Η Γερμανία και η Ουγγαρία ενώνουν κράτη που αντιτίθενται στην έρευνα του ICC για το Ισραήλ

Η Γερμανία και η Ουγγαρία έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ότι μπορεί να ερευνήσει το Ισραήλ για φερόμενα εγκλήματα πολέμου.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χέικο Μάας είπε: «Η νομική μας άποψη για τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ σχετικά με φερόμενα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στα εδάφη της Παλαιστίνης παραμένει αμετάβλητη. Το δικαστήριο δεν έχει δικαιοδοσία, λόγω της απουσίας του στοιχείου της παλαιστινιακής κρατικότητας που απαιτείται από το διεθνές δίκαιο. “

Ο Μάας πρόσθεσε ότι η Γερμανία υποστηρίζει γενικά το ΔΠΔ, καθώς και την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους.

Η δήλωση του γερμανού υπουργού Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε την επόμενη ημέρα μετά τη συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι.

Την Παρασκευή, το Προδικαστικό Επιμελητήριο του ΔΠΔ αποφάσισε ότι έχει τη δικαιοδοσία να διερευνά εγκλήματα πολέμου στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ που φέρεται να έχει διαπράξει από τις 13 Ιουνίου 2014. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει πιθανές αγωγές εναντίον του Πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, υπουργών Άμυνας και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι, καθώς και στρατιώτες και διοικητές. Η έρευνα περιλαμβάνει την Επιχείρηση Protective Edge και τη δραστηριότητα διακανονισμού.

Ο Γενικός Εισαγγελέας Avichai Mandelblit επανέλαβε τη θέση του Ισραήλ σχετικά με την απόφαση σε διάσκεψη την Τρίτη, λέγοντας: «Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως το κράτος της Παλαιστίνης σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Οκτώ σημαντικές χώρες εντάχθηκαν στη θέση μας… Σύμφωνα με τις Συμφωνίες του Όσλο, δεν υπάρχει Κράτος της Παλαιστίνης, δεν έχει σύνορα… και δεν έχει τη δικαιοδοσία να κρίνει Ισραηλινούς. Αυτή είναι μια ατυχής και λανθασμένη απόφαση. “

Ο Μάντελμπλιτ πρόσθεσε ότι δεν βλέπει άμεσο κίνδυνο για κανέναν Ισραηλινό.

«Αυτό το δικαστήριο ιδρύθηκε για να διερευνήσει τις φρικαλεότητες», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας σε εκδήλωση που χρηματοδοτήθηκε από το θρησκευτικό δεξιό φυλλάδιο B’Sheva. «Υπάρχουν φρικαλεότητες σε αυτόν τον κόσμο. Το Ισραήλ δεν διαπράττει αγριότητες. έχουμε νόμους πολέμου, έχουμε μια ένδοξη δικαιοσύνη παγκόσμιας φήμης. “

Η Αυστραλία, η Γερμανία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Ουγγαρία, η Αυστρία, η Βραζιλία, η Ουγκάντα ​​και ο Καναδάς εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε μια έρευνα του ΔΠΔ για το Ισραήλ πριν από την απόφαση, και η Ιερουσαλήμ ελπίζει να λάβει και τη δημόσια υποστήριξή τους.

Ο Ασκενάζι συνέχισε να καλεί τους συμμάχους του Ισραήλ την Τρίτη να ενισχύσει την υπόθεσή του εναντίον έρευνας του ΔΠΔ, μιλώντας με τους ομολόγους του στον Καναδά, την Ουγγαρία και την Κύπρο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιτζιάρτο έγραψε στο Facebook ότι «η Ουγγαρία δεν συμφωνεί με αυτήν την απόφαση. Κατά τη διάρκεια της νομικής διαδικασίας, έχουμε ήδη επισημάνει ότι, σύμφωνα με τη θέση μας, η Παλαιστίνη δεν έχει ποινική δικαιοδοσία έναντι των Ισραηλινών πολιτών.

«Υποστηρίζαμε πάντα το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπίζεται τον εαυτό του και πιστεύουμε ότι η ειρήνη στην περιοχή μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω διαπραγματεύσεων που βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό», πρόσθεσε ο Szijjártó. «Η απόφαση του ICC δεν μας φέρνει πιο κοντά σε αυτό».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης άφησε το ΔΠΔ από τη δήλωσή του σχετικά με την πρόσκληση με τον Ashkenazi, λέγοντας ότι είχαν «έγκαιρη και χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων» και «συζήτησαν τη διμερή συνεργασία, συμπεριλαμβανομένου του COVID-19, και τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή μας».

Ο Ashkenazi μίλησε με τον Καναδό υπουργό Εξωτερικών Marc Garneau το απόγευμα της Τρίτης, μετά τη δήλωση του Garneau που υποστηρίζει τη θέση του Ισραήλ.

Το προηγούμενο βράδυ, ο Garneau είπε: «Η δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ των μερών. Μέχρι να επιτύχουν τέτοιες διαπραγματεύσεις, η μακροχρόνια θέση του Καναδά παραμένει ότι δεν αναγνωρίζει ένα παλαιστινιακό κράτος και επομένως δεν αναγνωρίζει την ένταξή του στο «ΔΠΔ».

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο Ashkenazi μίλησε για δεύτερη φορά με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken, ευχαριστώντας τον για τη δημόσια υποστήριξή του, αφού το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο αποφάσισε ότι μπορεί να ερευνήσει το Ισραήλ για φερόμενα εγκλήματα πολέμου, μια απόφαση που ο Ashkenazi χαρακτήρισε «εξωφρενική».

«Τόνισα στον Υπουργό Εξωτερικών ότι η απόφαση του δικαστηρίου είναι εσφαλμένη και θέτει σε κίνδυνο τη σπάνια ευκαιρία να προωθήσει την ειρήνη στην περιοχή μας», δήλωσε ο Ashkenazi μετά το κάλεσμα.

Το Σάββατο το βράδυ, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ned Price είπε: «Δεν πιστεύουμε ότι οι Παλαιστίνιοι χαρακτηρίζονται ως κυρίαρχο κράτος … Έχουμε σοβαρές ανησυχίες για τις προσπάθειες του ΔΠΔ να ασκήσει τη δικαιοδοσία του έναντι του ισραηλινού προσωπικού. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέκαθεν ανέφεραν τη θέση ότι η δικαιοδοσία του δικαστηρίου πρέπει να επιφυλάσσεται για χώρες που το συναινούν ή που παραπέμπονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. “

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Marise Payne εξέφρασε «βαθιές ανησυχίες» σχετικά με την απόφαση του ICC και κάλεσε το δικαστήριο να μην εμπλακεί στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.

«Η Αυστραλία δεν αναγνωρίζει ένα« Κράτος της Παλαιστίνης », σημειώνοντας ότι τα ζητήματα που αφορούν το έδαφος και τα σύνορα μπορούν να επιλυθούν μόνο μέσω απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων», δήλωσε ο Payne το Σάββατο. «Καταστήσαμε σαφές στις παρατηρήσεις μας που υποβλήθηκαν στο Προδικαστικό Επιμελητήριο ότι, ως εκ τούτου, η Αυστραλία δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα οποιουδήποτε αποκαλούμενου« Κράτους της Παλαιστίνης »να προσχωρήσει στο Καταστατικό της Ρώμης. ο [ICC] δεν πρέπει να ασκεί δικαιοδοσία σε αυτό το θέμα. “

Source