Η διαδικασία ψηφοφορίας έληξε στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Διαφήμιση

ΑΓΚΥΡΑ (AA) – Η διαδικασία ψηφοφορίας στις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (ΟΑΚ), η οποία πραγματοποιήθηκε στη σκιά των συγκρούσεων, έληξε.

Η Marie Madeleine Hoornaert Koué, πρόεδρος της Εθνικής Οργάνωσης Εκλογών (ANE), ανακοίνωσε στον Τύπο ότι η διαδικασία ψηφοφορίας στις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές, που ξεκίνησε στις 06:30 σε ορισμένες περιοχές και στις 07:30 σε ορισμένες περιοχές λόγω προβλημάτων ασφαλείας, έχει λήξει.

Στις εκλογές, περίπου 1,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι πήγαν στις κάλπες για να εκλέξουν τον πρόεδρο και 140 μέλη του κοινοβουλίου για να κυβερνήσουν τη χώρα για 5 χρόνια.

Εάν η απόλυτη πλειοψηφία δεν μπορεί να επιτευχθεί στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, θα πραγματοποιηθεί ένας δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο υποψηφίων με τις υψηλότερες ψήφους στις 14 Φεβρουαρίου.

Στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στη σκιά της σύγκρουσης, ο σημερινός Πρόεδρος Faustin Archange Touadera, ορίστηκε ως ο αγαπημένος υποψήφιος, καθώς και ο υποψήφιος του Κεντρικού Αφρικανικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κινήματος (MLPC), πρώην πρωθυπουργός Martin Ziguele, μεταβατική Πρόεδρος 2014-2016 Catherine Samba-Panza και το Κόμμα Ανανέωσης του OAC (URCA) υποψήφιος Anicet-Georges Dologuele διαγωνίστηκε.

Ο Πρόεδρος Touadera έπαιξε στο Γυμνάσιο της Μπογκάντα ​​στην πρωτεύουσα Μπανγκούι, όπου υπέστη εκτεταμένα μέτρα ασφαλείας που παρέχονται από Ρώσους μισθοφόρους και Ειρηνευτές των Ηνωμένων Εθνών της Ρουάντα.

Ο αποτιθέμενος ηγέτης François Bozize, που εμφανίζεται ως το όνομα πίσω από τις συγκρούσεις του ΟΗΕ, κάλεσε τους υποστηρικτές του να μποϊκοτάρουν τις εκλογές με ένα βίντεο που μοιράστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το πρωί των εκλογών.

Από την άλλη πλευρά, δεν μπορούσαν να διεξαχθούν εκλογές σε ορισμένα μέρη της χώρας, περίπου το 80% των οποίων ελέγχονταν από ένοπλες ομάδες, σύμφωνα με δημοσιεύματα των εθνικών μέσων ενημέρωσης. Αναφέρθηκε ότι πολλοί ψηφοφόροι δεν μπορούσαν να ψηφίσουν στις πόλεις Bouar, Bozoum και Bossangoa, που βρίσκονται στα σύνορα του Καμερούν, όπου οι φωνές της σύγκρουσης ακούγονταν μέχρι το πρωί.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της ΟΑΚ αρνήθηκε να αποδεχθεί την υποψηφιότητα του Φρανσουά Μπόζεζ για τις προεδρικές εκλογές, ο οποίος εμφανίστηκε ως ο ισχυρότερος υποψήφιος εναντίον του σημερινού Προέδρου Τουδάρα, αφού ήταν στον κατάλογο κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την κατηγορία “εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και απόπειρα γενοκτονίας”. Βίαιες συγκρούσεις είχαν αρχίσει μεταξύ των ομάδων.

Η κυβέρνηση κατηγόρησε τον Μπόζεζ ότι προετοιμάζεται για πραξικόπημα, αναφέροντας τον Μπόζεζ ως υπεύθυνο για τις συγκρούσεις που ξεκίνησαν μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των ανταρτών στη χώρα στις 18 Δεκεμβρίου.

– Αιτήματα για στρατιωτική βοήθεια από τη Ρωσία, τη Γαλλία και τη Ρουάντα

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΟΑΚ Sylvie Temon ζήτησε βοήθεια από τη Ρωσία και τη Ρουάντα για να εξασφαλίσει την εκλογική διαδικασία.

Ενώ η Ρουάντα και η Ρωσία ανταποκρίθηκαν θετικά στο αίτημα της ΟΑΚ για βοήθεια και έστειλαν εκατοντάδες στρατεύματα στη χώρα, η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα παρέχει αεροπορική υποστήριξη για την καταπολέμηση των ανταρτών και για τη διασφάλιση της ασφάλειας των εκλογών.

.Source