Η Γερουσία της Αργεντινής εγκρίνει νομοσχέδιο για άμβλωση

Η Γερουσία της Αργεντινής ενέκρινε σήμερα ένα νομοσχέδιο που νομιμοποιεί την άμβλωση με 38 ψήφους υπέρ και 29, μετά από περισσότερες από 12 ώρες συζήτησης πριν από την 14η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Το νομοσχέδιο είχε ήδη εγκριθεί από τους νομοθέτες στις 11 Δεκεμβρίου. Μέχρι τώρα, οι αμβλώσεις επιτρέπονται μόνο στην Αργεντινή βάσει νόμου του 1921 που παραβίαζε τον βιασμό ή έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή της μητέρας.

Μόλις ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κτίριο της Γερουσίας του Μπουένος Άιρες και άρχισαν να φωνάζουν για χαρά, κουνώντας πράσινες σημαίες ως σύμβολο της εκστρατείας για τη νομιμοποίηση της άμβλωσης.

Απλώς μας γνώρισε τότε. Γράψαμε ιστορία. Το κάναμε μαζί. “Δεν υπάρχουν λόγια να περιγραφούν (προς το παρόν)”, έγραψε η Μόνικα Μακά, μέλος του αριστερού κυβερνώντος συνασπισμού του προέδρου της Αργεντινής Alberto Fernandez, στο λογαριασμό της στο Twitter.

Η έγκριση του νομοσχεδίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια σημαντική αλλαγή στη συντηρητική Λατινική Αμερική, όπου γίνονται κλήσεις για επέκταση των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των γυναικών. Σε όλη τη Λατινική Αμερική, οι αμβλώσεις επιτρέπονται μόνο στην Κούβα, την Ουρουγουάη και σε μέρη του Μεξικού.

“Το ψήφισμα ενός νόμου που νομιμοποιεί την άμβλωση σε μια παγκόσμια χώρα το μέγεθος της Αργεντινής θα δώσει ώθηση στον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών στη Λατινική Αμερική”, δήλωσε ο Juan Papier του Human Rights Watch (HRW).

“Παρόλα αυτά, φυσικά, θα υπάρξει αντίσταση, αλλά νομίζω ότι είναι λογικό να προβλέψουμε, όπως συνέβη όταν η Αργεντινή νομιμοποίησε τον γάμο του ιδίου φύλου το 2010, ότι αυτός ο νέος νόμος θα προκαλέσει ντόμινο στην περιοχή”, πρόσθεσε.

Ένα παρόμοιο νομοσχέδιο για τις αμβλώσεις δεν ψηφίστηκε στη Γερουσία το 2018, αν και εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο, αλλά αυτή τη φορά με κυβερνητική υποστήριξη.

“Αυτός ο νόμος δεν υποχρεώνει κανέναν να κάνει άμβλωση, δεν διευκολύνει την άμβλωση, απλώς καθορίζει το νομικό πλαίσιο”, δήλωσε ο γερουσιαστής Σέργιο Λιβί κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Ο Πρόεδρος Fernandez, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από τα τέλη του 2018, υποσχέθηκε να εισαγάγει ένα νέο νομοσχέδιο για τις αμβλώσεις κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του. “Είμαι καθολικός, αλλά πρέπει να νομοθετώ για όλους. “Είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας”, είπε πρόσφατα.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, περίπου 370.000 έως 520.000 παράνομες αμβλώσεις πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στην Αργεντινή, μια χώρα με 44 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ 38.000 γυναίκες νοσηλεύονται λόγω επιπλοκών που σχετίζονται με αυτές τις επεμβάσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Source