Η διαμονή μου σε μια αποικία Covid

Ασυμπτωματικό, βαριεστημένο και λαχταριστό αλάτι, ο Κυριάκος Ιακόβης περιγράφει την αποστολή του σε απομόνωση μετά την επιστροφή του από το Ηνωμένο Βασίλειο με κοροναϊό.

Έφτασα από το Ηνωμένο Βασίλειο στις 3 Ιανουαρίου, γνωρίζοντας ότι θα κλειδωθώ σε ένα ξενοδοχείο για μια εβδομάδα ως επισκέπτης της κυπριακής κυβέρνησης πριν μπορώ να πάω σπίτι.

Ήταν αναπόφευκτα οι αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο να καραντίνα, αφού ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε στις 19 Δεκεμβρίου την ύπαρξη ενός νέου στελέχους του Covid-19, το οποίο ήταν 70% πιο μολυσματικό. Οι ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο περπατούσαν με χρονοβόρες βόμβες κοραναϊού και το νησί έπρεπε να προστατευτεί.

Cyprus Mail Banner Cambridge International Primary Ιανουάριος 2020

Από την άλλη πλευρά, η Κύπρος δεν είχε απαγορεύσει τις αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οπότε μια εβδομάδα που φυλακίστηκε στο δωμάτιο ενός τυχαίου ξενοδοχείου, ακολουθούμενη από τρεις μέρες απομόνωσης στο σπίτι δεν ήταν παράλογη προϋπόθεση για την επιστροφή στη ζεστασιά και τον ήλιο του Ιανουαρίου.

Είχα το τεστ PCR στο αεροδρόμιο, αλλά συνειδητοποίησα ότι η ειδική μεταχείριση ήταν στο κατάστημα μόλις μπήκα στην αίθουσα ελέγχου διαβατηρίων. Όλοι οι επιβάτες που έφτασαν από το Γκάτγουικ οδηγάστηκαν από έναν αστυνομικό μέσω μιας κλειστής περιοχής σε ένα μόνο γραφείο μετανάστευσης.

Στο καρουσέλ αποσκευών, ένας σοβαρός αλλά φιλικός αστυνομικός περίμενε όλους τους πιθανούς μεταφορείς του νέου στελέχους Covid-19, και μας ζήτησε να συναρμολογούμε από μια πόρτα μόλις συλλέξαμε τις βαλίτσες μας. Λάβαμε τελικά τις παραγγελίες πορείας μας, κατευθυνόμενοι έξω σε ένα τμήμα της περιοχής παραλαβής επιβατών που ήταν υπό την αστυνομία.

Θα μπορούσατε να νομίζετε ότι έχετε φτάσει σε αστυνομικό κράτος ή ότι ταξιδιώτης ξαφνικά μεταφέρθηκε στη Ρουμανία του Τσαουσέσκου. Τέσσερις αστυνομικοί, ομολογουμένως για μια πιο ηλιόλουστη διάθεση από εκείνους στο διεθνές αεροδρόμιο του Βουκουρεστίου τη δεκαετία του 1980, κράτησαν τους επιβάτες εντός της περιορισμένης περιοχής και διασφάλισαν ότι κανείς δεν εξασφάλισε την ιδέα να κάνει δρομέα. Το πόσο μακριά θα έτρεχε κάποιος με ένα καροτσάκι στοιβασμένο με αποσκευές είναι μια ερώτηση που μόνο η λεπτομέρεια ασφαλείας μας μπορούσε να απαντήσει.

Υπήρχε επίσης ένας αξιωματικός της Εθνικής Φρουράς στα στρατεύματα του στρατού, που υποδηλώνει ότι δεν είχαμε φτάσει όχι σε αστυνομικό κράτος αλλά σε έναν που διοικεί ο στρατός. Τόσο μεγάλη ασφάλεια για δώδεκα κυρίως ηλικιωμένων επιβατών, που φυλάσσονται σαν να εκδοθήκαμε διεθνείς εγκληματίες που περιμένουν μεταφορά στις κεντρικές φυλακές της Λευκωσίας.

