Η ΕΕ αποχώρησε από τη διάσκεψη, αλλά συμμετείχε σε διμερείς συναντήσεις

Γενεύη για διμερείς συναντήσεις με συμμετέχοντες, αλλά εκτός του συνεδρίου – ΕΕ

Λήψη ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΥΠΡΟΥ. ΕΔΩ Android για Android Տ ΕΔΩ για iOS

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αναχωρεί για τη Γενεύη αυτό το Σαββατοκύριακο για να παρακολουθήσει μια άτυπη συνάντηση 5 + 1 για την Κύπρο στις 27-29 Απριλίου. Το γεγονός ότι αυτή είναι η πρώτη τέτοια συνάντηση που είχε ο Γενικός Γραμματέας σε ένα χρόνο από το ξέσπασμα της επιδημίας δείχνει πόσο σημαντικός είναι αυτός και οι υποστηρικτές του.

Η 27η Απριλίου είναι αφιερωμένη στις διμερείς συναντήσεις του Γενικού Γραμματέα με τα μέρη և την πρώτη δεξίωση. Η δεύτερη μέρα ξεκινά το πρωί με σύνοδο ολομέλειας. Το απόγευμα, ο Γενικός Γραμματέας θα πραγματοποιήσει πολλές διμερείς συναντήσεις με τους δύο εγγυητές και το βράδυ δείπνο.

Την τρίτη ημέρα θα υπάρξουν περισσότερες διμερείς συναντήσεις հնարավոր πιθανή τριμερής συνάντηση του Γενικού Γραμματέα με τους δύο ηγέτες և στο τέλος της τελικής συνόδου ολομέλειας. Ο Γενικός Γραμματέας έχει ήδη δηλώσει στα μέρη ότι είναι έτοιμος να παραμείνει περισσότερο αν η συνάντηση αποδειχθεί εποικοδομητική.

Εκτός από τους δύο Υπουργούς Εξωτερικών των Αρχηγών Κρατικών Εγγυήσεων, ένας εκπρόσωπος της ΕΕ θα είναι παρών για διμερείς συναντήσεις χωρίς να παραστεί σε διάσκεψη. Ο κ. Guterres և Ο κ. Borrell συζήτησε το θέμα την περασμένη Κυριακή. Ωστόσο, δεν αναμένεται η παρουσία εκπροσώπου της ΕΕ. σε οποιαδήποτε διαδικασία συνάντησης, συμπεριλαμβανομένης της δεξίωσης και του δείπνου. Ομοίως, η ΕΕ δεν αναμένεται να διαδραματίσει μόνιμο ρόλο, όπως έπραξε στο μακρινό παρελθόν.

Κατά τη διάρκεια των επαφών πληροφοριών της συνάντησης, που ήταν μια υπενθύμιση της ιδέας των Τούρκων, όλα τα μέρη εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να έρθουν με σοβαρό, αποφασιστικό και εποικοδομητικό τρόπο, εκτιμά σοβαρά ο Γενικός Γραμματέας. Συνειδητοποιεί ότι όλοι έρχονται να πουν τι θέλει, αλλά ακούει αυτό που θέλει. Ωστόσο, το πιο σημαντικό πράγμα είναι ποιες καρέκλες θα αφήσουν τελικά στο τραπέζι.

Η ίδια η Jane Ein Hall Luth πρότεινε τη συνάντηση στον Γενικό Γραμματέα, λέγοντας ότι αξίζει να γνωρίζουμε εάν υπήρχε ένα κοινό όραμα ή όχι.

Με βάση τις πληροφορίες που έχουμε, η άτυπη συνάντηση 5 + 1 προγραμματίζεται να δει τους συμμετέχοντες իհարկե, φυσικά, τον Γενικό Γραμματέα, ο οποίος έχει την εντολή να διαπραγματευτεί, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει κοινό όραμα για το νησί. Μόλις εντοπιστούν τα στοιχεία του συνολικού οράματος, αφήστε όλους να δουν εάν τα μέρη μπορούν να συμφωνήσουν σε μια διαδικασία κατά την οποία θα διαπραγματευτούν πώς να επιτύχουν αυτό το όραμα. Αυτό είναι σαφές από τις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα σχετικά με τα ψηφίσματα SS. Είναι ευθύνη των μερών να πάνε έτσι, αλλά ο ΟΗΕ είναι έτοιμος να βοηθήσει.

Ο Γενικός Γραμματέας έρχεται στη συνάντηση, καλώντας τους συμμετέχοντες να μιλήσουν ανοιχτά και να θέσουν τις ιδέες στο τραπέζι. Να είστε δημιουργικοί, αποφασιστικοί, ευέλικτοι – δείτε εάν υπάρχουν στοιχεία ενός κοινού οράματος.

Ο Γενικός Γραμματέας θα προεδρεύει της συνάντησης στο πλαίσιο της αποστολής καλής υπηρεσίας του. Θα ακούσει πολύ προσεκτικά, ζητώντας σαφήνεια απόψεων σε συνομιλίες.

Οι διαπραγματεύσεις δεν θα είναι μια διαπραγμάτευση, αλλά μια επίσημη συνάντηση για να δούμε αν υπάρχουν στοιχεία ενός κοινού οράματος για το μέλλον του νησιού. Ο Γενικός Γραμματέας δεν θα είναι μόνο ενεργός συμμετέχων στη συζήτηση, αλλά και θα ακούσει προσεκτικά τα μέρη. Θα ακούσει τι του λένε, և αν κάτι φαίνεται μπερδεμένο, θα προσπαθήσει να το ανακαλύψει για να ανακαλύψει τη σαφήνεια. Και ελπίζει ότι με καλή θέληση, αποφασιστικότητα και επιτυχία, η συνάντηση θα επιτύχει τον στόχο της.

Καθώς δεν θα υπάρξουν συνομιλίες, ο Γενικός Γραμματέας δεν θα καταβάλει καμία προσπάθεια για να γεφυρώσει το κενό. Αν μπορεί να προσφέρει ιδέες που μπορούν να εξυπηρετήσουν τον σκοπό του, αλλά δεν θα προσπαθήσουν να γεφυρώσουν τις διαφορές. Αυτό πρέπει να κάνουν τα μέρη.

Το επόμενο βήμα μετά το Move έχει προγραμματιστεί σύμφωνα με τα αποτελέσματα της άτυπης συνάντησης 5 + 1. Στην πραγματικότητα, εκεί ενθαρρύνονται οι συμμετέχοντες να επικεντρωθούν. Η κα Luth συζήτησε με τα εμπλεκόμενα μέρη ότι πρέπει να υπάρξει δήλωση μετά τη συνάντηση, πιθανώς κοινή δήλωση, αλλά το περιεχόμενο δεν έχει καθοριστεί.

Πηγή: KYPE

Source