Η ΕΕ θέλει να διαδραματίσει θετικό ρόλο στον διακανονισμό της Κύπρου

Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να διαδραματίσει θετικό ρόλο στην επίλυση της Κυπριακής διαφοράς, δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ την Παρασκευή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «θα δεσμευτεί πολύ» να υποστηρίξει τις συνομιλίες υπό την ηγεσία του ΟΗΕ για την Κύπρο ως παρατηρητή, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τσαρλς Μισέλ σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ για τηλεδιάσκεψη.

«Πιστεύουμε πράγματι ότι μπορούμε να παίξουμε θετικό ή καρποφόρο ρόλο προκειμένου να υποστηρίξουμε όλες τις θετικές προσπάθειες προκειμένου να έχουμε μεγαλύτερη πρόοδο στην περιοχή», δήλωσε ο Michel.

Είπε ότι το μπλοκ ήθελε «περισσότερη σταθερότητα και μεγαλύτερη προβλεψιμότητα σε αυτήν τη σημαντική περιοχή για εμάς»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα συγκαλέσει άτυπη συνάντηση για την Κύπρο τον Απρίλιο με τη συμμετοχή δύο μερών στο νησί και τριών εγγυητικών χωρών της Τουρκίας, της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το νησί της Κύπρου χωρίζεται από το 1964, όταν οι εθνοτικές επιθέσεις ανάγκασαν τους Τουρκοκύπριους να αποσυρθούν σε θύλακες για την ασφάλειά τους.
Το 1974, ένα ελληνοκυπριακό πραξικόπημα με στόχο την προσάρτηση της Ελλάδας οδήγησε στη στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας ως εγγυητική δύναμη για την προστασία των Τουρκοκυπρίων από διώξεις και βία.

Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) ιδρύθηκε το 1983.

Το Κυπριακό παραμένει άλυτο παρά μια σειρά προσπαθειών τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης μιας αποτυχημένης πρωτοβουλίας του ΟΗΕ του 2017 με τη συμμετοχή των εγγυητικών χωρών.

Source