Ήλπιζα ότι θα μπορούσα να παραλάβω το αυτοκίνητό μου που είχα αφήσει στο αεροδρόμιο και να οδηγήσω στο ξενοδοχείο, μια εντελώς μη ρεαλιστική σκέψη υπό το στρατιωτικό καθεστώς του αεροδρομίου. Ακόμα, ρώτησα έναν από τους μπάτσους αν μπορούσα να πάω στο ξενοδοχείο με το αυτοκίνητό μου, αλλά μου είπαν ευγενικά ότι αυτό ήταν εκτός ερώτησης και ότι δεν θα χρεωθώ επιπλέον για το χώρο στάθμευσης ενώ ήμουν σε απομόνωση. Στη συνέχεια με συνόδευσε μέσα καθώς ήθελα να κάνω ανάληψη μετρητών από το ΑΤΜ και δεν θα μπορούσα πιθανώς να πάω εκεί μόνος μου. Δεν ήταν ότι ήμουν κίνδυνος πτήσης, καθώς είχα αφήσει τις αποσκευές μου στη ζώνη ασφαλείας, αλλά υποθέτω ότι υπήρχε κίνδυνος να πλησιάσω έναν αθώο παρευρισκόμενο και να βήξω τον Covid πάνω του.

Μόλις επιβιβαστήκαμε στον προπονητή και ο υπεύθυνος αστυνομικός διασφάλισε ότι είχε τον σωστό αριθμό επιβατών που κατευθυνθήκαμε στη φυλακή του ξενοδοχείου μας στην Αγία Νάπα. Κυριαρχούσε ένας αέρας παραίτησης. Κανένας από τους επιβάτες δεν αντάλλαξε μια λέξη με τους άλλους πιθανούς Covid αερομεταφορείς τους, σχεδόν σαν να ντρεπόταν ότι βρισκόταν σε αυτήν την κατάσταση, αποδεχόμενος τη μοίρα τους σιωπηλά.

Ένας αξιωματικός του στρατού βρισκόταν στο λόμπι του κατάλληλου ονόματος Ανώνυμου ξενοδοχείου για να εξασφαλίσει ότι όλοι οι επιβάτες έκαναν μια ομαλή ουρά και κράτησαν μια ασφαλή απόσταση καθώς συνέλεξαν τα κλειδιά του δωματίου τους και κατευθύνθηκαν στον επάνω όροφο. Οι αξιωματικοί του στρατού εκτελούν αστυνομικά καθήκοντα, επειδή η δύναμη υπερβαίνει την αστυνόμευση των περιορισμών των Covid, παρόλο που αμφιβάλλω ότι έχουν οποιαδήποτε εξουσία να διατάξουν σε απλούς πολίτες, χωρίς να έχει επιβληθεί στρατιωτικός νόμος.

Η καταδικαστική μου ποινή ξεκίνησε την Κυριακή στις 9.30μμ στο Anonymous hotel, μόλις 100 περίπου μέτρα από τη θάλασσα που θα μπορούσατε να δείτε από το μικρό μπαλκόνι του δωματίου. Θα μπορούσα να είχα κάνει χωρίς κρεβάτι, αρκεί να υπήρχε μπαλκόνι, όπου θα μπορούσα ελεύθερα να απολαύσω τον εθισμό μου στη νικοτίνη. Ήμουν επίσης χαμηλή σε καπνό, αλλά την επόμενη μέρα ένας ξενοδοχειακός εργαζόμενος μου έφερε ευγενικά μια προμήθεια για να με δει όλη την εβδομάδα.

Δυνατότητα Κυριάκος Το Μπαλκόνι προσφέρει σωτηρία για όσους έχουν εθισμό στη νικοτίνη
Το Μπαλκόνι παρέχει σωτηρία για όσους έχουν εθισμό στη νικοτίνη

Τη Δευτέρα ήρθε το τηλεφώνημα. Είχα δοκιμάσει θετικά για το Covid-19 και μου είπαν ότι θα επικοινωνήσω με το Υπουργείο Υγείας για να ανακοινώσω τη μοίρα μου. Πρέπει να είναι ψευδώς θετικό, είπα στον καλούντα, καθώς δεν είχα συμπτώματα. Είχα καταρροή και φτέρνισα την προηγούμενη μέρα, αλλά αυτά τα συμπτώματα είχαν εξαφανιστεί και ένιωθα καλά. «Θα κληθείς από το υπουργείο», είπε και έκλεισε το τηλέφωνο.

