“Η διπλωματία σε μια δυναμική που επηρεάζεται από την πανδημία και προκαλεί αλλαγή

Girne American University (ΓΑΤμήμα Πολιτικών Επιστημών, Τμήμα Διεθνών Σχέσεων. Μέλος, ΓΑ Διεθνής Σχολή Διπλωματίας και Εμπιστοσύνη. Res. Κύριε Διευθυντής Asst. Ανάδοχος Δρ. M. Sadık Akyar, η σημασία της «Επιστημονικής διπλωματίας» που ήρθε στην ημερήσια διάταξη με την πανδημία και Κορωνοϊός έκανε δηλώσεις σχετικά με τα εμβόλια.

«ΝΕΟ ΠΕΔΙΟ ΣΤΗ ΔΙΠΛΟΜΙΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ “

Σχεδόν όλοι συμφωνούν ότι το Covid-19 προκαλεί αλλαγές σε πολλές από τις δυναμικές στον κόσμο. Μια δυναμική που επηρεάζεται από την πανδημία και προκαλεί αλλαγές είναι η “Διπλωματία”. Στην πραγματικότητα, οι αλλαγές στη διπλωματία έχουν βιώσει από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, με εξελίξεις στην επιστήμη και την τεχνολογία. Τώρα, η ψηφιακή διπλωματία έχει αρχίσει να μεταφέρει τις πρακτικές της κλασικής διπλωματίας σε μια διαφορετική διάσταση συνδυάζοντας τον κυβερνοχώρο. Στην πραγματικότητα, η μεγαλύτερη καινοτομία που προσφέρει η ψηφιακή διπλωματία μπορεί να εξηγηθεί από τη συνεχή αλλαγή που επιφέρει η εποχή της πληροφορίας και της τεχνολογίας. Σε αυτό το πλαίσιο, σε αυτήν την περίοδο που βιώνεται το δεύτερο κύμα του Covid-19, η εύρεση, η προμήθεια και η εφαρμογή του εμβολίου φέρνει την επιστημονική διπλωματία στην ατζέντα ως σημαντικό μοχλό στο πεδίο της ψηφιακής διπλωματίας.

Ο Akyar έκανε δηλώσεις σχετικά με την επιστημονική διπλωματία. «Η επιστημονική διπλωματία είναι απλά. Μπορεί να οριστεί ως η ρύθμιση των διπλωματικών σχέσεων τοποθετώντας την επιστήμη και την τεχνολογία στο προσκήνιο στις σχέσεις μεταξύ χωρών και διεθνών οργανισμών. Η επιστημονική διπλωματία προβλέπεται να είναι δισδιάστατη. Η πρώτη διάσταση μπορεί να εξηγηθεί ως επιστημονική συνεργασία, η δεύτερη διάσταση, η παρακολούθηση νέων προϊόντων που παράγονται στη σχετική χώρα, η προμήθεια και η παραγωγή τους όταν απαιτείται εντός της χώρας. Εκτός από αυτές τις διαστάσεις? Θέματα όπως η ασφάλεια, η εκπαίδευση, η βιομηχανία και η δημόσια διπλωματία μπορούν να συμπεριληφθούν ανάλογα με τη φύση του θέματος. Έτσι, η επιστήμη και η τεχνολογία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μοχλοί στις σχέσεις των χωρών μεταξύ τους και με διεθνείς οργανισμούς. Για το λόγο αυτό, απαιτούνται επιστήμονες ή επαγγελματίες που έχουν εκπαιδευτεί στον σχετικό τομέα για την πραγματοποίηση επιστημονικής διπλωματίας. Επειδή το πιο σημαντικό ζήτημα εδώ είναι η διεξαγωγή επιστημονικής συνεργασίας ή η παρακολούθηση επιστημονικών μελετών. Έτσι, η εμπειρία και η εμπειρία των μελών των εξωτερικών υποθέσεων και η επιστημονική σοφία των επιστημόνων μετατρέπονται σε κοινή σοφία και το ενδιαφέρον της χώρας αναδεικνύεται.

Ένα από τα σημαντικά ζητήματα εδώ είναι ότι η βιομηχανική κατασκοπεία που είναι δημοφιλής κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου δεν πρέπει να συγχέεται με την επιστημονική διπλωματία. Ακόμη και η βιομηχανική κατασκοπεία έχει πλέον γίνει επιστημονικό αντικείμενο με αντίστροφη μηχανική. Στην πραγματικότητα, το TSK εφαρμόζει αυτό το ζήτημα μέσα του για πολύ καιρό. Οι στρατιωτικοί συνεργάτες της TAF δημιουργούνται με την ανάθεση αξιωματικού / στρατηγού που ανήκει σε αυτήν τη δύναμη στη σχετική χώρα, ανάλογα με τη δύναμη που έχει μεγαλύτερη σχέση. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ, όπου υπάρχουν περισσότερες σχέσεις μεταξύ των αεροπορικών δυνάμεων, διορίζονται αεροπόροι και διορίζονται αξιωματικοί / στρατηγοί ναυτικών στη Ρωσία, την Αγγλία και τις Κάτω Χώρες, όπου υπάρχουν περισσότερες ναυτικές σχέσεις. Ή, εάν οι σχέσεις με τη σχετική χώρα είναι πολύ εκτεταμένες, ο ειδικός διορίζεται από κάθε δύναμη. Έτσι, η ταχύτητα, η ευελιξία, η συνεργασία και η απλότητα παρέχονται κατά την εκτέλεση και την υλοποίηση έργων που εκτελούνται με τις σχετικές χώρες.

