Η Γερουσία των ΗΠΑ “ανάκληση” του βέτο του Τραμπ. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε με κυρώσεις στην Τουρκία

Η Γερουσία “ακυρώνει” το βέτο του Τραμπ. Κυρώσεις που εγκρίθηκαν στην Τουρκία. Η Βουλή των Αντιπροσώπων απορρίπτει το δικαίωμα αρνησικυρίας

Η Γερουσία των ΗΠΑ έχει «άρει» το βέτο του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τον νόμο για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ, ο οποίος περιλαμβάνει αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά ενός ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Ο νόμος ψηφίστηκε και εντός τριάντα ημερών από την υπογραφή του, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών υποχρεώθηκε να επιβάλει 5 από τις 12 κυρώσεις βάσει της CAATSA στην Κατεχόμενη Δύναμη.

Το βέτο του Προέδρου καταργείται για πρώτη φορά.

Για να γίνει αυτό, χρειάστηκε μια ισχυρότερη πλειοψηφία, ιδίως 60 από τους 100 γερουσιαστές.

Η πλειοψηφία έχει κερδηθεί, οπότε ο αμυντικός προϋπολογισμός του επόμενου έτους θα γίνει ο νόμος του αμερικανικού κράτους, ο οποίος περιλαμβάνει κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την αγορά πυραύλων S-400.

Εξακολουθούν να γίνονται ισχυρές δεσμεύσεις για την άρση των κυρώσεων.

Στην πραγματικότητα, η Τουρκία θα πρέπει να εγκαταλείψει τους πυραύλους ή να μην τις χρησιμοποιήσει για την άρση κυρώσεων κατά της χώρας.

Πριν από την απόρριψη του βέτο της Βουλής

Απορρίπτει το βέτο του απερχόμενου Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με αμυντικό νομοσχέδιο 740,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που περιλαμβάνει κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας για απόκτηση ρωσικού πυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400 τις προηγούμενες ημέρες և στη Βουλή των Αντιπροσώπων և, στην πραγματικότητα, με πλειοψηφία (322-87).

Πηγή: in.gr

Source