Η εβδομάδα κρίσιμης απόφασης έκλεισε … | Δημοσιογράφος Κύπρος

Τα όρια έχουν μειωθεί, και τώρα είμαστε είκοσι τέσσερις ώρες μακριά από την εφαρμογή νέων οδυνηρών μέτρων, η οποία είναι μια άλλη προσπάθεια να σταματήσει η μαίνεται επιδημία και να προστατευθεί το σύστημα υγείας στα σύνορά της.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι τώρα πολύ ανησυχητική, καθώς ο αριθμός των νοσοκομειακών νοσοκομειακών νοσημάτων αυξάνεται κάθε μέρα. Την πέμπτη συνεχόμενη ημέρα, σημειώθηκε χθες ένα νέο αρνητικό ρεκόρ με 182 ασθενείς, 45 εκ των οποίων βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Αναφέρθηκαν επίσης δύο θάνατοι, αυξάνοντας τον αριθμό των θανάτων από τον Κώδικα 19 σε έξι τις πρώτες τρεις ημέρες του νέου έτους.

Το γεγονός ότι ένα νέο στέλεχος του ιού, το οποίο λένε οι επιστήμονες είναι πιο μεταδοτικό, περιπλέκει τις προσπάθειες στη χώρα μας, καθώς εκτιμάται ότι μπορεί ήδη να επηρεάσει την εξάπλωση του ιού. Ταυτόχρονα, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι εμβολιασμοί πραγματοποιούνται μέσω συσκευής στάγδην λόγω της έλλειψης εμβολίων, έως την αδειοδότηση της Moderna στις 6 Ιανουαρίου, από την οποία, ωστόσο, δεν έχουν γίνει πολλές παραγγελίες.

Σκέψεις για την αποκατάστασή του ΓΡΑΠΤΟ ΜΗΝΥΜΑ:
Οι επιστήμονες αξιολογούν την κατάσταση σήμερα, την οποία θα συζητήσουν σε συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας νωρίς το απόγευμα. Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου θα έχει επίσης συναντήσεις με τους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Παιδείας για να θέσει προτάσεις στο τραπέζι, να συζητήσει τις οικονομικές δυνατότητες του κράτους, να προετοιμάσει νέα προγράμματα, καθώς και τη δυνατότητα συμμετοχής μαθητών στα τραπέζια.

Οι προτάσεις των εμπειρογνωμόνων θα υποβληθούν στο Συμβούλιο Υπουργών την Πέμπτη ή την Παρασκευή, χωρίς να αποκλείεται η δυνατότητα σύγκλησης έκτακτης συνεδρίασης αύριο για το κλείσιμο των νέων κεφαλαίων, δεδομένου ότι ο όρος λήγει την Κυριακή 10 Ιανουαρίου. ,

Οι άλλες επιλογές δεν είναι πολλές. Η επιβολή καθολικού αποκλεισμού είναι πλέον καλά στο τραπέζι. Ένα καλό σενάριο είναι να διατηρήσετε τα υπάρχοντα γεγονότα, να προσθέσετε ακόμη περισσότερους περιορισμούς κυκλοφορίας, σκέφτοντάς το να το επαναλάβετε. Σε αυτό το σενάριο, άλλες λιανικές και συναφείς επιχειρήσεις παραμένουν ανοιχτές.

Ένα κακό σενάριο είναι η περίπτωση ενός γενικού αποκλεισμού, όπως συνέβη τον Απρίλιο, με το κλείσιμο του καταστήματος λιανικής, μόνο τις απαραίτητες επιχειρηματικές δραστηριότητες, την επιστροφή sms για συμβατικές κινήσεις.

Και στα δύο σενάρια, ωστόσο, η επιστροφή όλων των μαθητών στους πάγκους θα πρέπει να θεωρείται αμφισβητήσιμη, χωρίς να αποκλείεται, τουλάχιστον για γυμναστήρια και κολέγια, ότι τα μαθήματα διεξάγονται μέσω της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. «Πρέπει να δούμε αν μπορούμε να ανοίξουμε σχολεία ή αν θα συνεχίσουν τα μαθήματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ώστε να μην διακινδυνεύσουμε να μετατρέψουμε τα σχολεία σε νέο κέντρο μετάδοσης και να μεταφέρουμε τον ιό στο σπίτι», είπε. ΚΑΝΩ ΑΝΑΦΟΡΑ: Konstantinos iutis, Επικεφαλής Επιστημονικής Συμβουλευτικής Ομάδας.