Πρόσφατα, παρόμοια ραντεβού έχουν γίνει από το Υπουργείο Εξωτερικών. Το πιο εντυπωσιακό από αυτά είναι ο διορισμός ενός οικονομικού επιστήμονα στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία του ΟΟΣΑ. Και πάλι, το Υπουργείο Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας διορίζει έναν ειδικό εκπρόσωπο σε εξωτερικές υποθέσεις που σχετίζονται με θέματα πληροφορικής. Η Τουρκία χρειάζεται ή σημαντική επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία καθώς κάνουμε τις πρεσβείες μας σε σχετικές χώρες ή ο διορισμός επαγγελματιών επιστημόνων μπορεί να αντιμετωπίσει μια σημαντική ανάγκη από αυτή την άποψη. Αυτό το ζήτημα δεν πρέπει μόνο να θεωρηθεί συνεργασία, αλλά και να εξεταστεί προκειμένου να εξαλειφθούν οι προβληματικοί τομείς. Για παράδειγμα; Αν και η πολιτική πτυχή του θέματος είναι περισσότερο, η Πρεσβεία της Ουάσιγκτον και οι Εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να ανατεθούν στην Πρεσβεία της Ουάσιγκτον και στους Εκπροσώπους του ΝΑΤΟ σχετικά με το πρόβλημα των S-400 και F-35 (Αυτό το ζήτημα δόθηκε ως παράδειγμα, ίσως υποβλήθηκε μια τέτοια αίτηση και η κοινή γνώμη. μπορεί να μην έχει κοινοποιηθεί σε). Όταν λαμβάνουμε ως παράδειγμα το ξέσπασμα Covid-19. Η χώρα όπου εμφανίστηκε η επιδημία, οι χώρες όπου άρχισαν να μελετώνται τα εμβόλια, η ενίσχυση των διπλωματικών αποστολών μας στην ΕΕ και τον ΠΟΥ με επιστήμονες και επαγγελματίες θα μπορούσε ίσως να εξαλείψει ορισμένους από τους προβληματικούς τομείς στον εμβολιασμό. Για παράδειγμα, εμείς, ως χώρα, μάθαμε ότι το εμβόλιο που βρέθηκε στη Γερμανία ήταν η εφεύρεση δύο Τούρκων επιστημόνων μετά τη διάδοσή του στο κοινό.

“Το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ”

Κάνοντας εξηγήσεις σχετικά με τις διαδικασίες για την εφαρμογή εμβολίων Covid-19 σε άτομα που ζουν στο εξωτερικό και που δεν είναι πολίτες αυτής της χώρας, Akyar · «Η ΕΕ, η οποία επικρίθηκε για την παθητική της στάση στην αρχή της πανδημίας, ξεκίνησε ταυτόχρονα δραστηριότητες εμβολιασμού σε όλες τις χώρες της ΕΕ, δημιουργώντας μια απίστευτη οργάνωση για την εφαρμογή του εμβολίου. Ένα άλλο παράδειγμα σχετικά με αυτό σχετίζεται με τη ΛΔΚ. Πραγματοποιείται επιστροφή χρημάτων των Τούρκων των Ουιγούρων στην Τουρκία και ισχυρισμοί σχετικά με τη σχέση μεταξύ του εμβολίου που θα αποσταλεί από την Κίνα. Λέγεται ακόμη ότι ο λόγος για την καθυστέρηση του εμβολίου είναι αυτό το ζήτημα. Αυτές οι πρακτικές μπορούν να θεωρηθούν ως η πρακτική της επιστημονικής διπλωματίας, αν και η τελευταία δεν είναι ηθική. Κατά την άποψή μας, το Υπουργείο Εξωτερικών αναμένει ένα σημαντικό ζήτημα να γίνει εντός του πεδίου της επιστημονικής διπλωματίας κατά την προσεχή περίοδο. που ζει στο εξωτερικό Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά πρέπει να εμβολιαστεί όχι πολίτης της Δημοκρατίας της Τουρκίας μπροστά στους πολίτες της χώρας. Επειδή η ΕΕ και ορισμένες αραβικές χώρες έχουν αρχίσει να εμβολιάζουν τους πολίτες τους. Ωστόσο, φοιτητές, εργαζόμενοι κ.λπ. που ζουν σε αυτές τις χώρες και όχι πολίτες. Υπάρχουν πολλοί Τούρκοι πολίτες σε θέσεις. Πώς θα εμβολιαστούν αυτοί οι πολίτες; Είμαστε σίγουροι ότι το Υπουργείο Εξωτερικών θα ενεργήσει όπως έκανε στη γέφυρα εκκένωσης αέρα που καθιέρωσε στην αρχή της πανδημίας, θα αποτρέψει τους πολίτες μας που ζουν στο εξωτερικό από το να πέσουν θύματα και θα δώσει σε ολόκληρο τον κόσμο ένα καλό παράδειγμα επιστημονικής διπλωματίας.