Εκτός από το να ανησυχώ ότι η ασυμπτωματική κατάστασή μου θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια πλήρη περίπτωση κοροναϊού και να απαιτήσει μια θητεία σε μια ΜΕΘ όπου δεν θα μπορούσα να καπνίσω, ήμουν πιο πανικός για την προοπτική της φυλάκισης να παραταθεί σε 15 ημέρες απομόνωση κανονισμού για θετικές περιπτώσεις. Ποτέ πριν στη ζωή μου δεν είχα κλειδωθεί στο εσωτερικό για περισσότερο από λίγες μέρες και τώρα θα ήμουν μέσα σε ένα ολόκληρο δεκαπενθήμερο. Αν ήμουν Ακελίτης, θα έλεγα τον εαυτό μου πολιτικό κρατούμενο, θύμα της κρατικής καταπίεσης του Κόβιτς.

Διαθέτει θέα στον Κυριάκο από το παράθυρο
Θέα από το παράθυρο

Μια ευγενική γυναίκα από το υπουργείο με το όνομα Angelo κάλεσε μετά από λίγες ώρες για να με ενημερώσει ότι θα έπρεπε να μεταφερθώ από το Anonymous στη σύγχρονη αποικία λεπρών που στεγάζεται στο Eden Seniors Resort στην Τερσεφάνου, στη Λάρνακα περιοχή, όπου διατηρούνται όλες οι θετικές περιπτώσεις από το εξωτερικό. Ένα ασθενοφόρο θα σταλεί αργότερα το απόγευμα ή το πρώτο πράγμα την Τρίτη για να με πάρει.

Προτείνω εποικοδομητικά ότι θα μπορούσα να φτιάξω τον δικό μου δρόμο στην Εδέμ με το δικό μου αυτοκίνητο, το οποίο θα μπορούσε να μου φέρεται στην Αγία Νάπα. Θα μπορούσα ακόμη και να πάω σπίτι, όπου μένω μόνος μου, και να ελευθερώσω τον φορολογούμενο το λογαριασμό για τη διαμονή στο ξενοδοχείο και το ασθενοφόρο. Η Άντζελο πίστευε ότι ήταν καλή ιδέα, αλλά θα έπρεπε να επικοινωνήσει με τον προϊστάμενό της. Κάλεσε λίγο αργότερα για να με ενημερώσει ότι τα πρωτόκολλα για την υγεία έπρεπε να ακολουθηθούν επειδή οι άνθρωποι που είχαν επιτραπεί να πάνε σπίτι στο παρελθόν απέτυχαν να απομονωθούν. Μου ευχήθηκε μια γρήγορη ανάρρωση.

Δεν ήταν πραγματικά ασθενοφόρο που με πήρε την Τρίτη το πρωί. Ήταν ένα mini-van, με ένα φύλλο perspex που χωρίζει τα μπροστινά καθίσματα από το υπόλοιπο του οχήματος. Τουλάχιστον, δεν χρειάστηκε να αισθάνομαι ένοχος για να πάρω ένα πραγματικό ασθενοφόρο εκτός υπηρεσίας για να φτάσω στην αποικία Covid.

Το Eden Seniors Resort έμοιαζε με οποιοδήποτε άλλο ξενοδοχείο από έξω, που βρίσκεται στα περίχωρα του χωριού, αλλά μόλις μπήκες μέσα ήταν σαν ένας διαστημικός σταθμός, όλο το προσωπικό φορούσε λευκά, κουκούλα στολές, γάντια και γείσο. Οι χωροφύλακες ήταν εξαιρετικά φιλικοί, χαρούμενοι, κουραστικοί και πολύ εξυπηρετικοί. Ό, τι ζητήσατε ήταν ευτυχείς να φτάσουν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Σε αντιμετώπισαν σαν επισκέπτης του ξενοδοχείου και όχι ως κρατούμενος που ένιωσες ότι ήσουν.

