Η «Δικοινοτική Ειρηνευτική Δραστηριότητα» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο

Με την υποστήριξη περισσότερων από 110 συνδικαλιστικών οργανώσεων, μη κυβερνητικών οργανώσεων και πολιτικών κομμάτων από το βόρειο και νότιο τμήμα της Κύπρου, διοργανώνεται μια δικοινοτική ειρηνευτική εκδήλωση το Σάββατο 24 Απριλίου.

Η εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί με το σύνθημα «Μαζί στο δρόμο προς την Ομοσπονδία», θα ξεκινήσει στις 17:00 μπροστά από το Old Peyak της Λευκωσίας με τη διοργάνωση της πλατφόρμας αυτής της χώρας είναι η βόρεια μας και από εκεί θα περπατήσουμε προς τον κοινό τόπο συνάντησης, την Πύλη της Πάφου. Ταυτόχρονα, θα συγκεντρωθούμε στη Λευκωσία Ελευθερία / Πλατεία Ελευθερίας στο Νότο και θα περπατήσουμε στην Πύλη της Πάφου.

Η συνέντευξη τύπου για την εκδήλωση «δικοινοτική ειρήνη» που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 24 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε σήμερα διαδικτυακά με τη συμμετοχή εκπροσώπων συνδικαλιστικών οργανώσεων, πολιτικών κομμάτων και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΤΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ …

Μιλώντας στη συνάντηση εκ μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς της εκδήλωσης, ο Γενικός Γραμματέας της Τουρκοκυπριακής Ένωσης Εκπαιδευτικών (KTÖS) Şener Elcil είπε ότι στις 24 Απριλίου, η επέτειος του δημοψηφίσματος του Σχεδίου Ανάν, λίγο πριν από το 5 + 1 ανεπίσημη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη στις 27 Απριλίου. Σημείωσε ότι διοργανώνουν αυτή τη μεγάλη εκδήλωση για να κάνουν τις φωνές να ακουστούν από εκείνους που πραγματικά θέλουν λύση.

Ζητώντας από όλους όσους αγαπούν τη χώρα τους και υποστηρίζουν τη λύση να συμμετάσχουν στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των μέτρων Covid-19, ο Elcil είπε: «Δεν πιστεύουμε στην ειλικρίνεια τόσο του κ. Αναστασιάδη όσο και του κ. Τατάρ. «Αγαπάμε τη χώρα μας στο σύνολό της, όχι το μισό, και ανησυχούμε για τη χώρα μας».

“Η ΚΥΠΡΟΣ ΤΟΥΡΚΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΒΑΣΗ ΜΙΑ ΑΙΤΗΣΗ ΔΥΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ, ΔΥΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

Στο κοινό δελτίο τύπου που διαβάστηκε μετά, ζητήθηκε από τους “πολιτικούς ηγέτες και των δύο πλευρών να εγκαταλείψουν την ανοιχτή ή μυστική αντίθεσή τους σε μια ομοσπονδιακή λύση και να ανταποκριθούν θετικά και σαφώς στις προτάσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, χωρίς τον κίνδυνο μόνιμης διχοτόμησης. και τεταμένες σχέσεις. “

Στη δήλωση, η οποία ανέφερε ότι «παρά την εκτεταμένη απογοήτευση, οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι έδειξαν μια πρωτοφανή αποφασιστικότητα στην επιθυμία τους για επανένωση και ειρήνη», η μόνη διαθέσιμη επιλογή για ένα ειρηνικό μέλλον είναι στη βάση της πολιτικής ισότητας που ορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ , κάτω από την ομπρέλα μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Τονίστηκε ότι επρόκειτο να επανενωθεί.

Η δήλωση απαίτησε επίσης “να ληφθούν εύλογες προφυλάξεις για να ανοίξουν οι πύλες διέλευσης Βορρά-Νότου και να εγκαταλείψουν όλες τις ενέργειες που τείνουν να τροφοδοτήσουν την ασταθή κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.” Και να λάβουν πρακτικά μέτρα για τη βελτίωσή της “.

Η δήλωση συνεχίστηκε ως εξής:

«Εμείς, ως τουρκοκύπριοι και ελληνοκυπριακοί οργανισμοί, πολιτικά κινήματα και άτομα που εκπροσωπούν την κοινωνία των πολιτών, επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας και την υποστήριξή μας στις επαφές που έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής και πιστεύουμε ότι αποτελούν το πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης λύσης αποδεκτής και από τις δύο πλευρές. Αυτές οι προσεγγίσεις αντιπροσωπεύουν το πολύτιμο πλεονέκτημά τους στο δρόμο για μια ειρηνική λύση στο Κυπριακό. “

Στη συνάντηση, την ίδια στιγμή, στην Αθήνα, τη Βρετανία και σε άλλες χώρες όπου οι Κύπριοι είναι πυκνοκατοικημένοι, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί και η άτυπη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη στις 27 Απριλίου, “Για να έχουμε ένα αποτέλεσμα που θα ανοίξει ο τρόπος για την Ομοσπονδία και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις “Σημειώθηκε ότι οι χώρες θα συναντηθούν με τους υπουργούς και τους βουλευτές και θα” εκφραστεί η “κοινή βούληση”.

.Source