Υπάρχει ένα παρόμοιο ζήτημα πριν από την ΤΔΒΚ. Στην αρχή της πανδημίας, η ΤΔΒΚ ανακοίνωσε ένα πακέτο υποστήριξης για υπαλλήλους που θα ωφελούσαν μόνο τους πολίτες και τους Τούρκους πολίτες, και αυτή η δήλωση συγκέντρωσε αντίδραση. Επειδή ένας μεγάλος αριθμός πολιτών τρίτων χωρών εργάζεται και ζει στην ΤΔΒΚ. Επιπλέον, υπάρχουν περισσότεροι από 35000 αλλοδαποί φοιτητές, εξαιρουμένων των Τούρκων φοιτητών. Επομένως, ο εμβολιασμός υπηκόων τρίτων χωρών και ξένων φοιτητών που ζουν στην ΤΔΒΚ παραμένει σημαντικό ζήτημα. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση της ΤΔΒΚ μπορεί να αναζωογονήσει την οικονομία και να αυξήσει το χαρακτηριστικό της να αποτελεί κέντρο έλξης για τα επόμενα χρόνια, ανακοινώνοντας ήδη πώς θα εμβολιαστούν πολίτες τρίτων χωρών και αλλοδαποί φοιτητές, διασφαλίζοντας ότι οι μαθητές εκτός του νησιού έρχονται στο νησί το συντομότερο δυνατό. Μια άλλη ομάδα που πρέπει να εξηγηθεί πώς θα χορηγηθεί το εμβόλιο σε όλο τον κόσμο είναι οι αιτούντες άσυλο. Αν και οι περισσότεροι από αυτούς ζουν σε καταυλισμούς, οι περισσότεροι από αυτούς περπατούν κάπως στις σχετικές χώρες. Σε αυτό το ζήτημα, ο ΠΟΥ πρέπει να συνεργαστεί με τον ΙΜΟ και την Ύπατη Αρμοστεία για την επίλυση των αναγκών εμβολίων αυτών των ανθρώπων. Όταν είναι απαραίτητο, μπορεί να απαιτούνται επίσης εμβόλια ή οικονομική βοήθεια από τον ΠΟΥ. Επιπλέον, αυτές οι οργανώσεις θα πρέπει να καταβάλουν πιο συγκεκριμένες προσπάθειες για τον εμβολιασμό των προσφυγικών καταυλισμών, των νησιών του Αιγαίου, της νήσου Λαμπαντούσα και των αιτούντων άσυλο των Ροχίνγκας στη Μιανμάρ. Ο ΠΟΥ πρέπει να ανακοινώσει αμέσως το απαραίτητο σχέδιο υποστήριξης σε χώρες που δεν μπορούν να παρέχουν εμβόλια, αλλά δεν διαθέτουν το απαραίτητο τεχνικό προσωπικό για εφαρμογή. Οι συζητήσεις σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής του εμβολίου στην Τουρκία είναι μια πολύ απασχολημένη ατζέντα. Λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα που ανακύπτουν κατά τη διανομή της μάσκας, είναι φυσικά απαραίτητο να συναντηθεί η συζήτηση σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής του εμβολίου, το οποίο απαιτεί πολύ μεγαλύτερη λογιστική λειτουργία από αυτό. Ως επαγγελματικά έμπειρο προσωπικό στον τομέα της εφοδιαστικής, ειδικά στη διεθνή εφοδιαστική, μπορούμε να πούμε τα εξής. Η γενιά μας θα θυμάται. Είχαμε όλους τους εμβολιασμούς ενώ πήγαινα σχολείο, σε σχολεία. Ακόμα και τότε, οι πολίτες που δεν είχαν εμβολιαστεί πριν μπορούσαν να εμβολιαστούν στα σχολεία. Για αυτόν τον λόγο, προβλέπεται ότι τα πιο κατάλληλα μέρη για εμβολιασμό που θα χορηγηθούν τις επόμενες ημέρες είναι σχολεία που δεν χρησιμοποιούνται επί του παρόντος λόγω της πανδημίας. Επειδή τα σχολεία περιέχουν την απαραίτητη κοινωνική απόσταση όταν οι άνθρωποι μαζεύονται για εμβολιασμό και τις περιοχές που οι πολίτες θα χρειαστούν ενώ περιμένουν », είπε.

.Source