Η Διεθνής Ημέρα Μητρικής Γλώσσας βρίσκει τα περισσότερα παιδιά της Μέσης Ανατολής είναι πολύγλωσσο

Το να μιλάς μια γλώσσα στο σχολείο και να μιλάς μια άλλη στο σπίτι μπορεί να είναι ένα «μεγάλο πρόβλημα», αλλά οι νέες προσεγγίσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν, λέει ο ειδικός

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν κηρύξει τη Διεθνή Ημέρα της Μητρικής Γλώσσας στις 21 Φεβρουαρίου – σκοπός της οποίας είναι «η προώθηση της διατήρησης και προστασίας όλων των γλωσσών που χρησιμοποιούνται από τους λαούς του κόσμου».

Πολλές γλώσσες χρειάζονται αυτήν την προστασία. Σύμφωνα με την UNESCO, 200 γλώσσες έχουν πεθάνει τις τελευταίες τρεις γενιές, και από τις 6.000 περίπου γλώσσες που υπάρχουν σήμερα, περισσότερες από 500 απειλούνται σοβαρά, περίπου ο ίδιος αριθμός απειλείται σοβαρά, πάνω από 600 σίγουρα απειλούνται και πάνω από 600 μη ασφαλείς.

Οι κύριες γλώσσες που ομιλούνται εγγενώς στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική περιλαμβάνουν αραβικά, περσικά, τουρκικά, κουρδικά, ελληνικά, Berber και εβραϊκά. Μερικά από αυτά θεωρούνται καλύτερα ως γλωσσικές οικογένειες, που περιέχουν πολλές, μερικές φορές αμοιβαία ακατανόητες διαλέκτους. Εάν κάποιος περιλαμβάνει όλες τις κύριες διαλέκτους καθώς και μικρότερες, μειονοτικές γλώσσες, περίπου 60 γλώσσες ομιλούνται εγγενώς στην περιοχή.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι διάλεκτοι είναι η μητρική γλώσσα, επίσης γνωστή ως η γλώσσα του σπιτιού, δήλωσε ο καθηγητής Sharon Armon-Lotem, καθηγητής γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Bar-Ilan στο Ισραήλ. Ο Armon-Lotem, ο οποίος διευθύνει επίσης τον τοπικό κλάδο της οργάνωσης Bilingualism Matters, είπε ότι τα περισσότερα παιδιά στη Μέση Ανατολή αναγκάζονται να γίνουν πολύγλωσσο, ακόμη και στη δική τους γλωσσική κατηγορία, επειδή μαθαίνουν μια γλώσσα ή διάλεκτο στο σπίτι και μια άλλη, συνήθως πιο τυπική μορφή της γλώσσας, στο σχολείο.

Οι οικιακές γλώσσες πρέπει να γιορτάζονται, ειδικά την Παγκόσμια Ημέρα της Μητρικής Γλώσσας, δήλωσε ο Armon-Lotem. Είναι μια ευκαιρία για τα σχολεία να αναγνωρίσουν, να τιμήσουν και να υποστηρίξουν τις οικιακές γλώσσες.

Το γεγονός ότι οι περισσότεροι Άραβες ομιλητές μελετούν σε μια γλώσσα στο σχολείο και μιλούν μια άλλη στο σπίτι – ένα φαινόμενο γνωστό ως diglossia – μπορεί να είναι ένα «μεγάλο πρόβλημα», καθηγητής Elitzur Bar-Asher Siegal, καθηγητής γλωσσολογίας στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, είπε στο Media Line.

«Το μεγαλύτερο μέρος της Μέσης Ανατολής δεν επικοινωνεί στη γλώσσα του στο σχολείο», εξηγεί ο Bar-Asher Siegal. «Είναι κάτι με το οποίο αγωνίζονται πραγματικά».

Τα σχολεία διδάσκουν στα Modern Standard Arabic, ή Fusha. Τα αραβικά μέσα χρησιμοποιούν επίσης την τυπική φόρμα, όπως και τα βιβλία. Αυτή η τυπική γλώσσα θεωρείται ότι ενώνει τον αραβικό κόσμο, λέει. Αλλά γενικά δεν είναι η γλώσσα που ομιλείται ή γράφεται στο σπίτι. Λόγω αυτού, λέει ο Bar-Asher Siegal, τα παιδιά που μιλούν αραβικά μαθαίνουν πιο αργά και δεν έχουν το ίδιο πλούσιο επίπεδο έκφρασης όταν μιλούν.