Το δωμάτιο στο Eden είναι πολύ πιο ευρύχωρο από το ξενοδοχείο και έτσι είναι το μπαλκόνι, το οποίο ήταν εξίσου καλό με 13 μέρες εκεί να περιμένουμε. Ήταν ένα δίκλινο δωμάτιο που κανονικά φιλοξενούσε δύο ηλικιωμένους, και αυτός ήταν ο λόγος που υπήρχαν δύο γραφεία, δύο τηλεοράσεις και μια κουρτίνα που μπορούσαν να τραβηχτούν μεταξύ των κρεβατιών. Όλοι ήταν ελεύθεροι να κάνουν μια βόλτα στους διαδρόμους ή να καθίσουν εκεί για μια αλλαγή τοπίου. Ήμασταν όλοι μολυσμένοι, οπότε δεν υπήρχε φόβος να πιάσουμε τον ιό ή να τον δώσουμε σε κανέναν.

Χαρακτηριστικό Kyriacos Το δωμάτιο είναι συνήθως για δύο άτομα με κουρτίνα για να χωρίσουν τα κρεβάτια και τις τηλεοράσεις
– Το δωμάτιο είναι συνήθως για δύο άτομα με κουρτίνα για να χωρίσουν τα κρεβάτια και τις τηλεοράσεις

Ο μόνος φόβος μου ήταν ότι ο ιός θα εξελιχθεί σε πραγματικό McCoy. Παρόλο που ήμουν εντελώς ασυμπτωματικός, είχα μερικούς φίλους, κυρίως σε σχέση με τα τρόφιμα. Ένα σύμπτωμα είναι η πλήρης απώλεια μυρωδιάς και γεύσης. Κάθε φορά που έτρωγα, αναρωτιόμουν αν είχα χάσει την αίσθηση της γεύσης μου ή το φαγητό ήταν απλό. Δεν μπορούσα καν να πραγματοποιήσω το «τεστ αλατιού» γιατί το μόνο που πήραμε με κάθε γεύμα ήταν ένα μικροσκοπικό φακελάκι αλατιού, που για έναν βαρύ χρήστη σαν εμένα δεν έκανε καμία διαφορά στη γεύση του φαγητού. Ένα μέρος από εμένα σχεδόν ήθελε να βιώσω τουλάχιστον ένα σύμπτωμα του ιού για να κάνω τη φυλακή μου αξιόλογη. Ανέπτυξα επίσης μια θεωρία συνωμοσίας – η κυβέρνηση είχε δώσει εντολή στα ξενοδοχεία να παρέχουν στους κρατουμένους Covid ήπια τροφή για να τους πείσουν ότι έχουν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα και ότι η φυλάκιση τους ήταν δικαιολογημένη. Ήταν ένας τρόπος διασφάλισης της υπακοής και της συμμόρφωσης των επισκεπτών.

Πριν από τρεις ημέρες, ένας φίλος πήγε ευγενικά από τη Λευκωσία για να μου φέρει λίγο καπνό και σνακ, αλλά το πιο σημαντικό, αλάτι. Άλλαξε τη ζωή μου. Το φαγητό ξαφνικά είχε 10 φορές καλύτερη γεύση και η ζωή άξιζε να ξαναζήσει, ακόμα και σε φυλακές. Στο τέλος, συνειδητοποίησα ότι μπορώ να ανεχθώ την κατάργηση της ελευθερίας μου για μία ή δύο εβδομάδες, αρκεί να έχω αρκετή ποσότητα αλατιού για να με δει μέσα από τη δοκιμασία.

Θα ελευθερωθώ τη Δευτέρα.

Δυνατότητα Kyriacos The Tiny Salt Sachet παρεχόμενα (δεξιά) και τι πραγματικά απαιτείται για να γευτείτε τα γεύματα (αριστερά)
Το μικροσκοπικό σακουλάκι αλατιού που παρέχεται (δεξιά) και τι πραγματικά απαιτείται για να γευτείτε τα γεύματα (αριστερά)

Cx02β

Source