Η δημοπρασία στην έκθεση Evzones του Nick Bourdaniotis στην Καμπέρα συγκεντρώνει 15.000 $ για το ελληνικό σχολείο

Λαμπρές φωτογραφίες της Ελληνικής Προεδρικής Φρουράς, γνωστές ως Εύζονες, στέκονται περήφανα μπροστά από διάσημα μνημεία όπως ο Παρθενώνας, ο Τάφος του Άγνωστου Στρατιώτη στην Ελλάδα και ακόμη και το Ιερό Μνήμης στη Μελβούρνη, όλες εκτέθηκαν στο The Hellenic Club στο Καμπέρα το Σαββατοκύριακο.

Είναι μέρος μιας ειδικής ταξιδιωτικής έκθεσης με τίτλο «Η Συλλογή Ευζώνων του Νικ Μπουρδανιώτη», η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αυστραλίας για τον εορτασμό της εκατονταετούς επετείου της Ελληνικής Επανάστασης φέτος.

«Η Συλλογή Ευζώνων από τον Νικ Μπουρδανιώτη» που εκτίθεται στο The Hellenic Club of Canberra. Φωτογραφία: Andriana Simos / The Greek Herald

Η συλλογή του κ. Μπουρδανιώτη, που είναι διάσημος Έλληνας Αυστραλός φωτογράφος, κυκλοφόρησε επίσημα στην πρωτεύουσα την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου με μια ειδική βραδιά έναρξης στην οποία συμμετείχαν πάνω από 100 άτομα.

Παρευρέθηκαν πολλοί αξιωματούχοι και ηγέτες της κοινότητας, συμπεριλαμβανομένου του Πρεσβευτή της Αριστείας της Ελλάδας στην Αυστραλία, κ. Γιώργου Παπακώστα, της Εξοχότητάς της κυρίας Μάρθας Μαυρομμάτη Ύπατης Αρμοστή της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Αρχιεπισκοπικού Βίκουρ της ACT και της Τασμανίας, του Προέδρου του Πολύχωρου Προέδρου Αναστασιάδη της Κυπριακής Κοινότητας στην Καμπέρα, η κ. Γεωργία Αλεξάνδρου, Πρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας και Εκκλησία της Καμπέρρα, ο κ. Ιωάννης Λουκαδέλλης, Μέλος για την Αδελαΐδα, βουλευτής του Steve Georganas, και ο Αιδεσιμότατος Πατέρας Πέτρος Κήπουρος.

Ο Πρεσβευτής της Εξοχότητάς της στην Ελλάδα στην Αυστραλία κ. Γιώργος Παπακώστας, Αρχιεπισκοπικός Βικάρχος της Καμπέρρας και Τασμανία Πατέρας Προχώρος Αναστασιάδης, κ. Ντίνο Νίκης ΟΑΜ, Πρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας και Εκκλησία της Καμπέρρας κ. Ιωάννης Λουκαδέλλης, η κυρία της Κυρία
Ύπατη Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας της Μάρθας Μαυρομμάτη, Νικ Μπουρδανιώτης, βουλευτής του Steve Georganas, ο Αιδεσιμότατος Πατέρας Πέτρος Κήπουρος, Πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας στην Καμπέρα Κα Γεωργία Αλεξάνδρου. Φωτογραφία: Γιώργος Καραντώνης

Ακολουθώντας τις επίσημες ομιλίες της Ελιάς Οικονόμου, ο κ. Μπουρδανιώτης δώρισε ευγενικά τρία από τα έντυπά του στον Ελληνικό Όμιλο για δημοπρασία και συγκεντρώθηκαν πάνω από 15.000 $ για το τοπικό Ελληνικό Σχολείο, το οποίο διευθύνεται από την Ελληνική Κοινότητα της Καμπέρρα και τώρα διαθέτει περισσότερους από 200 εγγεγραμμένους μαθητές τα παιδιά και τα διαδικτυακά προγράμματα εκπαίδευσης ενηλίκων.

«Η πρώτη βραδιά ήταν μεγάλη επιτυχία. Οι επισκέπτες μπορούσαν να δουν το πάθος στις φωτογραφίες και ακόμη και οι μη Έλληνες διάβαζαν τις ιστορίες και έπειτα μετακόμισαν στις φωτογραφίες, και οι δύο μαζί τις σχεδίαζαν », λέει ο κ. Μπουρδανιώτης. The Greek Herald, προσθέτοντας με ένα αναιδές γέλιο ότι «αν περπατήσετε μέσα και δεν έχετε χάσει από την τρίτη φωτογραφία, θα ήμουν έκπληκτος».

Ο κ. Μπουρδανιώτης με μία από τις τρεις φωτογραφίες που πούλησε στη δημοπρασία. Φωτογραφία: Andriana Simos / The Greek Herald

Η έκθεση διήρκεσε τρεις ημέρες μέχρι την Κυριακή, με τον κ. Μπουρδανιώτη να λέει ότι βίωσαν έντονη κίνηση στα πόδια και «υψηλός έπαινος και θετικά σχόλια από κάθε επισκέπτη που περπατούσε στις πόρτες».

«Η έκθεση ήταν σίγουρα μια υπέροχη αντανάκλαση της ελληνικής ιστορίας και κληρονομιάς μας. Ήταν τιμή να περπατάω και να βλέπω κάθε χαρακτηριστικό του προσώπου των Ευζώνων και να νιώθουμε σαν να ήμασταν εκεί εκεί. Μια τέτοια τιμή για την ελληνική νεολαία », λέει ο επισκέπτης της έκθεσης, Βούλα Βιάτος The Greek Herald.

Την τελευταία ημέρα, μαθητές από το τοπικό ελληνικό σχολείο παρακολούθησαν επίσης, μαζί με τους δασκάλους και τον διευθυντή του σχολείου, για να ακούσουν για τη δωρεά του κ. Μπουρδανιώτη. Τα νέα έφεραν ένα τεράστιο χαμόγελο στα πρόσωπα του παιδιού, γνωρίζοντας ότι η ελληνική γλώσσα και ο πολιτισμός θα συνέχιζαν να ευδοκιμούν στην Καμπέρα για τα επόμενα χρόνια.

Μερικές από τις φωτογραφίες του Νικ Μπουρδανιώτη. Φωτογραφία στα αριστερά: Andriana Simos / The Greek Herald. Φωτογραφία στα δεξιά: Γιώργος Καραντώνης.

Αν θέλετε να δείτε το “The Evzones Collection”, ο επόμενος προορισμός είναι η Μελβούρνη από τις 26 Μαρτίου έως την 1η Απριλίου στο Oakleigh Grammar School Hall.

Η έκθεση χρηματοδοτείται από την Kalymnian Association of NSW. Συμμετέχοντες περιλαμβάνουν: Η Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, Greek City Times, Image Smart, Hellenic Club of Sydney, Hellenic Club of Canberra, Greek National Day Day of Victoria, Oakleigh Grammar Victoria, The Greek Club Brisbane, St Nectarios Monastery South Australia, Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια του WA, και Williams Fashion Logistics.

Source