Η ΕΕ ξεκινά μαζική εκστρατεία εμβολιασμού COVID: Ζωντανά νέα | Πανδημία ειδήσεων Coronavirus

Τα έθνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ξεκινήσει μια συντονισμένη προσπάθεια να δοθούν εμβολιασμοί COVID-19 σε ενήλικες μεταξύ των 450 εκατομμυρίων πολιτών τους, σηματοδοτώντας μια στιγμή ελπίδας στην ήπειρο.

Εν τω μεταξύ, οι φόβοι αναπτύσσονται για μια νέα παραλλαγή του κοροναϊού που εξαπλώνεται σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο με την Ιαπωνία να απαγορεύει την Κυριακή την είσοδο όλων των μη κατοίκων αλλοδαπών ως προφύλαξη κατά του στελέχους.

Η Ταϊλάνδη, εν τω μεταξύ, προσπαθεί να περιορίσει ένα ξέσπασμα COVID που συνδέεται με μια αγορά θαλασσινών σε μια νότια επαρχία και οι κάτοικοι του Σίδνεϊ – η μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας – περιμένουν να μάθουν για το εάν θα επιτρέπονται δημόσιοι εορτασμοί την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Ακολουθούν οι πιο πρόσφατες ενημερώσεις:

Ένας 96χρονος είναι ο πρώτος Ισπανός εμβολιασμένος για το COVID-19

Ο Araceli Hidalgo έγινε το πρώτο άτομο που εμβολιάστηκε στην κεντρική Ισπανία, σε μια εκδήλωση που μεταδόθηκε από την εθνική τηλεόραση.

Δεν ένιωσε «τίποτα» από τη λήψη, είπε ο Χιντάλγκο με ένα χαμόγελο μετά την ένεση.

Με τα κοντά άσπρα μαλλιά της, η συνταξιούχος που ζούσε στο συνταξιοδοτικό σπίτι του Los Olmos στη Γκουανταλαχάρα σηκώθηκε αργά αφού τράβηξε το μαύρο σακάκι της και έφυγε χρησιμοποιώντας ένα πλαίσιο για στήριξη.

Ο κάτοικος γηροκομείων Los Olmos, Araceli, 96 ετών, λαμβάνει την πρώτη ένεση σε εθνικό επίπεδο στην Ισπανία [Reuters]

Γυναίκα στο σπίτι φροντίδας για πρώτη φορά που έλαβε εμβολιασμό στη Σουηδία

Ο Gun-Britt Johnsson ήταν το πρώτο άτομο στη Σουηδία που εμβολιάστηκε με το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από κοινού από την BioNTech και την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Pfizer.

Ο 91χρονος ζει σε ένα γηροκομείο στο Mjolby, 230 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Στοκχόλμης.

«Δεν ένιωσα τίποτα», είπε μετά το τρύπημα, το οποίο μεταδόθηκε από τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό SVT.

Η νοσοκόμα Ann-Louise Broberg εγχέει το εμβόλιο της νόσου του κοροναϊού στον κάτοικο της γηροκομίας Gun-Britt Johnsson [Reuters]

Η Ρωσία αναφέρει 28.284 νέες περιπτώσεις κοροναϊού

Η Ρωσία ανέφερε 28.284 νέα κρούσματα ιού κορανοϊού, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων λοιμώξεων σε 3.050.248 αφού ξεπέρασε τα 3 εκατομμύρια την προηγούμενη ημέρα.

Το κέντρο κρίσης της ρωσικής κοροναϊκής δήλωσε ότι 552 ασθενείς με κοροναϊκούς είχαν πεθάνει τις τελευταίες 24 ώρες και ο συνολικός αριθμός των θανάτων σε εθνικό επίπεδο ήταν 54.778.

Η Ιταλία ξεκινά εμβολιασμούς κατά του COVID-19 στη Ρώμη

Σχεδόν 10 μήνες αφότου ο πρώτος Ιταλός ασθενής έδειξε θετικό για το νέο κοροναϊό, η Ιταλία εμβολίασε τους πρώτους κατοίκους κατά του COVID-19.

Τρεις υπάλληλοι υγείας στο νοσοκομείο Spallanzani της Ρώμης εμβολιάστηκαν λίγο πριν από τις 07:00 GMT με το εμβόλιο που ανέπτυξαν οι Pfizer και BioNTech, δήλωσε δήλωση του επιτρόπου για την επιδημία Domenico Arcuri.

«Το εμβόλιο πήγε πολύ καλά και ήταν μια συναρπαστική, ιστορική στιγμή», δήλωσε η 29χρονη νοσοκόμα Claudia Aliverini στην κρατική τηλεόραση RAINEWS24.

«Είναι η αρχή του τέλους και ελπίζω να είμαι η πρώτη από πάνω από 60 εκατομμύρια Ιταλούς».

Η Claudia Alivernini, ένας από τους πρώτους αποδέκτες εμβολίου Pfizer / BioNTech COVID-19 στην Ιταλία, λαμβάνει τον εμβολιασμό της στο νοσοκομείο Spallanzani της Ρώμης [Reuters]

Η Κύπρος ξεκινά την κυκλοφορία του εμβολίου COVID-19

Η Κύπρος άρχισε να εμβολιάζει τον πληθυσμό της κατά του COVID-19.