Οι μαθητές συχνά εκτίθενται σε πρόσθετες γλώσσες στο σχολείο, περιπλέκοντας περαιτέρω θέματα. Τα αγγλικά και τα γαλλικά διδάσκονται ευρέως ως δεύτερες γλώσσες σε ολόκληρη την περιοχή. Τα εβραϊκά είναι μια απαιτούμενη δεύτερη γλώσσα σε αραβικά ισραηλινά σχολεία και τα αραβικά προσφέρονται συχνά ως προαιρετική δεύτερη γλώσσα σε εβραϊκά ισραηλινά σχολεία.

Ο Bar-Asher Siegal επισημαίνει μερικές προσεγγίσεις που θα μπορούσαν να εισαχθούν για να βοηθήσουν τους μαθητές να αναπτύξουν ένα πλουσιότερο επίπεδο έκφρασης στα Modern Standard Arabic και στις δικές τους γλώσσες. Τα βιβλία θα μπορούσαν να δημοσιεύονται σε συγκεκριμένες διαλέκτους και όχι μόνο στα Σύγχρονα Αραβικά. Επίσης, τα τυπικά αραβικά θα μπορούσαν να διδαχθούν από πολύ νεαρή ηλικία, ώστε να γίνει «σαν μια άλλη μητρική γλώσσα».

Το ίδιο ισχύει και για την περσική γλώσσα. Ένα τυπικό, κλασικό περσικό διδάσκεται στο σχολείο και χρησιμοποιείται στη λογοτεχνία, ενώ τα παιδιά μιλούν μητρική γλώσσα στο σπίτι. Οι τρεις τυπικές ποικιλίες περσικής περιλαμβάνουν το Ιράν περσικό ή το Φάρσι, το οποίο ομιλείται στο Ιράν καθώς και από μειονότητες στο Ιράκ. Ανατολική Περσική ή Νταρί, ομιλείται στο Αφγανιστάν. και Τατζικικά Περσικά, που ομιλούνται στο Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν.

Τουρκία Τουρκικά, ή Κωνσταντινούπολη Τουρκικά, είναι η πιο κοινή από τις τουρκικές γλώσσες και την εθνική γλώσσα της Τουρκίας. Υπάρχουν, ωστόσο, περισσότερες από 30 διάλεκτοι.

Η ελληνική είναι η επίσημη γλώσσα στην Ελλάδα και την Κύπρο, και ομιλείται από περισσότερα από 13 εκατομμύρια άτομα σε Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία, Αλβανία και Τουρκία.

Η αραμαϊκή, μια σημιτική γλώσσα που κάποτε ήταν πολύ εξέχουσα, ομιλείται τώρα σε πολλές διαλέκτους, αλλά κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Ομιλούμενο κυρίως από τις παλαιότερες γενιές αλλά δεν παραδόθηκε στους απογόνους τους, αυτή τη στιγμή είναι η μητρική γλώσσα μιας μικρής ομάδας ανθρώπων στην Τουρκία που έφυγαν από το Ανατολικό Κουρδιστάν. Οι κάτοικοι τριών χωριών στη Συρία χρησιμοποιούν επίσης τα αραμαικά ως μητρική τους γλώσσα, αλλά λίγα είναι γνωστά για την τρέχουσα κατάστασή τους λόγω του εμφυλίου πολέμου στη Συρία.

Εκτιμάται ότι περίπου 9 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μιλούν κάποια σύγχρονα εβραϊκά, τα οποία αναβίωσαν ως ομιλούμενη γλώσσα τον 19ο και 20ο αιώνα και είναι η επίσημη γλώσσα του Ισραήλ. Οι Άραβες πολίτες του Ισραήλ μπορούν να μιλούν εβραϊκά ως δεύτερη και μερικές φορές τρίτη γλώσσα. Επιπλέον, πολλοί μετανάστες στο Ισραήλ μιλούν άλλη μητρική γλώσσα, όπως Ρωσικά, Αμαρικά, Γαλλικά ή Αγγλικά.

Τα Αγγλικά είναι μια διεθνής γλώσσα και πολλοί μαθητές σε όλη τη Μέση Ανατολή μαθαίνουν επίσης Αγγλικά στο σχολείο ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα Γαλλικά, θεωρούνται επίσης διεθνή γλώσσα και ευνοούνται σε πρώην γαλλικές χώρες όπως ο Λίβανος και το Μαρόκο.

Source