθνούς εμπειρίας του, της γνώσης των προβλημάτων ικανότητας των αναπτυσσόμενων χωρών και των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών και των αναγκών υποστήριξης στις αναπτυξιακές διαδικασίες και της ισχυρής επικοινωνίας του με τις ανεπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες χώρες, η Iweala μπορεί να μειώσει την απώλεια εμπιστοσύνης, ειδικά στις διαπραγματεύσεις του οργανισμού και ενίσχυση του οργανισμού επιταχύνοντας το έργο. Εκτιμάται ότι μπορεί να συμβάλει.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι η διεθνής εμπειρία της Iweala στη διαχείριση της παγκόσμιας υγείας και η πρόσβαση σε ιατρικά εφόδια, ειδικά εμβόλια, στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες μπορεί να βοηθήσει στην απόκτηση αποτελεσματικότητας από τον ΠΟΕ στον τομέα της υγείας.

ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΤΕ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ

Ενώ ο ΠΟΕ έχει μεγάλη σημασία για την ελεύθερη και βασισμένη σε κανόνες συμπεριφορά του παγκόσμιου εμπορίου, η σημασία του οργανισμού είναι ιδιαίτερα στη ζημία που προκαλείται από αμοιβαία μονομερή μέτρα που ονομάζονται εμπορικοί πόλεμοι τα τελευταία χρόνια και Κορωνοϊός Είναι ακόμη καλύτερα κατανοητό όταν η ροή του εμπορίου επιβραδύνεται κατά τη διάρκεια της επιδημικής διαδικασίας.

Πρόσφατα, η επιβράδυνση των πολυμερών διαπραγματεύσεων οδήγησε τις χώρες να συνάψουν διμερείς και περιφερειακές εμπορικές συμφωνίες, αλλά αν δεν υποστηρίζονται από πολυμερείς κανόνες, οι ευκαιρίες πρόσβασης στην αγορά που θα φέρουν αυτές οι συμφωνίες παραμένουν περιορισμένες.

Ένα ιδρυτικό μέλος του ΠΟΕ και η προβλεψιμότητα στις παγκόσμιες εξαγωγές είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στην παγκόσμια αγορά εμπορίου για την Τουρκία, προκειμένου να διατηρηθεί η διαφάνεια της αγοράς και οι κανόνες διαπραγμάτευσης με βάση τις εισροές έχουν μεγάλη σημασία.

Και οι δύο με την Τελωνειακή Ένωση, την οποία βρίσκεται η Τουρκία στην αναπτυξιακή πορεία της G-20, διαδραματίζουν ηγετικό ρόλο στην πολυμερή διαχείριση του παγκόσμιου εμπορίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ένας ενεργός παράγοντας στον ΠΟΕ της Τουρκίας, η διαμόρφωση της συμφωνίας, η πρόοδος των διαπραγματεύσεων σε τομείς όπου τα εμπορικά συμφέροντα κατεύθυνσης δίνουν το έργο στον οργανισμό για την εξάλειψη της βλάβης που προκαλείται από τις αθέμιτες πρακτικές που πραγματοποιούνται στο η απώλεια αγοράς ή η εγχώρια αγορά.

Η τελωνειακή ένωση της Τουρκίας, το ελεύθερο εμπόριο, και αναμένεται προτιμησιακές εμπορικές συμφωνίες με την έναρξη πολλαπλών διαπραγματεύσεων, καθώς και η προστασία των εμπορικών τους σχέσεων έχουν ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια, η περίοδος της Ιβάλας συνεχίζει επίσης την ενεργή της στάση για τον προσανατολισμό των πολυμερών διαπραγματεύσεων στον ΠΟΕ.

.Source