Ωστόσο, σχεδιάζεται να επεκταθεί το μέτρο αποκατάστασης στο δημόσιο, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, το οποίο θα συνεχίσει να συνεργάζεται με το προσωπικό ασφαλείας, και ο ιδιωτικός τομέας θα επανέλθει στο ίδιο παράδειγμα όπου μπορεί να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο.

Ερωτηθείς εάν το επόμενο βήμα θα ήταν τελικά ένας γενικός αποκλεισμός, όπως τον περασμένο Απρίλιο, ο κ. Iutis είπε ότι αυτή ήταν η τελευταία λύση. Το μόνο μέσο που απομένει είναι να μειωθεί περαιτέρω η κινητικότητα και να «κλείσει» το λιανικό εμπόριο. Πρέπει να κοιτάξουμε πίσω τα δεδομένα για να τεκμηριώσουμε εάν ο έμπορος λιανικής διευκολύνει τη μεταφορά. Εάν αυτό δεν λειτουργήσει, μπορούμε να το αποθηκεύσουμε ως έσχατη λύση. «Την περασμένη εβδομάδα, η κινητικότητα μειώθηκε, γεγονός που θα βοηθήσει στον περιορισμό της μεταφοράς, καθώς έχουμε δει πολλά περιστατικά κατά τη διάρκεια των διακοπών».

Ανησυχία για τον νέο εκτελεστικό κλάδο
Οι ειδικοί ανησυχούν ότι η απόφαση θα λάβει υπόψη την ανάπτυξη ενός νέου μεταλλαγμένου στελέχους στην Κύπρο, το οποίο ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία. “Είναι σαφές ότι τα μέτρα που έχουμε λάβει πρέπει να παραμείνουν. “Δεν έχουμε πλέον μέρος για ξεκούραση, δεδομένης της νέας εκτελεστικής εξουσίας, η οποία είναι πιο εύκολη στη μεταφορά”, εξήγησε ο κ. Iutis.

Όπως ανακοινώθηκε χθες από το Υπουργείο Υγείας, το στέλεχος VOC 202012/01 βρέθηκε σε 12 από τα 19 δείγματα της περιόδου που μελετήθηκε από τις 6 έως τις 20 Δεκεμβρίου 2020. “Οι δώδεκα που βρέθηκαν ήταν από αφίξεις. Κάποιος πρέπει να πιστέψει ότι έχει ήδη εξαπλωθεί στην κοινότητα. Το στέλεχος έχει βρεθεί από τον Σεπτέμβριο και βρίσκεται ήδη σε δεκάδες χώρες, οπότε είναι πιθανό να εισαχθεί από άλλη χώρα στην Κύπρο. Επειδή μεταδίδεται τόσο εύκολα, πρέπει να αποδεχθούμε το γεγονός ότι ακόμη και αν ένα άτομο δεν παρευρεθεί σε αυτές τις εκδηλώσεις, μπορεί να το μεταδώσει στην κοινότητα. “Στην Αγγλία έχουμε δει ορισμένες περιοχές όπου αυτή η μετάλλαξη ήταν διαδεδομένη.”

Όπως εξήγησε ο καθηγητής Ιούτης, οι απόψεις ότι το νέο στέλεχος του ιού μεταδίδεται περισσότερο στα παιδιά δεν τεκμηριώνονται. “Ορισμένες νέες αναλύσεις φαίνεται να δείχνουν ότι το νέο στέλεχος δεν επηρεάζει περισσότερο τους νέους, αλλά επηρεάζει το ίδιο όλες τις ηλικιακές ομάδες. Είναι βέβαιο ότι αυτό το στέλεχος μεταδίδεται ευκολότερα από άτομο σε άτομο. Τα μέτρα προσωπικής προστασίας έχουν το ίδιο αποτέλεσμα, αλλά κατά κάποιο τρόπο ο ιός μεταδίδεται ευκολότερα στους ανθρώπους. Επιδημιολογικά, ο αριθμός των αναπαραγωγών (R) αυτού του στελέχους αυξάνεται κατά τουλάχιστον 0,4 “.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ.

Source