Η ΕΕ ξεκινά μαζική εκστρατεία εμβολιασμού COVID-19

ΜΟΣΧΑ (UrduPoint News / Sputnik – 27 Δεκεμβρίου 2020) Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκίνησαν την Κυριακή την ανοσοποίηση σε ολόκληρο το σύνολο κατά της νόσου του κορανοϊού με το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από τις φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer και BioNTech.

Η εκστρατεία ξεκινά την επόμενη μέρα αφού τα έθνη της ΕΕ έλαβαν τις πρώτες αποστολές του εμβολίου μετά την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ιταλία, η οποία ήταν από τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την Ευρώπη, ξεκίνησε την εκστρατεία εμβολιάζοντας πρώτα τρεις υπαλλήλους του Εθνικού Ινστιτούτου Λιαζάρου Σπαλαντζάνη στη Ρώμη, το οποίο αντιμετώπισε τους πρώτους ασθενείς COVID-19 τον Ιανουάριο.

Την πρώτη ημέρα της εκστρατείας εμβολιασμού, η Ιταλία θα εμβολιάσει μόνο ιατρικούς και νοσοκομειακούς υπαλλήλους. Περαιτέρω εμβολιασμός του πληθυσμού της ΕΕ θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο.

Ο Ντομένικο Αρκούρι, ο Ειδικός Επίτροπος για την Έκτακτη Ανάγκη του COVID-19, χαρακτήρισε τους πρώτους εμβολιασμούς «συμβολικούς» και τους συνέκρινε με τις «ακτίνες του φωτός μετά από μια μακρά νύχτα.

Εν τω μεταξύ, το πρώτο άτομο της Ισπανίας που έλαβε το πυροβολισμό Pfizer / BioNTech ήταν ένας 96χρονος κάτοικος ενός γηροκομείου.

«Πολύ καλά, ευχαριστώ», είπε ο Araceli Rosario Hidalgo Sanchez μετά τη λήψη του εμβολίου, όπως αναφέρθηκε από τον τηλεοπτικό οργανισμό TVE, προσθέτοντας «ας δούμε αν μπορούμε να εξαφανίσουμε τον ιό».

Το εμβόλιο στη συνέχεια χορηγήθηκε στη Monica Tapias, τη νοσοκόμα που εργάστηκε στην εγκατάσταση για 10 χρόνια. Παραδέχθηκε ότι τιμήθηκε να γίνει μία από τις πρώτες που εμβολιάστηκαν στη χώρα.

Μια 84χρονη γυναίκα ήταν η πρώτη Αυστριακή που έλαβε το τσίμπημα COVID-19.

Η εκστρατεία ξεκίνησε στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης το πρωί της Κυριακής. Πέντε άτομα σε ομάδες υψηλού κινδύνου για το COVID-19 και εκείνα άνω των 80 ετών συμφώνησαν να εμβολιαστούν πρώτα.

Αλλού στην Ευρώπη, η Τσεχική Δημοκρατία ξεκίνησε το πρόγραμμα ανοσοποίησης εμβολιάζοντας τον πρωθυπουργό της Αντρέι Μπάμπη στο Κεντρικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Πράγας και τον υπουργό Υγείας Γιαν Μπλάτνι στην πόλη του Μπρνο. Ο εμβολιασμός του Μπάμπη μεταδόθηκε ζωντανά στην τσεχική τηλεόραση.

Σύμφωνα με τις τσεχικές υγειονομικές αρχές, 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να εμβολιαστούν το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Λιθουανίας, η Λιθουανία, όπως και πολλές άλλες χώρες, έχει δώσει προτεραιότητα σε ιατρικούς υπαλλήλους που εργάζονται σε θαλάμους COVID-19, τμήματα έκτακτης ανάγκης και μονάδες εντατικής θεραπείας.

Η χώρα της Βαλτικής αναμένεται να λάβει τη δεύτερη παρτίδα του εμβολίου κοραναϊού την Τρίτη και την τρίτη στις αρχές Ιανουαρίου.

Η εκστρατεία εμβολιασμού που συνορεύει με την Πολωνία ξεκίνησε στο νοσοκομείο του Υπουργείου Εσωτερικών στη Βαρσοβία, όπου μια νοσοκόμα και ένας γιατρός ήταν οι πρώτοι που έλαβαν τους πυροβολισμούς.

Συνολικά, περίπου 300 άτομα προγραμματίζονται να εμβολιαστούν την πρώτη ημέρα του εμβολιασμού στην Πολωνία. Οι αρχές αναμένουν ότι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, περίπου 300.000 δόσεις εμβολίου Pfizer θα παραδοθούν στην Πολωνία, γεγονός που θα επιτρέψει τον εμβολιασμό 150.000 ατόμων.

Η Κύπρος έχει χορηγήσει το πρώτο της εμβόλιο Pfizer / BioNTech σε γιατρό που εργάζεται σε γηροκομείο στην πόλη της Λεμεσού.

«Πιστεύουμε στην επιστήμη. Πιστεύουμε στην ιατρική. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εμβολιάστηκα πρώτα», δήλωσε ο γιατρός στον τηλεοπτικό σταθμό του Κυπριακού ΜΜΕ, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του ότι το εμβόλιο ήταν ασφαλές και παροτρύνει τους άλλους να εμβολιαστούν για να βοηθήσουν στην ταχύτερη εξάλειψη της πανδημίας.

Αργότερα την ίδια μέρα, αρκετοί άλλοι Κύπριοι έλαβαν το εμβόλιο, μετά το οποίο παρέμειναν όλοι υπό ιατρική παρακολούθηση.

Source