Η Γουατεμάλα αυξάνει την πίεση στο μεταναστευτικό τροχόσπιτο που ταξιδεύει στις ΗΠΑ και καθαρίζει το δρόμο

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Γουατεμάλας τη Δευτέρα εκκαθάρισαν έναν δρόμο εκατοντάδων ανθρώπων σε ένα κυρίως τροχόσπιτο μεταναστών της Ονδούρας που είχε κατασκηνώσει μια νύχτα όταν οι αρχές το εμπόδισαν να προχωρήσει προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η κυβέρνηση είπε ότι ο δρόμος στην ανατολική Γουατεμάλα είχε ανοίξει ξανά σε κυκλοφορία αφού στρατεύματα που ασκούσαν πλαστικές ασπίδες έκλεισαν στους μετανάστες λίγο έξω από το χωριό Vado Hondo, περίπου 55 χλμ. (34 μίλια) από τα σύνορα της Ονδούρας και του Ελ Σαλβαδόρ.

Η απομάκρυνση της μεγάλης ομάδας ήταν η τελευταία προσπάθεια των αρχών της Γουατεμάλας να διαλύσουν το τροχόσπιτο, το οποίο οι αρχές δήλωσαν ότι αριθμούσαν περίπου 8.000 άτομα μέσα σε λίγες ώρες από την αναχώρησή του για τις Ηνωμένες Πολιτείες από την Ονδούρα την περασμένη εβδομάδα.

«Φοβόμαστε», είπε η Ρόζα Αλβαρέζ, μια μητέρα της Ονδούρας που ήταν στο οδόφραγμα λίγο πριν τα στρατεύματα άρχισαν να καθαρίζουν την περιοχή. «Θέλουμε απλώς να περάσουμε ελεύθερα στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Περίπου 2.000 από τους μετανάστες εγκαταστάθηκαν στο δρόμο αφού συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας της Γουατεμάλας την Κυριακή κατά τη διάρκεια μιας αποτυχημένης προσπάθειας να περάσουν.

Μετά την εκκαθάριση, ομάδες μεταναστών επέστρεψαν στο Vado Hondo αναζητώντας εναλλακτικές διαδρομές, δήλωσε η κυβέρνηση. Δεν ήταν σαφές πόσοι γύρισαν εντελώς.

Οι μετανάστες περιελάμβαναν οικογένειες με μικρά παιδιά. Πολλοί λένε ότι διαφεύγουν από τη φτώχεια και την ανομία σε μια περιοχή που συγκλονίστηκε από την πανδημία κοραναϊού και δύο τυφώνες τον Νοέμβριο.

Αργά την Κυριακή, οι αρχές της Γουατεμάλας δήλωσαν ότι είχαν στείλει περισσότερους από 1.500 μετανάστες πίσω από την Παρασκευή, τον τεράστιο όγκο στην Ονδούρα. Περίπου 100 επέστρεψαν στο Ελ Σαλβαδόρ.

Το πρώτο μεταναστευτικό τροχόσπιτο της χρονιάς έρχεται λίγο πριν ο εκλεγμένος Πρόεδρος των Δημοκρατικών ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, την Τετάρτη, υπόσχεται να υιοθετήσει μια πιο ανθρωπιστική προσέγγιση στη μετανάστευση από τον απερχόμενο Ρεπουμπλικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ευνόησε μια σκληρή προσέγγιση.

Ο Πρόεδρος του Μεξικού Andres Lopez Obrador τη Δευτέρα προειδοποίησε τους μετανάστες να μην προσπαθήσουν να εισέλθουν σε χώρες με τη βία και είπε ότι ήταν σε επαφή με τις εξερχόμενες και τις εισερχόμενες αμερικανικές διοικήσεις για το τροχόσπιτο των μεταναστών.

Ο Λόπεζ Ομπραντόρ είπε ότι ήταν αισιόδοξος ότι ο Μπάιντεν θα πραγματοποιήσει μεταρρυθμιστική μεταρρύθμιση και θα συνεργαστεί με το Μεξικό και την Κεντρική Αμερική για ένα σχέδιο που θα μπορούσε να προσφέρει εναλλακτικές λύσεις για τη μετανάστευση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γουατεμάλας Pedro Brolo δήλωσε τη Δευτέρα ότι εξέπληξε το γεγονός ότι η Ονδούρα δεν ήθελε να συνεργαστεί για να σταματήσει το τροχόσπιτο, επικαλούμενη προηγούμενες κοινές συζητήσεις για αυτό.

Ο επικεφαλής της συνοριακής αστυνομίας της Ονδούρας, Τζούλιαν Χερνάντεζ, δήλωσε ότι περισσότεροι από 800 αξιωματούχοι ασφαλείας είχαν προσπαθήσει να σταματήσουν το τροχόσπιτο στα σύνορα της Γουατεμάλας, αλλά οι μετανάστες σπρώχτηκαν μέσα από το φράγμα, μερικοί χρησιμοποιούν τα παιδιά «ως ασπίδες».

«Δεν ήμασταν εκεί με τα χέρια διπλωμένα», είπε στο Reuters.

Source