Οι συνταξιούχοι στα σπίτια στην πρωτεύουσα Λευκωσία και στις πόλεις Λάρνακα και Λεμεσός ήταν οι πρώτοι που έλαβαν ένα εμβόλιο δύο δόσεων, το οποίο έφτασε αεροπορικώς το Σάββατο.

Η Κύπρος έχει αναφέρει 19.391 περιπτώσεις μυθιστορήματος και 111 θανάτους.

Κουτιά εμβολίων Pfizer-BioNtech coronavirus (COVID-19) φθάνουν σε άγνωστη τοποθεσία στη Λευκωσία, Κύπρος [File:Reuters]

Η Τσεχική Δημοκρατία ξεκινά την κυκλοφορία του εμβολίου κορανοϊού

Η Τσεχική Δημοκρατία άρχισε να χορηγεί εμβολιασμούς κατά του ιού.

Ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπης ήταν ο πρώτος που έλαβε το εμβόλιο Pfizer-BioNTech στο Κεντρικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Πράγας, λίγο πριν άλλα νοσοκομεία στην πρωτεύουσα και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη Μπρνο άρχισαν να διανέμουν τις 9.750 δόσεις που έχει λάβει η χώρα μέχρι στιγμής.

«Το εμβόλιο που έφτασε χθες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι μια ελπίδα, μια ελπίδα ότι θα επιστρέψουμε σε μια φυσιολογική ζωή», είπε ο Μπάμπης πριν πάρετε το τρύπημα.

Ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπης της Τσεχικής Δημοκρατίας λαμβάνει την πρώτη ένεση σε εθνικό επίπεδο με μια δόση Pfizer-BioNTech [David W Cerny/Reuters]

Η ΕΕ ξεκινά τη διάθεση εμβολίων

Αρκετά έθνη της ΕΕ έχουν αρχίσει να εμβολιάζουν τις πιο ευάλωτες ομάδες τους ως μια νέα παραλλαγή κοροναϊού που εξαπλώνεται διεθνώς και η ΠΟΥ προειδοποίησε ότι η τρέχουσα πανδημία δεν θα είναι η τελευταία.

Οι πρώτες δόσεις του τσίμπημα Pfizer-BioNTech έφτασαν στη σκληρή Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία το Σάββατο, έτοιμες για διανομή σε γηροκομεία και προσωπικό φροντίδας.

Η έγκριση και η διάθεση εμβολίων έχουν ενισχύσει τις ελπίδες ότι το 2021 θα μπορούσε να ανακουφίσει την πανδημία, η οποία έχει σκοτώσει περισσότερα από 1,7 εκατομμύρια ανθρώπους από τότε που εμφανίστηκαν στην Κίνα στα τέλη του περασμένου έτους.

Η επιδημία COVID-19 της Ταϊλάνδης αυξάνεται

Η Ταϊλάνδη επιβεβαίωσε 121 νέες μολύνσεις από το μυθιστόρημα κοροναϊού, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος, από τις 103 περιπτώσεις που αναφέρθηκαν νωρίτερα την ημέρα.

Ο Taweesin Wisanuyothin, εκπρόσωπος της ειδικής ομάδας πανδημίας COVID-19 της χώρας, δήλωσε σε ενημέρωση ότι οι νέες περιπτώσεις περιλαμβάνουν 94 οικιακές μεταδόσεις και 18 σε μετανάστες εργαζόμενους που συνδέονται με ένα ξέσπασμα σε μια αγορά θαλασσινών στο Samut Sakhon, μια επαρχία νοτιοδυτικά της Μπανγκόκ.

Οι μολύνσεις που συνδέονται με αυτό το σύμπλεγμα έχουν εξαπλωθεί σε 38 επαρχίες.

Η Ιαπωνία σταματά όλες τις ξένες αφίξεις σε σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο

Η Ιαπωνία απαγορεύει την είσοδο όλων των μη κατοίκων αλλοδαπών ως προφύλαξη έναντι μιας νέας και πιθανώς πιο μεταδοτικής παραλλαγής κοραναϊού που εξαπλώνεται σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η απαγόρευση εισόδου θα ξεκινήσει τη Δευτέρα και θα διαρκέσει έως τις 31 Ιανουαρίου.

Το Σίδνεϊ αναμένει την ετυμηγορία για τους εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς

Το ξέσπασμα COVID-19 του Σίδνεϊ συνεχίστηκε την Κυριακή με πάνω από το ένα τέταρτο του εκατομμυρίου ανθρώπων σε κλείδωμα, καθώς η μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας περίμενε να ενημερωθεί για το εάν θα γίνουν εορτασμοί για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Επτά περιπτώσεις COVID-19 αναφέρθηκαν στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, έξι που συνδέονται άμεσα με το ξέσπασμα στα βόρεια προάστια της παραλίας του Σίδνεϊ, τα οποία υπόκεινται σε παραγγελία στο σπίτι μέχρι την Τετάρτη. Οι μολύνσεις ανέρχονται στα 122.

«Ελπίζουμε να έχουμε κάποιες σαφείς πληροφορίες για όλους αύριο, ή το αργότερο την επόμενη μέρα, για το πώς θα μοιάζει η Παραμονή της Πρωτοχρονιάς και τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός Γκλάντις Μπερέικικλιαν.

.Source