Η «διαλείπουσα νηστεία» πρέπει να γίνεται υπό τον έλεγχο ιατρού και διαιτολόγου

Πανεπιστήμιο Επιστημών Υγείας (SBU) Καθηγητής Τμήματος Ενδοκρινολογίας και Μεταβολικών Νοσημάτων. Δρ. Ο Μουσταφά Αλτάι προειδοποίησε ότι η διαλείπουσα νηστεία πρέπει να γίνεται υπό τον έλεγχο γιατρού και διαιτολόγου.

Καθηγητής Δρ. Στη γραπτή του δήλωση, ο Altay δήλωσε ότι η διαλείπουσα νηστεία, η οποία ονομάζεται «διαλείπουσα νηστεία» στην ιατρική γλώσσα, είναι πλέον γνωστή από πολλούς ως «διαλείπουσα νηστεία» και «διατροφή νηστείας», είναι ένας τύπος δίαιτας που προσπαθεί να είναι εφαρμόζεται σε πολλούς τομείς και έχει γίνει τρόπος ζωής για ορισμένους.

Επισημαίνοντας ότι η διαλείπουσα νηστεία έχει ασκηθεί από τα αρχαία χρόνια, ο Altay είπε ότι ο Ibn-i Sina τόνισε ότι μετά το φαγητό, δεν πρέπει να τρώει ή να πίνει τίποτα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο Αλτάι δήλωσε ότι οι ιστορικοί είπαν ότι είχε τη συνήθεια να τρώει 2 γεύματα την ημέρα κατά την Οθωμανική περίοδο και ότι η νηστεία στις ουράνιες θρησκείες ήταν επίσης ένας τύπος διαλείπουσας πείνας.

Δηλώνοντας ότι το άτομο που ασκεί διαλείπουσα νηστεία διαιρεί την ημέρα σε “ώρες που μπορούν να καταναλωθούν” και “ώρες για να πεινάσουν”, η διάρκεια της νηστείας κυμαίνεται συνήθως μεταξύ 12-24 ωρών και αυτές οι περίοδοι, οι τύποι φαγητού που πρέπει να τρώγονται και εάν εφαρμόζεται περιορισμός θερμίδων. σημειώνεται ότι ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο της πείνας.

Καθηγητής Δρ. Altay, οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενοι διαλείπουμενοι τύποι νηστείας, “16/8 δίαιτα βασισμένη στην αρχή του πεινασμένου για 16 ώρες και φαγητό για 8 ώρες, 5/2 δίαιτα με πολύ χαμηλές θερμίδες (400-600 θερμίδες) 2 ημέρες την εβδομάδα και 5 ημέρες κατανάλωσης τροφής όπως επιθυμείτε και πολύ χαμηλές θερμίδες μία μέρα, εναλλακτική μέρα πείνας, όπου η κανονική διατροφή ακολουθεί συνεχώς την άλλη την επόμενη μέρα.

“Το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να είναι καλύτερο”

Αναφερόμενος στις μελέτες για τη διαλείπουσα νηστεία, ο Altay εξέφρασε μερικά από τα παρατηρούμενα αποτελέσματα ως εξής:

“Η ισορροπία της ζάχαρης αλλάζει θετικά, ο μεταβολισμός βελτιώνεται, ο λιπώδης ιστός μειώνεται, η απώλεια βάρους, η αρτηριακή πίεση μειώνεται, οι επιβλαβείς ουσίες για τα κύτταρα μειώνονται, το άγχος για τα κύτταρα μειώνεται, τα επιβλαβή κύτταρα σκοτώνουν, οι δραστηριότητες επισκευής στο σώμα αυξάνονται, το αμυντικό σύστημα ενισχύεται και το σώμα είναι δύσκολο. Ως αποτέλεσμα, έχει παρατηρηθεί ότι το ποσοστό ασθένειας στα ζώα είναι χαμηλότερο και η διάρκεια ζωής είναι παρατεταμένη. Η ενεργειακή απόδοση παραγωγής επιτυγχάνεται με τη χρήση λιπαρών οξέων και κετονικών σωμάτων κατά τη διαλείπουσα νηστεία. Τα σώματα κετόνης έχουν θετικά επιδράσεις στον εγκέφαλο, τα νεύρα, τη γήρανση, τον καρκίνο και το καρδιαγγειακό σύστημα.

Είναι γνωστό ότι στην παχυσαρκία, το ανοσοποιητικό σύστημα καταστέλλεται από την επίδραση του υπερβολικού λιπώδους ιστού, εμφανίζεται μια φλεγμονώδης-φλεγμονώδης διαδικασία που ονομάζεται «χρόνια φλεγμονή», διαταράσσεται η μικροβιακή ευεργετική δομή που ονομάζεται «εντερικά μικροβιώματα» και οι ουσίες που είναι δηλητηριώδεις στα κύτταρα που ονομάζονται «ελεύθερες ρίζες οξυγόνου» αυξάνονται. Έχει αποδειχθεί ότι αυτά τα αρνητικά αποτελέσματα μπορούν να αντιστραφούν με την απώλεια λίπους και βάρους που συμβαίνει κατά τη διαλείπουσα νηστεία, δηλαδή, καταστέλλεται η φλεγμονή, ενισχύεται το αμυντικό σύστημα, μειώνονται οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου και βελτιώνεται το εντερικό μικροβιότα. Έτσι, έχει αποκαλυφθεί ότι με τη διαλείπουσα νηστεία, το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος μπορεί να είναι καλύτερο. “

“ΔΕΝ ΣΥΝΙΣΤΟΥΜΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΗ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥ ΜΕ ΕΙΔΙΚΗ ΝΟΣΗ”

Καθηγητής Δρ. Ο Μουσταφά Αλτάι επεσήμανε ότι σε μερικές μελέτες, έχει αποδειχθεί ότι ουσίες που είναι υπεύθυνες για την επίδραση βακτηριακών και ιογενών λοιμώξεων, που ονομάζονται «κυτοκίνες» και προκαλούν φλεγμονή, βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα στη διαλείπουσα νηστεία και στη νηστεία του Ραμαζανιού.

Δηλώνοντας ότι σε άλλες μελέτες, παρατηρήθηκε ότι ο αριθμός των ουδετερόφιλων και οι φυσικές τιμές του ανοσοποιητικού συμπλέγματος, όπως το κυκλοφορούν ανοσοσύμπλεγμα, δεν επηρεάστηκαν αρνητικά από τη διαλείπουσα νηστεία, δήλωσε ο Altay, “Επιπλέον, ορισμένοι ερευνητές έχουν χάσει βάρος με την επίδραση της διαλείπουσας νηστείας , το ανοσοποιητικό σύστημα ενισχύεται για τους προαναφερόμενους λόγους και το σώμα είναι έμμεσα πιο ανθεκτικό στις λοιμώξεις. Η γνώμη είναι αποδεκτή. ” έκανε την αξιολόγησή του.

Τονίζοντας ότι η διαλείπουσα νηστεία πρέπει να γίνεται υπό τον έλεγχο γιατρών και διαιτολόγων, ο Altay είπε, “Δεν συνιστούμε διαλείπουσα νηστεία σε άτομα με ειδικές παθήσεις και ασθένειες όπως εκείνες με χρόνιες παθήσεις όπως σοβαρή καρδιακή και νεφρική ανεπάρκεια, διαβητικούς με φτωχό αίμα έλεγχος της ζάχαρης, εκείνοι με διαβήτη, ηλικιωμένοι, έγκυες γυναίκες και θηλάζοντες. ” προειδοποίησε.

.Source