Η Γεωργία εισάγει πρόσθετους ελέγχους στα σημεία ελέγχου για τους γεωργιανούς πολίτες που ταξιδεύουν στην ΕΕ

Η Γεωργία θα εισαγάγει πρόσθετη επαλήθευση στα συνοριακά σημεία ελέγχου της Γεωργίας για πολίτες της Γεωργίας που ταξιδεύουν σε χώρες Σένγκεν από την 1η Ιανουαρίου 2021 για να βεβαιωθεί ότι πληρούν τα υφιστάμενα κριτήρια εισόδου Σένγκεν.

Ο Πρέσβης της ΕΕ στη Γεωργία Carl Hartzell επισκέφθηκε το Διεθνές Αεροδρόμιο της Τιφλίδας νωρίτερα σήμερα για να δει πώς θα πραγματοποιηθούν αυτοί οι έλεγχοι και τι μπορούν να περιμένουν οι πολίτες της Γεωργίας.

Τα ταξίδια χωρίς βίζα είναι μια από τις πιο ορατές επιτυχίες στις σχέσεις ΕΕ-Γεωργίας και είναι σημαντικό να αποτρέψουμε τις καταχρήσεις και να διασφαλίσουμε ότι λειτουργεί όσο το δυνατόν καλύτερα. Αυτοί δεν είναι νέοι περιορισμοί ή νέες συνθήκες. Η μόνη διαφορά είναι ότι οι έλεγχοι θα διεξαχθούν ήδη πριν από την αναχώρηση από τη Γεωργία, όχι μόνο κατά την άφιξη στην ΕΕ / Σένγκεν. Επικοινωνούμε με τις αρχές της Γεωργίας και της ΕΕ για να διασφαλίσουμε ότι οι έλεγχοι αυτοί θα πραγματοποιηθούν όσο το δυνατόν πιο ομαλά και σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και κανονισμούς », δήλωσε ο Hartzell.

Ένας πολίτης της Γεωργίας μπορεί να αρνηθεί το δικαίωμα να αναχωρήσει από τη Γεωργία εάν απαγορεύεται να εισέλθει σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ / Σένγκεν ή δεν υποβάλει τα έγγραφα που απαιτούνται από το νόμο.

Τα έγγραφα έχουν ως εξής:

 • Βιομετρικό διαβατήριο που εκδόθηκε τα τελευταία 10 χρόνια, ισχύει για τουλάχιστον τρεις μήνες από την ημερομηνία αποχώρησης από την ΕΕ / Σένγκεν.
 • Ένα έγκυρο επιστρεφόμενο εισιτήριο ταξιδιού ή ένα έγκυρο έγγραφο κράτησης για ένα τέτοιο εισιτήριο ταξιδιού.
 • Ένα έγκυρο έγγραφο κράτησης για ξενοδοχείο ή άλλο κατάλυμα.
 • Έγγραφο ασφάλισης υγείας.
 • Ένα μέσο χρηματοδότησης ενός ταξιδιού ή ενός εγγράφου που αποδεικνύει τη χρηματοδότηση ενός ταξιδιού.

Σε περίπτωση ταξιδιού για συνέδρια, σεμινάρια, επαγγελματικές συναντήσεις, εκτός από τα παραπάνω έγγραφα, συνιστάται ο ταξιδιώτης να φέρει ένα έγγραφο πρόσκλησης.

Σε περίπτωση χρήσης ιατρικών υπηρεσιών, ταξιδεύοντας για βραχυπρόθεσμο ιατρικό μάθημα ή χειρουργική επέμβαση, είναι επιθυμητό ο ταξιδιώτης να έχει τα ακόλουθα έγγραφα:

 • Συγκατάθεση του ιατρικού ιδρύματος στο οποίο έχει προγραμματιστεί η θεραπεία ή ή σύσταση του ιατρικού ιδρύματος της Γεωργίας να πραγματοποιήσει τη σχετική θεραπεία στο κράτος μέλος ΕΕ / Σένγκεν.
 • Απόδειξη ταξιδιωτικής και ιατρικής χρηματοδότησης με μετρητά, έγκυρη ηλεκτρονική κάρτα επιβάτη ή έγγραφο επιβεβαίωσης μεταφοράς.

Η συμφωνία ελευθέρωσης των θεωρήσεων μεταξύ Γεωργίας και ΕΕ ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2012 και τέθηκε σε ισχύ στις 28 Μαρτίου 2017. Φωτογραφία: Nino Alavidze / Agenda.ge.

Οι γεωργιανοί πολίτες απολαμβάνουν ταξίδια χωρίς βίζα στα ακόλουθα κράτη μέλη της ΕΕ / Σένγκεν:

Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία, Δανία, Ισπανία, Εσθονία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Γαλλία, Ελβετία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ουγγαρία, Φινλανδία, Τσεχία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία , Σουηδία, Κροατία, Βουλγαρία, Κύπρος και Ρουμανία.

Τα ταξίδια χωρίς βίζα είναι δυνατά για τους ακόλουθους σκοπούς όχι περισσότερο από 90 ημέρες σε οποιαδήποτε περίοδο 180 ημερών:

 • Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ.
 • Επίσκεψη μελών της οικογένειας, συγγενών, φίλων.
 • Επαγγελματικά ταξίδια.
 • Συμμετοχή σε διεθνή σεμινάρια, συνέδρια, συμπόσια και εκθέσεις.
 • Συμμετοχή σε βραχυπρόθεσμα μαθήματα και προγράμματα κατάρτισης, προγράμματα ανταλλαγής / πρακτικής άσκησης ·
 • Χρήση ιατρικών υπηρεσιών – βραχυπρόθεσμη πορεία θεραπείας, χειρουργική επέμβαση.

Σε περίπτωση υπέρβασης της διαμονής των 90 ημερών, η διαμονή στο έδαφος της χώρας ΕΕ / Σένγκεν θα θεωρείται παράνομη. Ένα τέτοιο άτομο μπορεί να απελαθεί και να απαγορευθεί η είσοδος στο έδαφος κράτους μέλους της ΕΕ / Σένγκεν για περίοδο έως πέντε ετών. Επιπλέον, μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο έως 3.000 ευρώ.

Source