Η δωροδοκία του πρωθυπουργού της Λιβύης, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ΟΗΕ

Λήψη ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΥΠΡΟΥ. ΕΔΩ Android Για Android և ΕΔΩ για iOS

200.000 $ δωροδοκία που φέρεται να προσφέρεται από υποστηρικτές για να ανατρέψουν τον Abdul Hamid Dibeba ως πρωθυπουργό. Η δωροδοκία φέρεται να έλαβε χώρα σε ένα φόρουμ ξενοδοχείων στην Τυνησία

Οι σκιές γύρω από την απομάκρυνση του Abdul Hamid Dibeba δημιουργούν μια έκθεση του ΟΗΕ που κυκλοφόρησε ο Guardian, αμφισβητώντας τη νομιμότητα της εκλογής του, καθώς οι υποστηρικτές του φέρεται να προσέφεραν δωροδοκία 200.000 $ για να προσελκύσουν ψήφους. Μερικοί υποψήφιοι προσφέρθηκαν ακόμη και 500.000 ευρώ για να υποστηρίξουν τον Dibba, ο οποίος είχε προηγουμένως κατηγορηθεί για χρηματοδότηση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Οι υποστηρικτές της υπόθεσής της εργάζονται για να κάνουν το πραγματικό αντίγραφο αυτής της δήλωσης διαθέσιμο στο διαδίκτυο. Ο στόχος ήταν να εκλεγεί ένας προσωρινός πρωθυπουργός για να οδηγήσει τη χώρα στις εθνικές εκλογές του Δεκεμβρίου.

Υπήρχε ένταση στο λόμπι του ξενοδοχείου όταν οι εκπρόσωποι συνειδητοποίησαν ότι η δωροδοκία που τους πρόσφεραν ήταν χαμηλότερη από τις άλλες. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τον ομιλητή, υπήρχε μια προσφορά έως και 500.000 $ για υποστήριξη του πρωθυπουργού, ο οποίος θεωρείται φιλικός προς την Τουρκία.

Μια έκθεση του ΟΗΕ του τότε ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για τη Λιβύη αναφέρει ότι δύο από τους υποστηρικτές του κ. Dibeba δωροδοκήθηκαν τουλάχιστον τρία μέλη των εκλογικών δωροδοκίας μεταξύ 150.000 και 200.000 $. Η έκθεση αναμένεται να υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο αναμένεται να δημοσιευθεί στις 15 Μαρτίου.

Το γραφείο του πρωθυπουργού μιλά για Fake News

Ωστόσο, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός μίλησε για ψευδείς φήμες με στόχο τη διακοπή της πολιτικής διαδικασίας.

Ωστόσο, οι φήμες για δωροδοκία στο φόρουμ διαλόγου ήταν ισχυρές, ένα μυστικό στη Λιβύη για δύο μήνες. Οι 75 συμμετέχοντες υποστήριξαν την τετραμελή ομάδα του Dibbea, απέρριψαν τον κορυφαίο υποψήφιο για τη θέση του υπουργού Εσωτερικών, καθώς και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου της Λιβύης, οι οποίοι θεωρήθηκαν εξέχουσες προσωπικότητες.

“Η κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι ο ΟΗΕ προτιμά τη σκοπιμότητα εις βάρος της δικαστικής εξουσίας”, δήλωσε ο Elham Sound, διευθυντής νομικών υποθέσεων της Λιβύης και μέλος του φόρουμ.

Νωρίτερα το Σάββατο, έξι γυναίκες στο φόρουμ διαμαρτυρήθηκαν για τους ισχυρισμούς δωροδοκίας καθώς κάλεσαν τα Ηνωμένα Έθνη να δημοσιεύσουν την έκθεση για να τερματίσουν δυσφημιστικά σχόλια.

Η Πλατφόρμα Ειρήνης των Γυναικών της Λιβύης, ένας συνασπισμός ομάδων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έγραψε σε επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. “Τα συγκλονιστικά νέα της δωροδοκίας θέτουν υπό αμφισβήτηση την ακεραιότητα της διαδικασίας.” Προειδοποίησαν ότι οποιαδήποτε αποτυχία δημοσίευσης των αποτελεσμάτων ή απομάκρυνσης των εμπλεκομένων θα διαταράξει τη διαδικασία διαλόγου, με πιθανές αρνητικές συνέπειες για τις εκλογές. Τα αποτελέσματα της έρευνας διέρρευσαν στο AFP.

Ο ΟΗΕ αντιμετωπίζει ένα δίλημμα

Σύμφωνα με τον Guardian, η κρίση θέτει τα Ηνωμένα Έθνη σε δίλημμα. Από τη μία πλευρά, η οργάνωση μπορεί να απορρίψει την ιδέα μιας προσωρινής κυβέρνησης να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου, αντί να προωθήσει άμεσα αυτές τις εκλογές. Ο ΟΗΕ μπορεί να κηρύξει άκυρη την υποψηφιότητα του Νμπέιμπα, παραδίδοντας την κυβέρνηση σε έναν δεύτερο υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος θα αναλάβει τον πρωθυπουργό.

Η τρίτη επιλογή, ωστόσο, είναι να θεωρηθεί ανεπαρκής η απόδειξη և Αποδοχή των ισχυρισμών της Dbeiba. Οι χώρες της ΕΕ έχουν επενδύσει στο φόρουμ διαλόγου · θεωρείται ότι θα διστάσουν να ανατρέψουν το έργο του.

Το κοινοβούλιο της Λιβύης, η Βουλή των Αντιπροσώπων, επρόκειτο να συναντηθεί στη Sirte τη Δευτέρα. Εκτός από τους Λιβύους, οι μισθοφόροι Ρώσο-Σουδάν ζουν στην πόλη. Θα υπάρξει ψήφος εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση. Ωστόσο, οι αποκαλύψεις της Dbeiba και η αδυναμία της να διορίσει ένα υπουργικό συμβούλιο έθεσαν σε κίνδυνο ολόκληρη τη διαδικασία.

Πηγή: Πρώτο τεύχος

Source