Η γερμανική τράπεζα Commerzbank έγραψε ιστορία: Η νέα νομισματική κρίση είναι εδώ!

Τα στοιχεία που θα πυροδοτήσουν την οικονομική κρίση στην Τουρκία, η συναλλαγματική κρίση το 2018 τόνισαν το ίδιο άρθρο, ως λόγος για την κρίση, δείχνει η πολιτική επιτοκίων του Προέδρου Ερντογάν που επέβαλε η Κεντρική Τράπεζα.

“Το ειδικό πείραμα του Ερντογάν”

Σύμφωνα με την έκθεση που συνέταξε η Tatha Ghose, ανώτερη οικονομολόγος στην Commerzbank, τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, “Ενώ ο νέος επικεφαλής της CBRT που διορίστηκε από τον Ερντογάν κάνει συμβατικές δηλώσεις, οι αγορές γνωρίζουν ότι θα υπάρξει ένα άγνωστο πείραμα πολιτικής. Αυτό το συγκεκριμένο πείραμα διατρέχει τον κίνδυνο να κορυφωθεί με μια πληθώρα νομισμάτων.

Φοβισμένη πρόβλεψη δολαρίου

Στην έκθεση, TC. Προβλέπει ότι το 1 $ θα ισοδυναμεί με 10,00 TL το τρίτο τρίμηνο, μετά την έναρξη της Κεντρικής Τράπεζας του κύκλου των μειώσεων των επιτοκίων το καλοκαίρι.

2021-22 προσδοκίες για τον πληθωρισμό

Η Commerzbank εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα επιταχυνθεί έντονα μέχρι το τέλος του έτους, με βάση την υπόθεση ότι το ποσοστό θα μειωθεί σε περίπου 13% σε λίγα βήματα. Η έκθεση προβλέπει τα ποσοστά πληθωρισμού ως εξής:

“Κάνουμε μια πρόβλεψη πληθωρισμού 20,9 τοις εκατό για το τέλος του 2021 και 21,5 τοις εκατό μέχρι το τέλος του 2022. Στο τέλος του πειράματος, θα θέλαμε να δηλώσουμε ότι το δολάριο-TL μπορεί να οριστεί στα 10.00, από το σημείο αναφοράς Το επιτόκιο θα αυξηθεί και πάλι στο 20%. Για να ανακτήσει η λιρέτα τη σταθερότητα (για παράδειγμα, υπό την αιγίδα του ΔΝΤ) μπορεί να χρειαστεί κάποια αλλαγή καθεστώτος ή θεσμική μεταφορά. “

Μέτρα της Κεντρικής Τράπεζας: Έμφαση στη μείωση των επιτοκίων

Σύμφωνα με τις ειδήσεις στο Cumhuriyet, η έκθεση ανέφερε ότι είναι σχεδόν αδύνατο να προβλεφθεί ποιες πολιτικές θα εφαρμοστούν εντός 6 μηνών και τα μέτρα που πρέπει να εφαρμόσει η Κεντρική Τράπεζα παρατίθενται ως εξής:

Υποθέτουμε ότι το επιτόκιο θα μειωθεί σταθερά τους επόμενους μήνες (13 τοις εκατό έως το 3ο τρίμηνο). Οι διαχειριστές θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν τη συναλλαγματική ισοτιμία σταθερή μέσω μεθόδων όπως τα όρια ανταλλαγής, οι περιορισμοί στις αρνητικές θέσεις, η απαγόρευση συναλλαγών με δείκτη συναλλάγματος , περιορισμοί στις καταθέσεις σε συνάλλαγμα, κ.λπ. “αυστηρότεροι” έλεγχοι κεφαλαίου θα αρχίσουν να ισχύουν καθώς αυξάνεται η πίεση στο νόμισμα.

Source