Η δικαστική μεταρρύθμιση πρέπει να αποφεύγεται από τις εκλογές, λέει ο επικεφαλής του Δικηγορικού Συλλόγου

Η δικαστική μεταρρύθμιση δεν πρέπει να αποτελέσει μέρος της τρέχουσας εκλογικής διαδικασίας, δήλωσε την Κυριακή ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κύπρου Χρήστος Κληρίδης.

Είπε ότι το κοινοβούλιο μπορεί και πρέπει να προχωρήσει με την ψηφοφορία για τα τρία νομοσχέδια και ενώ έχουν διατυπωθεί επιφυλάξεις σχετικά με το Ανώτατο Δικαστήριο, η μεταρρύθμιση πρέπει να προχωρήσει αμέσως.

«Επιφυλάξεις για το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (διορισμοί-προαγωγές), λόγω της συμμετοχής του Γενικού Εισαγγελέα και του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Κύπρου δεν αποτελούν εμπόδιο για την άμεση μεταρρύθμιση», είπε.

Αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση, είπε ότι «στοχεύει στην ακρόαση όλων των καθυστερημένων υποθέσεων τα επόμενα δύο – τρία χρόνια, στην αναβάθμιση της ποιότητας των αποφάσεων και στη διασφάλιση ότι ένα νέο σύγχρονο σύστημα δικαιοσύνης θα εξυπηρετήσει την κοινωνία, την οικονομία και άνθρωποι », σημειώνοντας ότι αυτό θα ξεκινήσει με τα ανώτερα δικαστήρια προτού φτάσει στα κατώτερα δικαστήρια.

Η μεταρρύθμιση προβλέπει 16 μέλη του Εφετείου σε τομείς εξειδίκευσης (Διοικητικό / Συνταγματικό / Αστικό και Ποινικό), προβλέπει ένα νέο Συνταγματικό Δικαστήριο και ένα νέο Ανώτατο Δικαστήριο Αστικών και Ποινικών Εφέσεων – Τρίτο Πρωτοδικείο.

Τρία νέα δικαστήρια και 19 επιπλέον δικαστές θα χειριστούν τις καθυστερημένες 5.000 υποθέσεις, είπε, η οποία πιστεύει ότι θα τους πάρει δύο έως τρία χρόνια.

Source